Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Tess 15:30, 31 lip 2013

Bożenko widziałam dzisiaj
jak młody, ale duży ptaszek uczył się latać, a pilnował go mały, dorosły. Ten
mlody to kukułka była i osa mnie użądliła
Bogdzia 15:49, 31 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, u mnie rh puszczają drugie przyrosty. Po co im to, przecież mogą nie "zdrewnieć" do zimy. Fantastica tak mi robi (w tym roku sadzona) i jeszcze fioletowy, on tak co roku

Agnieszko one tak rosna jeśli maja mokro , może za dużo podlewasz a może za dużo deszcz pada , czasem jest to też zwyczaj poszczególnej rośliny. Ogranicz podlewanie. Te przyrosty jeśli będzie szybka zima moga zmarznac ale jeśli jesień będzie długa to zdrewnieją.U mnie też w tym roku dziwnie późno zaczeły rosnac młode przyrosty u niektórych rh ale myślę że zdąża zdrewniec. Przepraszam ze dopiero teraz odpisuję ale wcześniej nie spojrzałam na Twój wpis.
Bogdzia 15:51, 31 lip 2013

Tess napisał(a)
Bożenko widziałam dzisiaj
jak młody, ale duży ptaszek uczył się latać, a pilnował go mały, dorosły. Ten
mlody to kukułka była i osa mnie użądliła

Osy wspólczuje a widoku nauki latania bardzo zazdroszczę. A gdzie był wtedy aparat? To dopiero by były zdjecia.No miałaś całkiem niecodzienne widowisko.Pozdrawiam serdecznie a gdybyś napisała ze masz choc jedno zdjecie to by dopiero było wydarzenie.
Bogdzia 15:53, 31 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Pozdrowienia z Jurajskiego.
Bogdziu, u nas okropna susza, deszcz w ogóle nie padał, żurawki mają liście zeschnięte. Mam nadzieje, że twoje rh dają radę, choć zdaję sobie sprawę, że one dużo wody potrzebują. Masz nawadnianie, czy tak jak ja? Konewkowe, względnie wężowe?

Agnieszko nie mam nawadniania i w te upały każdego dnia podlewamy z węża. Mają sie dobrze , a tymczasem mój M znów im szykuje przeprowadzke a miał byc juz absolutny koniec przeprowadzek.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 15:56, 31 lip 2013

irena_milek napisał(a)
Ja Bożenko chciałam zapytać, czy teraz sadzenie rh, nie zaszkodzi im, bo w sumie innego wyjścia nie ma, dotrą po podróży zmęczone, mus intensywnie je nawilżyć, ale chyba w ziemi szybciej odżyją?
pozdrawiam

Irenko pewnie ze sadz ale lej wode w dołki i na wierzchu również i pamiętaj żeby nie sadzic głębiej niz w doniczce. Na pewno w ziemi będzie im lepiej niz w doniczkach. O przygotowaniu ziemi nie piszę bo myslę ze wszystko wiesz.Pozdrówka.
Milka 15:58, 31 lip 2013

Tak, o pozostałych rzeczach wiem, odrobiłam uważnie lekcję, jak pierwsze sadziliśmy, ciut o te nowe się martwię, od poniedziałku...a będą jutro o 12, podleję i zrobię jak piszesz, właśnie z tym sadzeniem, aby nie głębiej, dzięki wielkie
Bogdzia 16:09, 31 lip 2013

irena_milek napisał(a)
Tak, o pozostałych rzeczach wiem, odrobiłam uważnie lekcję, jak pierwsze sadziliśmy, ciut o te nowe się martwię, od poniedziałku...a będą jutro o 12, podleję i zrobię jak piszesz, właśnie z tym sadzeniem, aby nie głębiej, dzięki wielkie

Irenko jak one od poniedziału idą to najpierw je namocz z doniczkami w wodzie o temp otoczenia przez jakieś 20-30 minut bo pewnie padaja z braku wody , a dlaczego tak długo idą , moze powinnaś reklamowac , otwórz paczkę przy kurierze i jeśli będą kiepskie to zróbcie wspolny protokoł bo pewnie firma kurierska zawaliła sprawe. , bo w zależnosci od tego gdzie te paczki były przetrzymywane ich stan moze byc różny.
agniecha973 16:13, 31 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Agnieszko one tak rosna jeśli maja mokro , może za dużo podlewasz a może za dużo deszcz pada , czasem jest to też zwyczaj poszczególnej rośliny. Ogranicz podlewanie. Te przyrosty jeśli będzie szybka zima moga zmarznac ale jeśli jesień będzie długa to zdrewnieją.U mnie też w tym roku dziwnie późno zaczeły rosnac młode przyrosty u niektórych rh ale myślę że zdąża zdrewniec. Przepraszam ze dopiero teraz odpisuję ale wcześniej nie spojrzałam na Twój wpis.

Bogdziu, raz podlałam w tamtym tyg. jak już wszystko się omdlałe zaczęło robić. Ja nie podlewam ogrodu. Dwa dni temu była ulewa i dziś patrzę, a one mają małe listki. Może po suszy tak zareagowały na obfity deszcz? Ten mój fioletowy, którego mam od jakiegoś czasu co roku mi tak robi i przez to kwitł dopiero pierwszy raz, bo zawsze te młode mu umarzały.
Milka 16:16, 31 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Irenko jak one od poniedziału idą to najpierw je namocz z doniczkami w wodzie o temp otoczenia przez jakieś 20-30 minut bo pewnie padaja z braku wody , a dlaczego tak długo idą , moze powinnaś reklamowac , otwórz paczkę przy kurierze i jeśli będą kiepskie to zróbcie wspolny protokoł bo pewnie firma kurierska zawaliła sprawe. , bo w zależnosci od tego gdzie te paczki były przetrzymywane ich stan moze byc różny.

tak właśnie myślałam, pomoczyć...może zrobimy, jak mówisz, no bo wysłane w poniedziałek, a miały być w wtorek, ewidentna wina firmy kurierskiej, zamawiałm u Ciepłuchy, rozmawiałam przez telefon, więc oni ok...zobaczę, ale ciut mam obawy...dzięki za radę
Bogdzia 16:22, 31 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

Bogdziu, raz podlałam w tamtym tyg. jak już wszystko się omdlałe zaczęło robić. Ja nie podlewam ogrodu. Dwa dni temu była ulewa i dziś patrzę, a one mają małe listki. Może po suszy tak zareagowały na obfity deszcz? Ten mój fioletowy, którego mam od jakiegoś czasu co roku mi tak robi i przez to kwitł dopiero pierwszy raz, bo zawsze te młode mu umarzały.

No to powiem że nic nie rozumiem bo jak deszczu i wody mało to nie powinny miec nowych przyrostów, a może wcześniej nie wypuściły i teraz dopiero rosna bo tak jest właśnie u mnie . W takie susze powinno sie podlewac.Tego fioletowego przesadz jeśli masz miejsce zaciszne , wtedy jest szansa ze nie bedzie tak marzł i bedzie kwitł.