Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:53, 15 lip 2013

Megi napisał(a)
Obejrzałam pismo obrazkowe, zdjęcia piękne, staw zachwycający, liliowce przecudne, po kilkudniowej nieobecności wszystkie wątki zasypane postami, że nie nadążam

Megi wszyscy nie nadązamy.Bardzo sie cieszę że jednak znalazłaś czas by zajrzec.Pozdrawiam serdecznie.
Milka 16:55, 15 lip 2013

żaden kłopot, po prostu ciachnę i dam do ziemi z piachem, a konkretnie obok dojrzałych winogron i tak dla Kondzia też robię więc jaki problem więcej...
no ja zaczynam zmiany, coś było ok, a potem w praktyce nie wyszło, bo nie pomyślałam o psach i zmieniam...a lilie znowu przesadzam, mam nadzieję, że kiedyś przestanę...bo mi sił ubywa!
liliowce też będę grupować, mus powiększyć rabatę z nimi, bo inne rośliny mi je zarastają, a to wpływa na kwitnienie i to samo z irysami, pies je łamie, muszę wyekspediować w nowe miejsce, ale gdzie nie wiem?
u mnie nie ma deszczu, a przydałby się, sucho!
ka1sia 16:56, 15 lip 2013

Bogdziu, zauroczona jestem Twoimi liliowcami, ja je uwielbiam,nawet same liście mi się podobają na rabacie ale ja przygodę z nimi dopiero zaczynam, mam kilka, ale to takie pojedyncze kwiatuszki , mam nadzieję, że na przyszly rok się pięknie rozrosną Pozdrawiam, Bogdziu i miłego tygodnia życzę
Bogdzia 17:00, 15 lip 2013

anna_g napisał(a)
Liliowcowy zawrót głowy... Cudowne. Wszystko chciałoby się mieć ale kto potem przy tym wszystkim miałby czas pracować (to o mnie). Dzięki Bogdziu za piękne zdjęcia. Pozdrawiam

Jeśli chodzi o pracę to ze wszystkih roślin najmniej pracy jest przy liliowcach. Maja rozłożyste liście w dużej ilości więc świetnie zakrywaja ziemię i nic pod nimi nie urośnie. Jeśli jakiś chwast zdaży urosnac wiosna to nieliczny i łatwo go wyrwac. Bez problemu wytrzymują suszę ( u mnie niektóre krzaki rosna pod okapem i wody prawie wcale nie maja ) , nie potrzebują zyznej ziemii, na każdej urosna i zakwitną i można je przesadzac o każdej porze roku również w czasie kwitnienia bez obaw ze sobie nie poradza. sadziłam juz je na słońcu w tem 34stopnie C i nic się nie stało , przyjeły się i rosna. Problem jest tylko jak sie chce kogoś nimi obdarowac bo trudno dużą bryłę wykopac i podzielic. Mam nadzieje ze Cię przekonałam że nie ma bardzie niewymagajacych roślin.
Bogdzia 17:03, 15 lip 2013

ewalm napisał(a)

Piękne. Liliowce są super. A taki ciemny się u nas ostatnio objawił. Tylo, że u nas to on niestety jest jeden

Mam jeszcze ciemniejszego ale tez jeden krzak, musi się rozrosnac, potem go pokażę.
Bogdzia 17:10, 15 lip 2013

irena_milek napisał(a)
żaden kłopot, po prostu ciachnę i dam do ziemi z piachem, a konkretnie obok dojrzałych winogron i tak dla Kondzia też robię więc jaki problem więcej...
no ja zaczynam zmiany, coś było ok, a potem w praktyce nie wyszło, bo nie pomyślałam o psach i zmieniam...a lilie znowu przesadzam, mam nadzieję, że kiedyś przestanę...bo mi sił ubywa!
liliowce też będę grupować, mus powiększyć rabatę z nimi, bo inne rośliny mi je zarastają, a to wpływa na kwitnienie i to samo z irysami, pies je łamie, muszę wyekspediować w nowe miejsce, ale gdzie nie wiem?
u mnie nie ma deszczu, a przydałby się, sucho!

