Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:59, 16 lip 2013

Margarete napisał(a)
Bogdziu, wczoraj skończyłam rabatę !!! HURRA!
A miałam czas do grudnia ... jak to wieścił mój sasiad....
Doszłam juz do samego lasu/płotu i tam umiesciłam cieniolubne roslinki, języczke, hosty, małe iglaczki. Ale oczywiście brakło mi kory wieć nie robiłam zdjeć bo głupio wygląda, dzis dokupie kory, dosypie i obfocę...I jeden, pierwszy, ważny etap mojej ogrodowej i Ogrodowiskowej działalności zakonczyłam. Oczywiści przy wydatnej pomocy mamy, inaczej to bym naprawde chyba do grudnia to robiła....to jest prawie 30 metrów rabaty.
Ale mam juz w głowie dalsze plany na modyfikacje ogrodu........... Teraz myslę o przebudowie placyku żwirowego przy grilu, o obwóadkach z cisa i bukszpanu, o rabacie z róż i traw - podobnej do tej jaka widziałysmy u Anulki w Komorowie....eh, plany, plany, plany... i kolejne chciejstwa jesli chodi o rosliny....
To prawda,że to wciąga... im dalej w las tym więcej drzew....im bardziej sie w jakieś zagadnienie wejdzie tym bardziej to wciąga i chce sie wiedziec więcej, zrobic więcej....

Małgosiu cieszę się ze zrobiłaś ta rabatke, taka ukończona robota cieszy bardzo.Niestety okazuje sie ze praca w ogrodzie nigdy sie nie kończy bo stale jest coś do zrobienia. Czekam na Twoje zdjęcia i pozdrawiam.
Bogdzia 22:01, 16 lip 2013

Margarete napisał(a)

Bogdziu,
przebiegłam przez twój wątek i zachwycił mnie twój las liliowców... boskie kolory ...i nie mogę zdecydować się które najpiękniejsze. Te na tych zacytowanych wyżej fotkach są sliczne ale i te czerwone z żólto-pomaranczowym środeczkiem też, i te pastelowe-jasne i te z floksami, i te ceglasto-pomarańczowe....i ... wszystkie...są super.
Dlaczego ja u siebie nie mam ani jednego liliowca ? ... błąd... mus to zmienić.... pisałaś że to nie jest wymagająca roslina i początkujący ogrodnik da sobie radę... a kiedy sie je rozmnaża czy wsadza do gruntu ? bo ja zagospodarowałam jedna strone ogrodu - prawy bok z drugiej nie chce robić rabaty ale pod płotem od sasiada mogłabym wzdłuz ogrodzenia posadzic taki las liliowców jak u ciebie, nie trzeba ich ściółkować ? tak ? mogłyby sobie rosnąć tak jakby na końcu trawnika pod ogrodzeniem ? jak myslisz ?
Ach i jeszcze twoje oczko - bosko wyglada, prawdziwe uroczysko z tym lasem w tle i z roslinami dookoła
Śliczny masz ogród... nie wiem czy ja sie nie powtarzam...

Małgosiu mamy do siebie blisko to w czasie przesadzania czy dzielenia liliowców na pewno dla Ciebie się znajdą. Może nie wszystkie od razu ale stopniowo.
Bogdzia 22:04, 16 lip 2013

irena_milek napisał(a)
dla mnie to jest piękne
kusimy winogronami dziś boski dzień, miłej pracy w ogrodzie

Dziś cały dzień miałam goscia i nic nie zrobiłam a na koniec dnia byłam jeszcze w Lodzi i możliwe że jutro też bede i nic znów nie zrobię.Nic M nie mówiłam o planach wyjazdu do Ciebie ale dzis poczytał mój wątek i wie jakie mam plany i nic nie mówi . Co to znaczy sama nie wiem, zobaczymy.
Bogdzia 22:06, 16 lip 2013

popcarol napisał(a)
wodne lilie cudne!!! i liliowców masa! Gdzie Ty to wszystko masz pochowane, Bożenko! Jak u Ciebie byłam, to głównie Rh widziałam Chyba widać to co kwitnie...

pozdrawiam, miłego dnia!!

