Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agatanowa 21:46, 17 kwi 2014

Mathildis napisał(a)

... masz rację że 5 lat to niewiele... ale tylko wtedy jeżeli patrzy się wstecz, bo jak się na coś czeka to te 5 lat brzmią niczym wieczność

tak właśnie jest
Bogdzia 21:58, 17 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

tak właśnie jest

W ogrodzie stale sie coś dzieje , coś nowego zakwita i przyciaga uwagę a w tym czasie małe roślinki wyrastaja na duze , szybko minie.
Bogdzia 21:59, 17 kwi 2014

Mathildis napisał(a)

Do niedawna każde RH było dla mnie podobne - no różniły się kolorem kwiatów... muszę sprawdzić jakie odmiany mam i czy będą wysokie czy niskie... masz rację że 5 lat to niewiele... ale tylko wtedy jeżeli patrzy się wstecz, bo jak się na coś czeka to te 5 lat brzmią niczym wieczność

Nawet dla mnie nie brzmia jak wiecznośc choc w moim wieku to całkiem inne lata niz dla Was.
ewa004 22:07, 17 kwi 2014

Bogdziu pozdrawiam i Wesołych świąt Ci życzę
Do zobaczenia do niedzieli Wielkanocnej
Bogdzia 22:08, 17 kwi 2014

agatanowa napisał(a)
Bogdzia, to ja po prośbie jeszcze, doczytałam, że jesli RH ma górne liście żółte, a dolne zielone, to ma nadmiar magnezu. Jak mu ten magnez ograsniczyć? Co zrobić?

źródło: http://www.rhododendron.pl/rhododendron-instrukcja-do-uprawy.php

aha, dodam, że taki udany egzemplarz kupiłam na jesieni, ale posadziłam w ziemi do RH, zmiesznej z torfem kwaśnym, moze gdy się dobrze ukorzeni, to nie bedzie problemu?

edit: Bogdziu, zdjęcie u siebie zamieszczę, żeby Tobie nie zaśmiecać. Choć na 100% nikt by nie pomyślał, ze to Twój egzemplarz...

Agata tam pisze zeby przesadzic rh to glaba będzie pozbawiona nadmiaru niepotrzebnego pierwiastka ,
Bogdzia 22:09, 17 kwi 2014

ewa004 napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam i Wesołych świąt Ci życzę
Do zobaczenia do niedzieli Wielkanocnej

Ty mnie zobaczysz a ja Ciebie nie, czy to sprawiedliwe?????????
Bogdzia 22:14, 17 kwi 2014

Mathildis napisał(a)

Bogdziu Twój ogród jest rewelacyjny i nie rozumiem dlaczego z góry zakładasz, że odcinek będzie nieudany. Dobre kadry kamery potrafią wydobyć wszystko co najlepsze i myślę, że Maja (albo raczej jakiś montażysta) i Twój ogród zmontuje rewelacyjnie, bo przecież naprawdę jest co u Ciebie pokazać...

Może by i było co pokazac ale w pełni kwitnienia a oni byli wcześniej . Nie moge zwalac na nich winy bo to rh zakwitły później przez spóźnioną wiosnę a oni mają poumawiane terminy . Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie . Ekipa stara sie jak moze w to nie wątpię.Napracuja sie niesamowicie przy tym odcinku . Cztery dni u mnie a teraz montaz , mnóstwo ludzi wykonuje mnóstwo pracy, aż sie nie chce wierzyc ze tyle pracy na 20 minut audycji.
Nikita 22:23, 17 kwi 2014

Bogdzia, przybiegłam zobaczyć co słychać?
Przy okazji zostawiam zapytanko: czy istnieją niskie (karłowate) rododendrony...takie dorastające max.30 - 40 cm? Zamarzył mi się taki maluszek.....

Już nie mogę doczekać się niedzieli !!!!
agatanowa 22:25, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Agata tam pisze zeby przesadzic rh to glaba będzie pozbawiona nadmiaru niepotrzebnego pierwiastka ,

Bogdziu, tak, ale ja takiego już kupiłam, niestety, jesienią. A posadziłam w dobrej ziemi, więc może się ustabilizuje, jak się ukorzeni w dobrej ziemi, bo pewnie jeszcze nie ukorzenił się

Jeśli możesz, zajrzyj jeszcze do mnie, bo dopytuję w związku z tym dołkiem
agatanowa 22:27, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Może by i było co pokazac ale w pełni kwitnienia a oni byli wcześniej . Nie moge zwalac na nich winy bo to rh zakwitły później przez spóźnioną wiosnę a oni mają poumawiane terminy . Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie . Ekipa stara sie jak moze w to nie wątpię.Napracuja sie niesamowicie przy tym odcinku . Cztery dni u mnie a teraz montaz , mnóstwo ludzi wykonuje mnóstwo pracy, aż sie nie chce wierzyc ze tyle pracy na 20 minut audycji.

bedzie bardzo dobrze, nie zamartwiaj się na zapas