Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:01, 05 paź 2012

asc napisał(a)
No i pozamiatane.. ale co tam.. ptaszki karmimy nadal Muszę poszukać worka słonecznika ..gdzie kupić najtaniej.... ciekawe czy na giełdzie rolnej sprzedają.... bo tych mieszanek dla ptakó już nie kupuję, bez sensu... większości nie chą tego jesć i tylko naśmiecą, a ja mam pełno zielska co rośnie...

Danusia ma racje z tym konkursem , nie może odpowiadac za konkursy przeprowadzane przez innych a szczególnie ludzi z zewnatrz. Ja słonecznik kupuje na rynku u chłopa. Czasem jest normalny, czasem odpady jak robią słonecznik łuskany do sprzedaży w sklepach ziarno ma połamane częściowo wyłuskane,a czasem właśnie łuskany ale ten jest drogi 8zł za 1kg, a zwykły 3zł. Do słonecznika dosypuje szczególnie na przedwiośniu płatki owsiane to ptaki owadożerne je jedzą zanim pokażą sie owady.Innych ziaren nie ma co kupowac bo prawie nie zjedzą . Do tego jabłka i słonina i tak pokarm jest jako tako urozmaicony, a resztę niech szukająw przyrodzie.
eliza3 21:42, 05 paź 2012

Bożenko, karmniki piękne czy mniej piękne tylko dla nas mają znaczenie, dla ptaków na szczęście nie. Ja jeszcze ptaszków nie dokarmiam, ale też staram się, aby zimą miały co jeść.
Mam tylko kłopot z kotami, sama kota nie posiadam, ale te które przychodzą, a zwłaszcza kot sąsiadów łapie ptaki, więc karmniki muszę tak zawieszać, by kot im nie zagrażał.
Bardzo mi się spodobała u Ciebie stołówka na pieńku, mam taki fajny pieniek... niestety...
Bogdzia 22:18, 05 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Bożenko, karmniki piękne czy mniej piękne tylko dla nas mają znaczenie, dla ptaków na szczęście nie. Ja jeszcze ptaszków nie dokarmiam, ale też staram się, aby zimą miały co jeść.
Mam tylko kłopot z kotami, sama kota nie posiadam, ale te które przychodzą, a zwłaszcza kot sąsiadów łapie ptaki, więc karmniki muszę tak zawieszać, by kot im nie zagrażał.
Bardzo mi się spodobała u Ciebie stołówka na pieńku, mam taki fajny pieniek... niestety...

Ten pieniek służy głównie do tego żebym mogła robic zdjęcia ptakom, bo do karmnika wleciały by do środka i są mniej widoczne. Pieniek zimą stawiam przed kuchennym oknem , obok donicę z wysokim krzakiem by miały gdzie usiąśc. No i ptaszki przylatują do jedzenia ale i siadają na tym krzaku i to najbardziej lubię bo wtedy zdjęcie wygląda tak jakbym ptaszka przyłapała po prostu gdzieś na krzaku a nie zaaranżowała ta sytuację. Kotów u mnie też jest dużo, dzikich, bezpańskich. Mam umowę z sąsiadem ze ja karmię ptaki a on koty, więc koty są przeganiane do sąsiada i raczej nie zbliżaja sie pod to okno. Poza tym karmieniem na pieńku są jeszcze inne miejsca gdzie ptaki za darmo jeśc dostają i zdjec im nie robię ale ten pieniek jest najbardziej wyposażony w pokarm bo do niego najbliżej z domu.
weronika77 23:32, 05 paź 2012

Bogdziu, ładne Twoje marcinki. Zmartwiłam się trochę dzielżanami, podobnież nie przesadza się ich jesienią.
monteverde 00:28, 06 paź 2012

Ja dostałam kępę od przyjaciółki jak u niej ostatnio byłam na wsi, leżała u mnie kępa 3 dni , potem wsadziłam, podlałam a rano sztywna prawie jak drut oczywiście była z ziemią
Martek 00:34, 06 paź 2012

weronika77 napisał(a)
Bogdziu, ładne Twoje marcinki. Zmartwiłam się trochę dzielżanami, podobnież nie przesadza się ich jesienią.

Przypuszczam,że można
Moja wyjęta kępka leży też ,któryś dzień z kolei
Martek 00:36, 06 paź 2012

Marcinek przebił marcinki chociaż pięknie im u ciebie Bogdziu
Dobranoc
Milka 12:50, 06 paź 2012

piękny zbiór! nie chodzę na grzyby, ale uwielbiam je w każdej postaci
miłego i słonecznego dnia
AniaDS 16:40, 06 paź 2012

Czyli co, można marcinki teraz przesadzac? Bo mam takie wysokie i za nic nie pasują mi tam gdzie rosną..
eliza3 17:19, 06 paź 2012

Z tego co wiem, byliny kwitnące jesienią najlepiej przesadzać wiosną, a te co kwitną wiosną jesienią...tak podobno najbezpieczniej.