Pochowane po kątach bo najlepsze miejsca zajęły rh . Masz racje najbardziej zwraca się uwagę na to co kwitnie.
Mala_Mi 22:09, 16 lip 2013

Są niskie liliowce To wiadomość dla Ani art... będę takie sadzić zamiast tych bo za mało miejsca sie zostaje na przejście i kosiarkę.. ale mam im nowe miejsce upatrzone, tak że duże sie nie zmarnują

Bogdzia ,dzięki za śliczne liliowce.. najpiękniejsze mam od Ciebie i mojej mamy .. dwie kochane kobiety mojego życia

Rok temu dostałam na spotkaniu u mnie od Bogdzi takie cuda ic tylko Bogdzię do siebie zapraszać

Dzięki jeszcze raz... naprawdę cieszą oko i serce

Bogdzia 22:10, 16 lip 2013

Debra napisał(a)

Mam je krótko, ale widzę, że rzeczywiście są to rośliny saoobsługowe. Niemal, bo jednak trzeba im wycinać przekwitłe 'patyczki', czasem obrywam żółknące liście od dołu. A wodę to one jednak kochają. Podobni najlepiej rosną pod rynna
Masz niesamowitą kolekcję liliowców!

Pozdrawiam

One rosna jak jest dużo wody ale nie więdna jak jest jej mało. U mnie mają raczej mało bo ziemia piaszczysta a pisałam że niektóre rosna pod okapem dachu gdzie deszcze nie docieraja i tez sobie radzą. Oczywiście najlepiej jest by rosliny były zadbane ale chodziło mi o to że liliowce wytrzymają warunki w których inne rośliny by padły na pewno.Pozdrawiam Debro.
Bogdzia 22:13, 16 lip 2013

ana_art napisał(a)
Jestem jak zwykle oczarowana niesamowite są te liliowce zastanawia mnie jak wyglądają wiosna i jesienią u siebie nie mam miejsca ale mam wąski pasek o długości ok 30m przy biurze. Za nim jest Mirek oporowy o tej długości,zima zalega tam śnieg i kombinuje co tam posadzić

Ania sadz liliowce , same o siebie zadbają . No jest tak jak pisze Debra ze kwiaty trzeba oberwac i uciąc przekwitnietą ładygę ale co to za praca w porównaniu z innymi. Na kazdej ziemi będą rosły ale jak dasz lepsze warunki będą piękniejsze to oczywiste. Pozdrawiam Aniu.
Bogdzia 22:16, 16 lip 2013

Anita1978 napisał(a)
Liliowce cudne! Chyba dokupię

Widziałam Twoje , sa śliczne.Wszystko masz śliczne i ogród też.Pozdrawiam serdecznie Anitko.
Bogdzia 22:23, 16 lip 2013

gierczusia napisał(a)
Hej .. Wiesz ,że byłam dziś w obisiu za Twoim wskazaniem.. Niestety okazało się ,że dawno już wycofali się z roślin wodnych.. Tak więc nici z tego .. Może będę szukała sklepu , gdzie będzie można kupić wszystkie akcesoria typu : koszyk, podłoże , nawóz itp.. Albo poczekam jak I się lilia zacznie wylewać brzegami i będziesz miała ochotę część wywalić

Buziaki i jeszcze raz dzięki

Dzięki tym obrazkom z pudełka , to wiem przynajmniej troszku jak się za to zabrać

Dobrej nocy

Można chyba też kupic w sklepach internetowych ale ja też sprawdzę czy nie będzie jakiejś sadzonki.Nie wiem tylko czy jutro bo mogę wyjechac , jakbym zapomniała to przypomnij bo ostatnio zapominam jak sie nazywam tak jestem w biegu.
AgnieszkaW 22:24, 16 lip 2013

Śliczne liliowce Bogdziu pokazujesz. Ja zawsze miałam tylko te wielkie łososiowe, które nigdy mi się zbytnio nie podobały, bo zaraz liście miały żółte. Potem kupiłam sadzonkę czerwonorudych, niższych i te już są ładne. Marzy mi się rabata liliowców na skarpie, bo silnie trzymają korzeniami glebę (może powoli się uda). Pozdrawiam