Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Margarete 10:35, 16 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Najciemniejsze- ten pierwszy jest ciemniejszy niz na zdjeciu.

Bogdziu,
przebiegłam przez twój wątek i zachwycił mnie twój las liliowców... boskie kolory ...i nie mogę zdecydować się które najpiękniejsze. Te na tych zacytowanych wyżej fotkach są sliczne ale i te czerwone z żólto-pomaranczowym środeczkiem też, i te pastelowe-jasne i te z floksami, i te ceglasto-pomarańczowe....i ... wszystkie...są super.
Dlaczego ja u siebie nie mam ani jednego liliowca ? ... błąd... mus to zmienić.... pisałaś że to nie jest wymagająca roslina i początkujący ogrodnik da sobie radę... a kiedy sie je rozmnaża czy wsadza do gruntu ? bo ja zagospodarowałam jedna strone ogrodu - prawy bok z drugiej nie chce robić rabaty ale pod płotem od sasiada mogłabym wzdłuz ogrodzenia posadzic taki las liliowców jak u ciebie, nie trzeba ich ściółkować ? tak ? mogłyby sobie rosnąć tak jakby na końcu trawnika pod ogrodzeniem ? jak myslisz ?
Ach i jeszcze twoje oczko - bosko wyglada, prawdziwe uroczysko z tym lasem w tle i z roslinami dookoła
Śliczny masz ogród... nie wiem czy ja sie nie powtarzam...
Milka 10:38, 16 lip 2013

dla mnie to jest piękne
kusimy winogronami dziś boski dzień, miłej pracy w ogrodzie

popcorn 10:52, 16 lip 2013

wodne lilie cudne!!! i liliowców masa! Gdzie Ty to wszystko masz pochowane, Bożenko! Jak u Ciebie byłam, to głównie Rh widziałam Chyba widać to co kwitnie...

pozdrawiam, miłego dnia!!
Debra 10:59, 16 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Jeśli chodzi o pracę to ze wszystkih roślin najmniej pracy jest przy liliowcach. Maja rozłożyste liście w dużej ilości więc świetnie zakrywaja ziemię i nic pod nimi nie urośnie. Jeśli jakiś chwast zdaży urosnac wiosna to nieliczny i łatwo go wyrwac. Bez problemu wytrzymują suszę ( u mnie niektóre krzaki rosna pod okapem i wody prawie wcale nie maja ) , nie potrzebują zyznej ziemii, na każdej urosna i zakwitną i można je przesadzac o każdej porze roku również w czasie kwitnienia bez obaw ze sobie nie poradza. sadziłam juz je na słońcu w tem 34stopnie C i nic się nie stało , przyjeły się i rosna. Problem jest tylko jak sie chce kogoś nimi obdarowac bo trudno dużą bryłę wykopac i podzielic. Mam nadzieje ze Cię przekonałam że nie ma bardzie niewymagajacych roślin.

Mam je krótko, ale widzę, że rzeczywiście są to rośliny saoobsługowe. Niemal, bo jednak trzeba im wycinać przekwitłe 'patyczki', czasem obrywam żółknące liście od dołu. A wodę to one jednak kochają. Podobni najlepiej rosną pod rynna
Masz niesamowitą kolekcję liliowców!

Pozdrawiam
ana_art 11:16, 16 lip 2013

Jestem jak zwykle oczarowana niesamowite są te liliowce zastanawia mnie jak wyglądają wiosna i jesienią u siebie nie mam miejsca ale mam wąski pasek o długości ok 30m przy biurze. Za nim jest Mirek oporowy o tej długości,zima zalega tam śnieg i kombinuje co tam posadzić
Anita1978 11:54, 16 lip 2013

Liliowce cudne! Chyba dokupię
Bogdzia 21:10, 16 lip 2013

dajana napisał(a)
Bożenko ty to podróżniczka jesteś Napatrzyłam się u Danusi na ciebie Ależ tam ludzi było Ja to jestem biedna bo nigdzie nie mogę się wybrać Planuję wizytę u Alinki i cały czas się niepokoję aby mi coś nie wypadło niespodziewanego To byłaby już naprawdę ironia losu Mnie to tylko robota kocha i obowiązki to niesprawiedliwe bo przecież też mam swoje potrzeby a tu ciągle coś i coś Jak ja pragnę spokoju takiego wyciszenia i troszkę czasu dla siebie Oj nie po to weszłam aby się żalić tylko po zerkać na twoje kwiatuszki i życzyć ci dobrej Nocki Mam nadzieję że jutro nie będzie już deszczu bo róże mi klapły .Pozdrawiam Bożenko ..

Dajanko mam nadzieje ze nic Ci nie zepsuje przyjemności pojechania do Alinki.No po prostu musisz tam byc i już.Szkoda tylko że mnie nie będzie. Pozdrawiam.
Bogdzia 21:49, 16 lip 2013

gierczusia napisał(a)

Bogdziu .. Jeszcze raz wielkie , WIELKIE dzięki .. Za szcegółowa insrukcję dot , roślin wodnych
Buziole

Bardzo proszę , chętnie pomagam jeśli potrafie.
gierczusia 21:53, 16 lip 2013

Hej .. Wiesz ,że byłam dziś w obisiu za Twoim wskazaniem.. Niestety okazało się ,że dawno już wycofali się z roślin wodnych.. Tak więc nici z tego .. Może będę szukała sklepu , gdzie będzie można kupić wszystkie akcesoria typu : koszyk, podłoże , nawóz itp.. Albo poczekam jak I się lilia zacznie wylewać brzegami i będziesz miała ochotę część wywalić

Buziaki i jeszcze raz dzięki

Dzięki tym obrazkom z pudełka , to wiem przynajmniej troszku jak się za to zabrać

Dobrej nocy
Bogdzia 21:55, 16 lip 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Bogdziu ale masz lilii różnych. Jak chodzę z pieskiem to widziałem białe lilie u kogoś. Muszę zrobić fotę. Pozdrawiam.

Nie mam Zbyszku tak dużo bo u mnie wymarzają i trzeba stale kupowac nowe ale jest i tak sie czym zachwycac i cieszyc. Zrób tą fotę bo pewnie jest piękna.Pozdrawiam serdecznie.