Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:54, 04 paź 2012

Martek napisał(a)
Czy z tymi grzybami nie wystarczy na sznureczek ??? I widzę ,że Dajana jak moja mama gotuje,dusi itd godzinami grzyby.A ja ostatnio pytałam ile trzeba na obróbkę grzyba,żeby nie był trujący i zjadliwy ???

Marta dla mnie na sznureczku za długo się suszą . Wiadomo że grzyb szybko robaczywieje więc powinien byc w miarę szybko wysuszony , przynajmniej ten pierwszy etap suszenia.Grzyby nie wymagają długiego gotowania.Jeśli będziesz gotowac trujące to nawet po trzech dniach gotowania będą nadal trujace, więc długie gotowanie nie ma żadnego sensu. Trzeba znac chociaz podstawowe gatunki i innych nie jesc .Ja Ci odpisałam że gotuję prawdziwki 5-10 minut od momentu zawrzenia, inne grzyby nieco dłużej ale niewiele.
Bogdzia 21:59, 04 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Bogdziu, u nas pada i to solidnie. Może nareszcie pojawią się grzyby, bo u nas drugi rok posuchy grzybowej. Bardzo lubię zbierać grzyby, jeść też. Przydają się w każdej postaci - marynowane, suszone i mrożone. Jest ciepło i pada. Dobre warunki dla grzybów.

U mnie już dziś było wyraźnie mniej grzybów w lesie ,natomiast ludzi bardzo dużo. Zebraliśmy półtora kosza. Zyczę Ci Bożenko tej frajdy w zbieraniu grzybów, ja to uwielbiam i Ty pewnie też.Troche zamarynowałam ale głównie susze bo smak suszonych do wielu potraw pasuje. Trochę świeżych mrożę głównie na zupę grzybowa na wigilie.No to ja już pokazywałam swoje zbiory , teraz mam nadzieję zaczniesz pokazywac Ty. Pozdrawiam serdecznie.
barbara_kraj... 22:08, 04 paź 2012

Z rana wyruszam do lasu... z aparatem, bez foto nie wracam)) Grzyby też mogą być!))
A wczorajsze moje widziałaś?
Bogdzia 22:12, 04 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Z rana wyruszam do lasu... z aparatem, bez foto nie wracam)) Grzyby też mogą być!))

Basiu nie widziałam ale już lecę. Ale czy uda Ci sie zrobic zdjęcia nie wiem bo ma padac a u mnie już pada.
Madzenka 22:15, 04 paź 2012

U mnie pieruńsko wieje
Pozdrawiam serdecznie
Bogdzia 22:20, 04 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
U mnie pieruńsko wieje
Pozdrawiam serdecznie

Podobno ma wiac prawie w całej Polsce. U mnie zaczął padac deszcz.
barbara_kraj... 22:29, 04 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

Basiu nie widziałam ale już lecę. Ale czy uda Ci sie zrobic zdjęcia nie wiem bo ma padac a u mnie już pada.

U mnie przed chwilą przeszła burza! Lało, wiało, że hej! Od rana ma być już spokój i... słońce
Bogdzia 22:32, 04 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

U mnie przed chwilą przeszła burza! Lało, wiało, że hej! Od rana ma być już spokój i... słońce

Boję sie burz wiec niech mnie omijają. No to jutro zagladam do Ciebie w pierwszej kolejności.
annawu 22:39, 04 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu ale miałaś obfite grzybobranie, jest z czego się cieszyć, ja często nie chodzę na grzyby, w tym sezonie jeszcze nie byłam chociaż mam do lasu 3km. tłumaczę się tym, że nie mam czasu
Nie przepadam za pierogami z grzybów, może dlatego nie pociąga mnie to grzybobranie

Aniu dziś znów byłam ale grzyby juz przestają rosnąc, nie było deszczu jest sucho. Ja pierogi z kapusta i grzybami bardzo lubię robic na wigilię i własciwie więcej w ciągu roku nie robie . to jest takie bardzo odświetne dla nas danie a najbardziej mi smakują te co zostana z wigilii to w Boże Narodzenie mogę tylko je jeśc. Dużo grzybów suszonych zużywam do bigosu, zalewajki, sosów tzn dużo do tych potraw nie daję ale często je gotuję więc grzyby są potrzebne.Ale najbardziej w grzybobraniu fajne jest to że sie człowiek nachodzi po pięknym lesie , napatrzy na te piekne grzyby , no i rywalizacja ile kto uzbiera.Pozdrawiam Aniu.

Też i u mnie tradycyjnie na wigilię muszą i są pierożki z grzybami i smakoszy też jest wielu, tylko ja spożywam je z umiarkowaniem bo mam problemy z żołądkiem i trzustką.
Przyznam, że spacery po lesie są przyjemne a szczególnie ten zapach lasu jest niesamowity.
A co do rywalizacji w moim koszyku zawsze było naj mniej

malwes 23:05, 04 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

U mnie pieruńsko wieje
Pozdrawiam serdecznie

Podobno ma wiac prawie w całej Polsce. U mnie zaczął padac deszcz.

A to ciekawe...bo u mnie dwa dni temu przestało wiać i dzisiaj była przecudna pogoda.....Też słyszałam, że ma wiać i padać, na razie się nie zanosi ale być może....od poniedziałku może zacząć (jeśli musi ) ale weekend marzy mi się cieplutki na skończenie dosadzania cebulek.