Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

anna_g 15:34, 17 kwi 2014

Bogdziu - kaczeńce to faktycznie takie małe słoneczka U mnie już od jakiegoś czasu w rozkwicie. Dzisiaj trudno mi zrozumieć, że kiedyś ich nie lubiłam jakoś tak.... Pozdrawiam
Margarete 16:46, 17 kwi 2014

Bożenko jestem zaganiana,duzo pracy w pracy z niczym znów nie moge zdazyć, ale jutro mam dzien z urlopu to nadgonie troche moze.. Spędzę ten dzien z moimi dziciakami, które własnie sa w drodze do mnie, ale zaplanowałam też wspóne prace w ogrodzie, bedzie fajnie...
Pozdrawiam cie wiosennie i swiątecznie, zycząc udanych, ciepłych, rodzinnych i spokojnych Swiąt Wielkanocnych. Na przekór złym wiesciom i problemom zyczę ci wiele pogody ducha i wiosennego , radosnego nastroju. Prekaz ukłony i pozdrowienia dla meża.
Mathildis 19:35, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Haniu wogóle dzis w domku nie siedziałam .Calutki dzień jeździłam głównie po Łodzi ale nie tylko. Nie wiem co sie dzieje ale mimo moich niemałych lat stale chyba jeszcze rosnę , w nic sie nie mieszcze i musiałam kupic cos do ubrania czego nie znosze bo te mierzenie, ubieranie , zdejmowanie i znów ubieranie.......tragedia. Zakupy ubraniowe niezbyt udane . Potem zakup wkładu do lodówki i nawozów i ziemii co o wiele bardziej mi sie podoba niz ciuchy i jak już wrócilam do domu to zadzwoniła siostra ze przyszła paczka z zamówionymi liliowcami i spowrotem wycieczka do Łodzi po liliowce.Niedawno wróciłam i zła jestem bo dzis dośc ładny dzień byl a ja tylko zdjecia nowym krokusom zrobiłam . Jeden i ten sam gatunek kwitnie już w trzecim terminie, nigdy tak nie było ale dobrze ze kwitną nawet w ten spasób kwitnienie bardzo się wydłużyło. Z sikaniem bardzo rozsądnie postąpiłaś ale Ty zawsze rozsadna jestes.Pozdrówka serdeczne.

och ja też nie lubię zakupów "ciuchowych" ani "butowych"...

Wczoraj sobie zapisałam przypominajkę na niedzielę...

Bogdziu 100 stron... aż tyle miałam dziś u Ciebie do nadrobienia... zatrzymałam się na chwilę by napisać o tych okropnych zakupach i wracam do lektury Twojego wątku
Mathildis 19:55, 17 kwi 2014

Nikita napisał(a)
Napisałam przez pomyłkę u siebie ale jeszcze raz tu wpiszę:
Bliżej do żurawi podejść się nie dało, bo ja zdjęcia z drogi szybkiego ruchu robiłam, a tam jest zawsze płot na poboczu. Ale może kiedyś mi się uda zrobić bliżej zdjęcie....na pewno spróbuję.
One wcale takie płoche nie są...jak mnie zobaczyły to nie uciekały, nie odfruwały (tak jak te czaple z pod Nowego Sącza) tylko powolnym krokiem starały się oddalić ode mnie.
A widuję je raczej w dzień (wieczorem chyba nigdy nie widziałam) nie zależnie od pory dnia. Te pod Zielona Górą to faktycznie rano widziałam...gdzieś ok. godziny 9. Ale kolejne żurawie to koło godziny 13 i 15.
Z reguły stoją sobie parami na polach, bardzo rzadko w większych stadach.

Ja widywałam kiedyś żurawie często... jak z psem szłam na spacer między 5:30 a 7:30 rano, później w mojej okolicy nie widywałam, a teraz to już naprawdę szczęście muszę mieć by takie cudo zobaczyć... ale to chyba dlatego że na spacery popołudniami chodzę
paniprzyroda 20:03, 17 kwi 2014

Pozdrawiam Bogdziu i z niecierpliwością czekam na niedzielę
Mathildis 20:05, 17 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Myslę że zadzwoń , duże okazy oczywiście były ale cen nie było więc nie wiem po ile ale np takie jak obok nas stoi.

Bogdziu jak myślisz ile lat może mieć ten duży RH? I tak czysto teoretycznie jakbyś oceniła jego możliwości do zadomowienia się w nowym miejscu? Bo ja do takich dużych ostrożnie podchodzę... boję się że mocno nawozami podpędzone...
Bogdzia 20:17, 17 kwi 2014

monteverde napisał(a)

ja właśnie idę z bliska zlustrować czemu się dostało, z okna widziałam, że tulipki i narcyzy leżały ale teraz się podnoszą miłego dnia

Aniu u mnie tez się podniosły a dzis juz ma nie byc mrozu więc spokojnie rano bedzie można na nie spojrzec. Pozdrówka.
Bogdzia 20:19, 17 kwi 2014

popcarol napisał(a)
Cudne kwiatuszki! Nie zauważyłam mrozu w nocy, bo spałam ale szronu rano nie było, może nie było? W każdym razie strat nie widać.. na razie..
już za parę dni transmisja! ale fajnie
pozdrawiam!!

U mnie szron był a Tvn przygotował niespodziankę ale nie powiem jaką w kazdym bądz razie nie bedziecie zadowoleni.
Bogdzia 20:20, 17 kwi 2014

agniecha973 napisał(a)

O 5 rano -6.

Okropnośc , pewnie rośliny to odczuły , chyba ze masz ogród osłonięty .
Bogdzia 20:25, 17 kwi 2014

Urszulla napisał(a)

Wiesz, kaczeńce kojarzą mi się z najmilszym okresem z dzieciństwa kiedy w niedzielę wyjeżdżaliśmy z dziadkami w góry i biegałam po łąkach. A na brzegu rzeczki zawsze kwitły kaczeńce i niezapominajki. Chyba się starzeję Życzę uśmiechu mimo przymrozku.

Ula ja za kaczeńcami jako dziecko byłam gotowa wleźc w kazde miejsce, działały na mnie jak magnes i do dzis mi to zostało. Najgorsze ze to nie jedyne rośliny które tak na mnie działają , jeszcze pamietam łąki margaretek i przebisniegi i całe pola cebulic, lazłam sama w najwieksze dziury , pewnie niebezpieczne miejsca , w góry i lasy gdzie tylko coś ciekawego roslo.I tak bym chciała miec takie miejsca w ogrodzie ale nie ten areał ale wszystkich tych roślin mam po trochu.Ja juz stara jestem wiec i sentymentalna ale chyba zawsze taka byłam.