Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:04, 20 lip 2014

weronika77 napisał(a)
Motyle pięknie pokazałaś, a pazia tak dokładnie. Też go sfotografowałam ale rozmazanego lekko.
Bogdziu, przyszłam podziękować za liliowca. Tak zakwitł pierwszym kwiatuszkiem. Buziaki.

Mam nadzieje ze Ci sie podoba choc częsc płatków jakaś za jasna ale w przyszłym roku na pewno lepiej sie wybarwi, wiadomo pierwszy rok najgorszy. U mnie wiele pierwszaków wogóle nie zakwitło , takie maleńkie sadzonki sprzedaja ze trzeba przynajmniej rok poczekac.Pozdrówka śle.
kasiek 21:08, 20 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Opryski na pewno nie zaszkodza ale mogą zaszkodzic Twoje inne zabiegi czyli podsypywanie torfem i korą.Ja jestem temu zdecydowanie przeciwna , uważam że rh po takich zabiegach na pewno bedą chorowac.

O - to mnie zaskoczyłaś... no nic co zrobiłam to zrobiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Teraz na odmiane praży....
Bedę obserwowac i chuchać na nie, dzięki wielkie za pomoc! Jestes nieoceniona
Bogdzia 21:11, 20 lip 2014

monteverde napisał(a)

Bogdziu śliczne motylki, u mnie dzisiaj na jeżówkach było ich zatrzęsienie ale wszystkie były "pozamykane" jak u Ciebie na 2 zdjęciu zaczęłam podlewać i zapomniałam je sfocić pozdrówka

Nie wiem od czego to zależy ale w niektóre dni faktycznie nie rozkładaja skrzydełek a w inne nie ma z tym problemu więc czekaj na odpowiedni dzień Aniu. buziaki.
Bogdzia 21:12, 20 lip 2014

kasiek napisał(a)

O - to mnie zaskoczyłaś... no nic co zrobiłam to zrobiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Teraz na odmiane praży....
Bedę obserwowac i chuchać na nie, dzięki wielkie za pomoc! Jestes nieoceniona

Kasiu moje doświadczenia są własnie takie więc Ci o tym piszę ale rh są Twoje i nie ja decyduje co zrobisz.Pozdrówka .
Bogdzia 21:18, 20 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Skoro już paź się u Ciebie pojawił, to zaczynam się martwić, że może marchwi u nas w okolicy nie ma????? Przy lawendzie cała masa pszczół i pospolitych motyli (mam 50 lawend, to trochę tego do nas przylatuje, aż się ruszają całe. Wczoraj pies łapą nadepnął pszczółkę, ale wielkiej krzywdy mu nie zrobiła), ale paź się żaden nie kręci. Dzisiaj zapytam sąsiadki czy ma marchew posianą u siebie.

Pozdrawiam Bogdziu

Kasiu to rzadki motyl nawet jak ma warunki to też nie wystepuje gromadnie. Cierpliwośc potrzebna by go spotkac i ciągła uwaga czy sie nie pojawił .Pozdrówka.
Bogdzia 21:23, 20 lip 2014

Urszulla napisał(a)
Pamiętam z dziecięcych lat łąki, motylków było więcej niż teraz ale i tak nie zwracałam aż tyle uwagi na ich ubarwienie, były bo były i się zawsze dzieciom podobały Twój ogród należy do wyjątkowych skoro masz w swojej kolekcji tyle okazówjak wrócę z wczasów za 2 tyg. będę nadrabiać zaległości obrazkowe i pewnie nie tylko motylkowe.

Ula odpocznij na tych wczasach bo w tym roku sporo sie napracowałas.Odpoczynek bardzo Ci potrzebny choc młodzi ludzie szybko się regeneruja . wszystkiego dobrego. Buziaki.

Edit Jeszcze cos wkleję dla Ciebie i Gosi

Bogdzia 21:32, 20 lip 2014

Kasya napisał(a)

Ach te twoje tresowane motylki, jak pieknie pozują

ale oprocz tego ze motylki piekne to jeszcze zdjecia cudne !!!

u mnie nie bylo dzisiaj zadnych motylkow bo leje

Motylki rzeczywiscie jak tresowane. Są tak zajete nektarem ze nie zwracaja na mnie uwagi. U mnie pod wieczór popadalo ale bardzo mało , chyba rano bede podlewac. Liczę jeszcze na jakiś opad nocą. Pozdrawiam.

Edit: własnie m mówi ze znów pada ale taki delikatny deszczyk, dobre i to.
Bogdzia 21:35, 20 lip 2014

leon60 napisał(a)
Prześliczne zdjęcia z motylkami w roli głównej !

Dzieki Olu , miło Cię widziec. Pozdrawiam.
Bogdzia 21:38, 20 lip 2014

Justyna napisał(a)
Bogdziu, zdjęcia bajeczne! Tyle gatunków to nigdy nie widziałam.
Przychodzę z prośbą o poradę. Wujek zwrócił się do mnie z zapytaniem, czy nie wiem co poradzić na jego chorujące azalie.
Kilka sztuk, sadzone wiosną. Ziemia kwaśna, stanowisko słoneczne. Wysłał mi zdjęcie, załączam je Tobie.
Jak myślisz co im jest i jak im pomóc? Mi się wydaje, że poparzyło je słońce, ale nie czuję się kompetentna i przybiegłam do Ciebie licząc na Twoje doświadczenie.
Zobacz proszę.

We Wro dziś było 36' w cieniu, uff.
Serdecznie

Jest możliwe ze to słoneczne poparzenia ale teżo tej porze zaczynają azalie atakowac różne choroby grzybowe wiec jakis oprysk przeciw grzybom by sie przydał. Nie jednak powodów wielkich do zmartwienia bo na wiosne wszystko znów wróci do normy.U mnie było 32 stopnie w cieniu.36 to juz nawet w Afryce chyba nie było.
Bogdzia 22:02, 20 lip 2014

Mój ciemiernik nadal kwitnie i ma więcej kwiatów.