Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:49, 09 cze 2013

marzena napisał(a)
a ja lubię takie piękne fotki robaczków, zwłaszcza jak nie widzę ich w realu
ptaszki urocze

Na zdjeciach przyjemniej je oglądac niż na roślinkach . Nie trzeba też sie zastanawiac co moga nam zjeśc. Pozdrawiam Marzenko.
agniecha973 23:07, 09 cze 2013

Bogdziu, wkleiłam zdjęcie ptaszka. Powinno działać.
Bogdzia 23:12, 09 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, wkleiłam zdjęcie ptaszka. Powinno działać.

Wygląda na makolągwę, brzuszek rózowo-malinowy. Zobacz na str 1298 u mnie , Ania akurat wkleiła jego zdjecie (pierwsze ).
Przetacznik 23:18, 09 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Nie miałam przyjemności spotkac tego pana w realu ale wszyscy mówią ze robi wrazenie wiec sie nie dziwię ze chcesz go spotkac. Podobo równiez robi wielkie szkody i jak pisze Hania ma liczne a nawet bardzo liczne potomstwo i wszyscuy podgryzaja roślinki wiec nie wiem jak Ty ale ja bym mu dała eksmisję. Podobno najlepiej sie czuje w końskim nawozie.Ale zdjecia przy okazji eksmisji zrób bo stwór ma urode przybysza z kosmosu.

Na pewno macie rację, ale ja nie wiem jak się za to zabrać, wtedy jak go wykopałam to z ciarkami na plecach koniuszkiem łopaty zaraz nazad w ziemię upchnęłam i szybko zakopałam. Podobno można mu w tunel Ludwika wlać to się wygramoli... może spróbuję. Czy te 200 dzieci turkuciowych wychodzi sobie na zabawy na powierzchnię ziemi? he he ...
agniecha973 23:29, 09 cze 2013

Bogdzia napisał(a)

Wygląda na makolągwę, brzuszek rózowo-malinowy. Zobacz na str 1298 u mnie , Ania akurat wkleiła jego zdjecie (pierwsze ).

Makolągwę już rozpoznaję, ale nie z profilu (pamiętasz, pokazywałam gdzie u mnie wiją gniazdko w świerku conica). Ten siedział bokiem i mogłam nie rozpoznać a dodatkowo we mgle wydawał się bardziej pastelowy ten kolor.
GorAna 23:33, 09 cze 2013

Bogdziu, Ty powinnaś mieć ksywkę "ornitolog"
A ja też dzisiaj obserwowałam makolągwę:, czmychnęła i zdjęcia nie zdążyłam zrobić
Ewa 06:27, 10 cze 2013

Zdjęcia cudne !!!!
Bogdzia 09:11, 10 cze 2013

agniecha973 napisał(a)

Makolągwę już rozpoznaję, ale nie z profilu (pamiętasz, pokazywałam gdzie u mnie wiją gniazdko w świerku conica). Ten siedział bokiem i mogłam nie rozpoznać a dodatkowo we mgle wydawał się bardziej pastelowy ten kolor.

Agnieszko powiększyłam i rozjaśniłam i widze że ten ptak ma ciemną pręgę od oczu do dzioba i kolor faktycznie różniący sie od makolągwy. Z tego co daje się zobaczyc to bym na gąsiorka postawiła choc powinien miec brzuszek nieco mniej barwny , ale aparaty czasem przekłamują.
Bogdzia 09:12, 10 cze 2013

Ewa napisał(a)
Zdjęcia cudne !!!!

Ewuś dzieki , miłego tygodnia zyczę i mniej deszczu przede wszystkim .
Bogdzia 09:16, 10 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

Na pewno macie rację, ale ja nie wiem jak się za to zabrać, wtedy jak go wykopałam to z ciarkami na plecach koniuszkiem łopaty zaraz nazad w ziemię upchnęłam i szybko zakopałam. Podobno można mu w tunel Ludwika wlać to się wygramoli... może spróbuję. Czy te 200 dzieci turkuciowych wychodzi sobie na zabawy na powierzchnię ziemi? he he ...

Młode są wychowywane w takich gniazdach troszkę jak kretowiska ale jednak inne. Turkucie są groźne ze wzgledu na liczne potomstwo które skutecznie podgryza korzenie roślin. ja bym Ci radziła je wyłapac i niestety zabic, Najłatwiej wyłapac robiąc dołek w ziemi do którego naklada sie końskiego nawozu, one to uwielbiają i zejda sie do niego i wtedy je wybiera sie z tego nawozu i niszczy.