Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 19:36, 07 maj 2014

Te kwiatuszki zostały na pocieszenie dla Ciebie Bogdziu, za azalie...

Piękny rh, takie grube kwiaty ma
Kasya 19:38, 07 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

piekne

ile lat mają te krzaki ?
anita_wielko... 19:42, 07 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Dobrze nie wygląda ale czy go podpaliłaś to Ty tylko wiesz. Napisz kiedy był sadzony , kiedy dałas nawóz i inne infirmacje. Całe brazowe liscie oberwij , pozostałe zostaw i napisz co z tymi nawozami,.

Sadzony w zeszłym roku, jeszcze tej wiosny było ok, podsypywałam nawozem do rh i zakwaszałam ziemię, tylko ten jest w tym stanie, ale puszcza nowe listki. Pozostałe obok rosnące rh nic im się nie stało, mróz wykluczam, nic w moim ogrodzie nie ma oznak zmarznięcia, stawiam na nawóz. Najpierw myślałam, że to mój nowy piesek, który biega po tych kamieniach za rh i na pewno je podsikuje, ale z drugiej strony, tam gdzie nie ma kamieni tak samo wygląda a tam mój york na pewno tak wysoko nogi nie podnosi.
Bogdzia 20:09, 07 maj 2014

anita_wielkopolska napisał(a)

Sadzony w zeszłym roku, jeszcze tej wiosny było ok, podsypywałam nawozem do rh i zakwaszałam ziemię, tylko ten jest w tym stanie, ale puszcza nowe listki. Pozostałe obok rosnące rh nic im się nie stało, mróz wykluczam, nic w moim ogrodzie nie ma oznak zmarznięcia, stawiam na nawóz. Najpierw myślałam, że to mój nowy piesek, który biega po tych kamieniach za rh i na pewno je podsikuje, ale z drugiej strony, tam gdzie nie ma kamieni tak samo wygląda a tam mój york na pewno tak wysoko nogi nie podnosi.

Yorki lubią podkopywac rosliny (jak poczuja kreta czy mysz) i obgryzac gałęzie , przynajmniej moich wnuków tak robi , sprawdz czy nie pokopał?Takie objawy moga byc z przenawożenia lub suszy fizjologicznej i jedna z tych przyczyn na pewno tu wchodzi w gre.Nic już teraz nie zrobisz jeśli to nawóz to bedzie dluzej i bardziej chorował , jeśli susza fizjologiczna to wypuści nowe liscie i po kłopocie. dobrze ze te nowe liscie wypuszcza. A jaki nawóz mu dałaś? i ile? Czy ma kwaśną ziemie?i czy nie jest posadzony za głęboko?bo to główne przyczyny niepowodzeń.Podlweaj gdy nie ma deszczu lub gdy deszcz jest delikatny bo wtedy pod rh woda sie prawie nie dostaje.
Bogdzia 20:10, 07 maj 2014

Kasya napisał(a)

piekne

ile lat mają te krzaki ?

Juz pewnie 11, to stare rośliny jedne z pierwszych w moim ogrodzie ale one nie rosna wysoko.
Bogdzia 20:11, 07 maj 2014

Kindzia napisał(a)
Te kwiatuszki zostały na pocieszenie dla Ciebie Bogdziu, za azalie...

Piękny rh, takie grube kwiaty ma

Dobrze jak jest sie czym pocieszyc. Mam nadziejęze inne też sie pozbieraja i pokaża co potrafia.Pozdrawiam Kasiu.
Bogdzia 20:16, 07 maj 2014

Odwiedził mnie dzis nasz najładniejszy motyl -paź królowej ale w aparacie akurat wyładowaly się baterie i mam tylko dwa zdjecia obydwa niespecjalne.

Nikita 20:16, 07 maj 2014

Bogdzia wpadłam, poczytałam i buziaki zostawiłam!

Bogdzia napisał(a)
Nic specjalnego , perukowce lubią zasadową glebę wiec co rok trzeba je podsypac dolomitem i jak sa cięte to mają ładniejsze i wieksze liscie i długie pędy. Jesli nie sa ciete liscie sa drobne ale za to kwitna.

Bogdzia, ja mam swój sposób, aby perukowiec był ładny, gęsty i kwitł co roku. Przycinam 50% pędów (te najdłuższe i wyrośnięte), a krótkie zostawiam i w tedy na nich zawiązują się peruczki... po prostu - wilk syty i owca cała....
Kasya 20:20, 07 maj 2014

Bogdzia, piekne zdjecie dawno nie widzialam tego motylka...

Nikita, a kiedy przycinasz swojego perukowca ?
Bo zastanawiam sie czy go teraz ciachnac po tym jak przemarzl ?
Bogdzia 20:27, 07 maj 2014

Nikita napisał(a)
Bogdzia wpadłam, poczytałam i buziaki zostawiłam!

Bogdzia, ja mam swój sposób, aby perukowiec był ładny, gęsty i kwitł co roku. Przycinam 50% pędów (te najdłuższe i wyrośnięte), a krótkie zostawiam i w tedy na nich zawiązują się peruczki... po prostu - wilk syty i owca cała....

Pewnie masz rację bo one na starszych pędach się zawiązują. No to myslę ze dziewczyny skorzystaja z tej rady.