Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:56, 03 sty 2014

Gabriela napisał(a)
Ja też pozdrawiam noworocznie, pogoda sprzyja na razie ogrodom, a jak zima będzie byle jaka, to Twoje różaneczniki dadzą popis możliwości, a zapowiedź pewnie już widać po ilości pąków.
Też nie możesz się wiosny doczekać?

Pąki zawiązuja sie latem i nawet w najlżejsza zimę juz ich nie przybędzie ale muszę przyznac że jak dotąd to wymarzona zima dla rh .Oczywiście ze nie moge sie wiosny doczeka, szczególnie pierwszych kwiatów i jak one przekwitaja to ja już żałuje ze za blisko jest następnej zimy, bo ja bym chciała zeby one kwitły chociaz dwa miesiące a ich przekwitanie wrózy że już wszystko szybko bedzie mijało.Pozdrawiam Gabrysiu.
Bogdzia 17:58, 03 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, buszowałam wczoraj troszkę po Twoim królestwie różaneczników.
Doczytałam, że nie masz 'Schneekrone' a lubisz 'Calsapa'. Poszukuję informacji dotyczących różnicy między 'Album Novum' a 'Calsap' - chodzi mi o pokrój, rzeczywistą wysokość i czas kwitnienia. Jak myślisz, który z nich najbardziej pasuje do 'Cunningham'sów'? Wiem, wiem, że słowo "pasuje" to jakby nieco sprawa umowna . Tak naprawdę chodzi mi o pokrój.
Dziękuję.

Ewuś niestety obydwa nie są już tak gęste jak Cunninkhams ale z tych dwóch Calsap moim zdaniem bardziej pasuje bo wolniej rośnie.
Urszulla 19:04, 03 sty 2014

Bogdziu, wreszcie jestem obecna w tym kwiatowym świecie
Życzę aby ten Nowy Rok obdarzył Cię lepszym zdrowiem i przyniósł spokój oraz równowagę tam gdzie tego najbardziej potrzebujesz
Oczywiście życzę też sobie w tym roku spotkania z Tobą w Twoim rozkwitniętym ogrodzie

O Rh czytam i notuję w głowie wszystko,
przy okazji podaj te nazwy odmian które są najbardziej wytrzymałe na mroźne zimy w górach,
bo ja mam głowę różnych wyzwań i zbieram informacje
Kindzia 19:06, 03 sty 2014

Już z Pszczyny buziolki lecą

P.S. Widziałam zdjęcie Alexandriny u Gierczusi...o matko!!! Ale cudna!!! Żeby się udało...
Bogdzia 20:40, 03 sty 2014

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, wreszcie jestem obecna w tym kwiatowym świecie
Życzę aby ten Nowy Rok obdarzył Cię lepszym zdrowiem i przyniósł spokój oraz równowagę tam gdzie tego najbardziej potrzebujesz
Oczywiście życzę też sobie w tym roku spotkania z Tobą w Twoim rozkwitniętym ogrodzie

O Rh czytam i notuję w głowie wszystko,
przy okazji podaj te nazwy odmian które są najbardziej wytrzymałe na mroźne zimy w górach,
bo ja mam głowę różnych wyzwań i zbieram informacje

Ula za życzenia bardzo dziękuje a co do mojego ogrodu to wstepnie jestem umówiona z Dziewczynami na 24 maja. Zapraszam również Ciebie, zanosi sie że będzie sporo osób. Jeśli zimy nie będzie to termin może trzeba będzie przyspieszyc, zobaczymy. Zapraszam.
Bogdzia 20:41, 03 sty 2014

Kindzia napisał(a)
Już z Pszczyny buziolki lecą

P.S. Widziałam zdjęcie Alexandriny u Gierczusi...o matko!!! Ale cudna!!! Żeby się udało...

Kasiu bądzmy dobrej myśli , ale trzeba poczekac bo teraz sprawdzac byłoby niebezpiecznie.
Gabriela 20:45, 03 sty 2014

Bogdzia napisał(a)

Pąki zawiązuja sie latem i nawet w najlżejsza zimę juz ich nie przybędzie ale muszę przyznac że jak dotąd to wymarzona zima dla rh .Oczywiście ze nie moge sie wiosny doczeka, szczególnie pierwszych kwiatów i jak one przekwitaja to ja już żałuje ze za blisko jest następnej zimy, bo ja bym chciała zeby one kwitły chociaz dwa miesiące a ich przekwitanie wrózy że już wszystko szybko bedzie mijało.Pozdrawiam Gabrysiu.

Mam dokładnie tak samo, żal za przekwitniętym, bo aż rok trzeba czekać do następnego, o ile nic złego się nie przytrafi. Ale tak już jest w naturze, przemija po to, by się odradzać.
Bogdzia 20:59, 03 sty 2014

Gabriela napisał(a)

Mam dokładnie tak samo, żal za przekwitniętym, bo aż rok trzeba czekać do następnego, o ile nic złego się nie przytrafi. Ale tak już jest w naturze, przemija po to, by się odradzać.

Gabrysiu no masz rację i ja o tym wiem przecież a jednak tego uczucia smutku nie umiem zwalczyc nawet myślą o tym że tyle jeszcze kwiatów i pięknych dni przed nami zanim przyjdzie zima.Chyba jestem pesymistką choc nigdy tak o sobie nie myślałam.
monteverde 21:07, 03 sty 2014

A co Was z Gabrysia wzięlo na takie smutasy, wiadomo, żeby życie powstało musi się w popiół zamienić, ale mamy Nowy Rok , a zimę będziemy mieli za 350 dni, bo wiosna już zostanie proszę o pozytywne myślenie, u mnie dzisiaj deszcz podlewał rh, a wczoraj wdepnęłam, ale późno na wątek o ochronie rh i polemikę Magji i Adama, momentami się strasznie uśmiałam pozdrawiam Bogdziu
Bogdzia 21:11, 03 sty 2014

monteverde napisał(a)
A co Was z Gabrysia wzięlo na takie smutasy, wiadomo, żeby życie powstało musi się w popiół zamienić, ale mamy Nowy Rok , a zimę będziemy mieli za 350 dni, bo wiosna już zostanie proszę o pozytywne myślenie, u mnie dzisiaj deszcz podlewał rh, a wczoraj wdepnęłam, ale późno na wątek o ochronie rh i polemikę Magji i Adama, momentami się strasznie uśmiałam pozdrawiam Bogdziu

Kiedyś to czytałam ale juz nawet nie pamiętam.U mnie też rh deszczyk i mgła podlewa , takiej frajdy żadnego roku nie miały . Jest tylko obawa co dalej z tą zima???