Irenko my co rok na jesieni mówimy ze w końcu uporzadkowalismy i koniec przesadzania a już wiosną okazuje sie ze znów bedzie robota. Teraz już wiem że mowy nie ma o tym ze to kiedys będzie koniec. stale bedzie co robic i przesadzac bo rośliny szybko sie rozrastają.U mnie popaduje co jakiś czas tak ze nie podlewamy, ja sie nawet ciesze bo wiele rh poraz pierwszyw tym roku ma maleńkie przyrosty , nie wiem dlaczego ,moze wiec jeszcze jest szansa że urosna. Jeśli bedziesz Konradowi robila sadzonkę to i ja poproszę bo masz fantastiko te winogrona. Twoim winkiem poczęstowłam znajomych -wyjątkowych .Nie mogli sie nadziwic że taki super smak i zapach, oj było sporo podziwiania.
Bogdzia 17:11, 15 lip 2013

ka1sia napisał(a)
Bogdziu, zauroczona jestem Twoimi liliowcami, ja je uwielbiam,nawet same liście mi się podobają na rabacie ale ja przygodę z nimi dopiero zaczynam, mam kilka, ale to takie pojedyncze kwiatuszki , mam nadzieję, że na przyszly rok się pięknie rozrosną Pozdrawiam, Bogdziu i miłego tygodnia życzę

Kasiu jesli będziesz w Kubusiowie to przywiozę.Za buziaka dam.
Milka 17:17, 15 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Irenko my co rok na jesieni mówimy ze w końcu uporzadkowalismy i koniec przesadzania a już wiosną okazuje sie ze znów bedzie robota. Teraz już wiem że mowy nie ma o tym ze to kiedys będzie koniec. stale bedzie co robic i przesadzac bo rośliny szybko sie rozrastają.U mnie popaduje co jakiś czas tak ze nie podlewamy, ja sie nawet ciesze bo wiele rh poraz pierwszyw tym roku ma maleńkie przyrosty , nie wiem dlaczego ,moze wiec jeszcze jest szansa że urosna. Jeśli bedziesz Konradowi robila sadzonkę to i ja poproszę bo masz fantastiko te winogrona. Twoim winkiem poczęstowłam znajomych -wyjątkowych .Nie mogli sie nadziwic że taki super smak i zapach, oj było sporo podziwiania.

czyli ogród nigdy nie jest skończony zawsze będziemy mieć co, robić na pewno zdrowe to dla ciała i ducha, mnie wyjątkowo relaksuje plewienie
rh na murze nie mogę się doczekać, ale będzie skubania z kwiatów
dzis po pracy chciałam opryskac 2 rh, florovitem do iglaków, ciut za żółte, ale je kupowałam gdzieś w biegu w sklepiku, chyba w gorszej kondycji; co do winka, cieszę się, ze czuć było aromat, bo te winogrona mają nieziemski zapach, we wrześniu powietrze pachnie całe
Bogdzia 17:32, 15 lip 2013

irena_milek napisał(a)

czyli ogród nigdy nie jest skończony zawsze będziemy mieć co, robić na pewno zdrowe to dla ciała i ducha, mnie wyjątkowo relaksuje plewienie
rh na murze nie mogę się doczekać, ale będzie skubania z kwiatów
dzis po pracy chciałam opryskac 2 rh, florovitem do iglaków, ciut za żółte, ale je kupowałam gdzieś w biegu w sklepiku, chyba w gorszej kondycji; co do winka, cieszę się, ze czuć było aromat, bo te winogrona mają nieziemski zapach, we wrześniu powietrze pachnie całe

Irenko nie opryskuj teraz rh bo jeszcze listki sa młode i zawiazują sie pa.ki kwiatowe, po połowie sierpnia to zrób bo mozesz nawozem spalic takie mlode przyrosty.

Ja jestem od Ciebie starsza niestety i juz ta praca w ogrodzie mnie męczy , to nie to co kiedyś, choc zakładając ogród pewnie byłam w Twoim wieku.Co do skubania kwiatw to wczoraj pisałam że obcinałam przekwitnięte kwiaty róż , cały dzień mimo ze róz mam mało . To dopiero jest robota . Wolę 10 rh od jednej róży pnącej. Czepiały sie ubrania , wbijałay w palce a przy rh sama przyjemnośc . My juz nie dosięgamy wszystkich kwiatostanów (za wysoko są) wiec pracy jakby nam ubywało.Winogron takich jak Twoje nigdzie nie spotkałam i tylko załuje ze nie moge sie ich najesc .Buziaczki.
Bogdzia 17:35, 15 lip 2013

To wstawię te liliowce.
te są z dzisiejszego dnia.

a to te same z tamtego roku. Różnica bardzo widoczna.