Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:52, 10 lip 2014

agatanowa napisał(a)

u nas tez pokropiło ze 3 x w ciągu dnia i nic więcej

więc za 3 x sciagnelam niedosuszone pranie ze sznurka i... potem już nie spadła ni kropelka!

U mnie tez dzis padało , przez jakiś czas nawet mocno. Pranie nauczyłam sie wieszac pod wiatą i od czasu tego wspaniałego pomysłu nie mam problemu z pogoda , wisi sobie czy pada deszcz czy świeci słońce.Pozdrówka.
Bogdzia 20:54, 10 lip 2014

paniprzyroda napisał(a)
Miłego dnia, motylek mnie zainspirował

Na razie najwiecej jest cytrynków ale zaraz zacznie sie prawdziwy sezon motylkowy i wtedy zdjęc będzie można robic mnóstwo.
Bogdzia 20:59, 10 lip 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Lilie wodne cudo , tego brakuję mi w każdym ogrodzie bez wody
Po zakochaniu się w Twoim świerku in versie nie mogłam go nie mieć , miejsca brak na duże gatunki w moim ogrodzie , a on jest taki w sam raz
Na razie malusi , ale za paręnaście lat będzie taki jak Twój

Fajnie że masz świerka wielu osobom się podoba., a lilie wodne są prześliczne i to były moje wymarzone rośliny chyba najbardziej ze wszystkich. Ogród bez wody jest tylko zbiorem grzadek , woda w ogrodzie musi byc.Pozdrawiam Madziu serdecznie.
Kasya 21:03, 10 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Na razie najwiecej jest cytrynków ale zaraz zacznie sie prawdziwy sezon motylkowy i wtedy zdjęc będzie można robic mnóstwo.

a no wlasnie, zastanawialam sie co tak malo motylkow...budleja juz kwitnie a tylko jakies pojedyncze biale przylatuja...
Bogdzia 21:04, 10 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Wpadłam do Ciebie Bogdziu się przywitać. Cudne motylki na jeżówkach zobaczyłam u Ciebie. Pozdrawiam Cię.
Masz rękę do fotografowania zwierzątek w swoim ogrodzie.

Motyle łatwo fotografowac w okresie kiedy jest ich dużo trzeba miec tylko odpowiednio dużo roślin kóre lubią np jeżówek , budlei lub rudbekii, one są tak chciwe na ich nektar że wogóle nie zwracaja uwagi na fotografa.Najlepiej miec tez aparat z funkcją do zdjęc makro.
Bogdzia 21:05, 10 lip 2014

Kasya napisał(a)

a no wlasnie, zastanawialam sie co tak malo motylkow...budleja juz kwitnie a tylko jakies pojedyncze biale przylatuja...

Niedługo będa , niech tylko deszcze miną.
Bogdzia 21:10, 10 lip 2014

Napia napisał(a)

Piękne zdjęcia, Bożenko. Motylki na jeżówkach na tle zieleni -zachwycający widok.
Czyto jeżówka purpurowa? Dostałam w tym roku od koleżanki takie maluszki i na jednym widać pączek.Bardzo chciałabym, żeby w przyszłości wyglądały jak na Twoim zdjęciu. Muszę jednak uzbroić się w cierpliwość

Zgadza sie to jeżówka pururowa. Kupiłam kiedys jedna , potem się rozsiały w istny gąszcz , czesc została zniszczona przy zmianie nasadzeń ale znów jest ich sporo.Szybko i Ty bedziesz miała ich dużo bo ten podstawowy gatunek swietnie sie wysiewa , oczywiście trzeba zostawic przekwitnięte kwiatostany na zimę na grzadce.Pozdrawiam Agnieszko.
Bogdzia 21:14, 10 lip 2014

Urszulla napisał(a)

To mi teraz klina wbiłaś chyba mam kopciuszki bo czytałam że zasiedlają budynki- one pod dachem mi siedzą muszę przyglądnąć się więc główce i ubarwieniu ciała.
Po wczorajszym ulewnym dniu na razie nie pada, ale chmury ciemne wiszą, chłodniej i wiatr. Dziś dzień na porządki i gotowanie. Może popołudniu z chwastami powalczę- wczoraj walczyłam za ślimakami a znowu dziś łążą

śliczne zdjęcia jeżówek z motylkami

Też myśle ze to kopciuszek , samiec ma na skrzydełku białą plamę ale taki brudny biały kolor i nie ma tego srebra na głowie.U mnie też slimaki są , nigdy dotąd ich nie było ale jak juz doszły to pewnie długo przyjdzie z nimi walczyc.
Ivvvona 21:16, 10 lip 2014

U mnie motyli na razie jak na lekarstwo, tym bardziej miło pooglądać Twoje zdjęcia. Pozdrawiam
Bogdzia 21:16, 10 lip 2014

popcarol napisał(a)
piękne zdjęcia! A gdzie ten bałagan? bo nie widzę
jeżówki mają piękne, nasycone barwy

miłego dnia!

Bardzo się staram by nie było widac bałaganu ale niestety jest . Latem jak gorąco to już nie pracuje i jak zimno też nie i jak deszcz pada tez nie no i niewiele czasu zostaje na pracę a skutki widac gołym okiem.Pozdrówka.