Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

gierczusia 12:02, 17 lip 2013

Łojjj oczęta .. Też to znam.. .. Oszczędzaj się Bogdziu .. My poczekamy.. Wszak nic nas nie goni , a poczekać zawsze warto
Kindzia 12:03, 17 lip 2013

Na liliowce się załapałam...śliczne!!!!
Koliberek???? Jak takiego dojrzeć???
Bogdziu...zawsze masz przy sobie aparat?
Pozdrawiam serdecznie
Debra 12:07, 17 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

One rosna jak jest dużo wody ale nie więdna jak jest jej mało. U mnie mają raczej mało bo ziemia piaszczysta a pisałam że niektóre rosna pod okapem dachu gdzie deszcze nie docieraja i tez sobie radzą. Oczywiście najlepiej jest by rosliny były zadbane ale chodziło mi o to że liliowce wytrzymają warunki w których inne rośliny by padły na pewno.Pozdrawiam Debro.

To cenna informacja. Ja leję pod nie mnóstwo wody - u nas susza non stop - i po informacjach, które są w opisach liliowców po prostu boję się zostawić je bez wody. Skor jednak piszesz, że wytrzymuja, to może mniej się będę nimi przjmowała.

A dzisiaj akurat jest artykuł Danusi o liliowcach
Debra 12:10, 17 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Bożenko obrywam im kwiaty i rododendronom i różom i chwasty wyrywam bo nie mam ani grama kory i mam jeszcze mnóstwo innej roboty z której obrywanie kwiatów jest chyba i tak najmniej pracochłonne i najprzyjemniejsze.Pozdrawiam Cię serdecznie.

O bratnia dusza - bez grama kory!
Ja też nie mam grama kory, muszę mieć dostęp do ziemi na rabatach, spulchnić, podsypać kompostu, a i slimaków ani śladu dzięki temu.
Tylko roboty przez to rzeczywiście dużo więcej.
Milka 12:16, 17 lip 2013

Debra napisał(a)

Ja też nie mam grama kory, muszę mieć dostęp do ziemi na rabatach, spulchnić, podsypać kompostu, a i slimaków ani śladu dzięki temu.

u mnie też Krysiu bez kory, ten etap mam dawno za sobą
plewienie i goła ziemia, ale akurat plewienie bardzo lubię, dziwne...
teraz tylko zmielone gałęzie świerków i sosen sypiemy na rabaty kwasolubne

Bożenko pozdrawiam, ty też lubisz plewienie
gierczusia 20:20, 17 lip 2013

Noooo .. Szmatem już wyciepałam .. A teraz mam korę brać pod lupę ??..,, mamuśku , jak dobrze ,że mam tylko 30 M
Bogdzia 20:24, 17 lip 2013

gierczusia napisał(a)
Noooo .. Szmatem już wyciepałam .. A teraz mam korę brać pod lupę ??..,, mamuśku , jak dobrze ,że mam tylko 30 M

Szmate dobrze ze wyciepałaś ale dlaczego korę? Wszyscy prawie mają i nie wywalają , tylko ja i Debra uparłyśmy się że bez kory. Elu sadzonka sie znajdzie choc będzie mała bo i cała roślina mała, sprawdziłam. Mam pytanie czy masz zimą gdzie przechowac bo na płytkiej wodzie na zimę zostac nie może.Piwnica z dodatnią temp byłaby odpowiednia. Masz?
Bogdzia 20:26, 17 lip 2013

irena_milek napisał(a)

u mnie też Krysiu bez kory, ten etap mam dawno za sobą
plewienie i goła ziemia, ale akurat plewienie bardzo lubię, dziwne...
teraz tylko zmielone gałęzie świerków i sosen sypiemy na rabaty kwasolubne

Bożenko pozdrawiam, ty też lubisz plewienie

Irenka nie masz kory? Niemożliwe.Co do plewienia to ja lubię ale w małych ilościach a ostatnio mam za dużo i nie daje rady.
Bogdzia 20:28, 17 lip 2013

Debra napisał(a)

To bardzo dla mnie miłe jak ktoś też nie lubi kory bo dziś wszyscy ją sypią a mnie szkoda tak niszczyc ziemię. Dzięki Debro że zaglądasz i przepraszam ze ja nie ale sie poprawie jeśli tylko oczy mi na to pozwola.
Bogdzia 20:31, 17 lip 2013

Debra napisał(a)

To cenna informacja. Ja leję pod nie mnóstwo wody - u nas susza non stop - i po informacjach, które są w opisach liliowców po prostu boję się zostawić je bez wody. Skor jednak piszesz, że wytrzymuja, to może mniej się będę nimi przjmowała.

A dzisiaj akurat jest artykuł Danusi o liliowcach

Artykuł Danusi widziałam ,świetny. Ja często podlewam rododendrony ale liliowce tylko w czasie najwiekszej suszy.