Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 15:03, 24 cze 2014

danuta_ napisał(a)
Bożenko, to ja dziekuję bardzo, że znalazłaś dla mnie czas - na pewno jeszcze nie raz dane nam będzie wspólnie chodzić po pięknych ogrodach. Odpoczywaj teraz bo wrażeń miałaś mnóstwo O adresie pamietam

Danusiu dzięki wielkie, mam nadzieje ze wiesz jak wielkie.
Kasaaja 18:46, 24 cze 2014

Dziękuję bardzo za odwiedziny i podpowiedź. Ta włóknina będzie zdjęta. Leży tylko do momentu aż kupię korę albo kamyczki jeszcze nie zdecydowałam co a i kasy narazie brak. One tam pod spodem mają korę no i przewiew. Zapytam Cię jako znawczynię rh. Dziś właśnie przesadziłam największy z moich rh. Bryła korzeniowa była taka sama jak wtedy kiedy wyjmowałam go z doniczki. Zresztą mie tylko jego bo w mniejszym, przesadzanym wcześniej też tak było. Włóknina leży od jesieni ubiegłego roku więc to nie jest raczej przyczyną więc co? Nie mam pojęcia. Mam je od pięciu lat. Pięknie kwitną, maję ładne przyrosty i nie zauważyłam eby im coś dolegało. Miałam opuchlaki ale już dawno ich nie ma.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4679-na-skraju-miasta
Nikita 19:32, 24 cze 2014

Bogdzia miałaś super weekend, tyle wrażeń !!!Tylko pozazdrościć.
Dobrze, że już lepiej się czujesz...zdrowiej i do soboty.
Urszulla 19:36, 24 cze 2014

Bogdziu, warto odchorować taki wypad trzymaj się dzielnie i wracaj na forum- bo lilii brak -a u Ciebie rarytasy
Mariusz 19:39, 24 cze 2014

Bogdziu, zaszczytem było Cię gościć, było bardzo miło, oby następne spotkanie trwało dłużej. Dziękuje za cenne spostrzeżenia co do rozstawy różaneczników .
Pozdrawiam
Bogdzia 20:29, 24 cze 2014

Kasaaja napisał(a)
Dziękuję bardzo za odwiedziny i podpowiedź. Ta włóknina będzie zdjęta. Leży tylko do momentu aż kupię korę albo kamyczki jeszcze nie zdecydowałam co a i kasy narazie brak. One tam pod spodem mają korę no i przewiew. Zapytam Cię jako znawczynię rh. Dziś właśnie przesadziłam największy z moich rh. Bryła korzeniowa była taka sama jak wtedy kiedy wyjmowałam go z doniczki. Zresztą mie tylko jego bo w mniejszym, przesadzanym wcześniej też tak było. Włóknina leży od jesieni ubiegłego roku więc to nie jest raczej przyczyną więc co? Nie mam pojęcia. Mam je od pięciu lat. Pięknie kwitną, maję ładne przyrosty i nie zauważyłam eby im coś dolegało. Miałam opuchlaki ale już dawno ich nie ma.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4679-na-skraju-miasta

Rózne sa szkoły sadzenia i dbania o rh, z moich doświadczeń wynika ze najlepiej rosną jak nie mają zadnej ściółki. Ja nie daję ani kory ani szmaty a już broń Boże kamyków które w ciągu dnia sie nagrzewaja a potem podgrzewaja podłoże powodując wyparowywanie wody.Jeśli chodzi o korzenie to sadzac rh powinno sie trochę rozluźnic bryłę korzeniową i posadzic do kawśnej ziemi tzn do ziemi zmieszanej z kwaśnym torfem , jeśli ziemia nie bedzie kwaśna to korzenie nie bedą w innej rosly. Nie wiem czy dalas im kwaśną ziemie bo jedna z tych dwóch przyczyn może byc powodem że sie nie rozrastają. Termin przesadzania teraz nie jest najlepszy bo ciągle rosna im przyrosty i będą zawiązywac sie kwiaty na przyszły rok ale skoro już przesadziłaś to trudno, nie zapominaj tylko o podlewaniu.
Bogdzia 20:31, 24 cze 2014

Mariusz napisał(a)
Bogdziu, zaszczytem było Cię gościć, było bardzo miło, oby następne spotkanie trwało dłużej. Dziękuje za cenne spostrzeżenia co do rozstawy różaneczników .
Pozdrawiam

Mariusz kto wie moze jeszcze kiedys uda się spotkac na dłużej ale i tak jestem zadowolona ze chociaż krótkie spotkanie było możliwe i bardzo Wam za nie dziekuje.Trzymaj się dzielnie i zdrowo.
Bogdzia 20:32, 24 cze 2014

Nikita napisał(a)
Bogdzia miałaś super weekend, tyle wrażeń !!!Tylko pozazdrościć.
Dobrze, że już lepiej się czujesz...zdrowiej i do soboty.

Nikt chyba nie ma watpliwości ze było super, a ja czuje sie coraz lepiej. Mam nadzieje ze sie zobaczymy w sobote.
zawitka 20:33, 24 cze 2014

Bożenko a nie choruj szkoda lata Pozdrawiam cieplutko
Bogdzia 20:36, 24 cze 2014

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, warto odchorować taki wypad trzymaj się dzielnie i wracaj na forum- bo lilii brak -a u Ciebie rarytasy

Ula u mnie wszystko kwitnie najpóźniej w Polsce. W tej chwili z lilii kwitną tylko martagony i Stella de Oro.W tym roku kupiłam mnóstwo lilii ale nie sadzę by było co oglądac bo jakieś kiepskie , wiele wcale nie wyrosło , mnóstwo nie przeżyło zimy , chyba nornice a wiele nowych po prostu nie wykielkowalo , musze zacząc kupowac najtańsze lilie bo te sprawiaja mniej kłopotów.