Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:39, 21 lip 2014

EPODLAS napisał(a)
Bogdziu, piękny ten ciemiernik, a jeszcze o tej porze, to już prawie cudo. Ja mam malutkie siewki, ale zobaczyłam że wypuszczają listki. Ale cierpliwość to ponoć jedna z zalet ogrodnika. Może doczekam się takich kwiatów!!!

To prawda ze cierpliwośc jest nam konieczna. Stale pogoda nas doswiadcza i inne plagi ogrodnicze , trzeba sie nauczyc z tym życ. Ciemiernik jest u mnie pierwszy rok i pewnie wczesniej rosł w szklarni stąd ten nietypowy czas jego kwitnienia. dzis znalazłam w ogrodzie nietypowego liliowca. Liliowce mają po szesc płatków a mój ma 12. Zobacz jaki dziwny.

Anita1978 21:58, 21 lip 2014

Ale dziwak! Faktycznie 12!!!!
Bogdzia 22:02, 21 lip 2014

Anita1978 napisał(a)
Ale dziwak! Faktycznie 12!!!!

No dziwak , albo nowy gatunek wyhodowałam.
malgorzata_s... 22:06, 21 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

No dziwak , albo nowy gatunek wyhodowałam.

Ale jaki piękny dziwak Dzięki Bogdziu za cudne fotki
Bogdzia 22:11, 21 lip 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ale jaki piękny dziwak Dzięki Bogdziu za cudne fotki

Pozdrawiam Małgosiu.
barbara_kraj... 22:42, 21 lip 2014

Po dłuższej przerwie kolejno zaczynam odwiedzać ogrody.
Obrazy oglądam tylko, bo szybciej
A u Ciebie, Bogdziu, jest co oglądać - lilie masz śliczne I ten ciemiernik! U mnie też kwitnie, ale biały I dopiero dziś sobie o nim przypomniałam

Jak różnorodność kwiatów, to i motyli mnóstwo. U mnie przeważnie pawiki..
anna_g 23:38, 21 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

U mnie jest w jednym miejscu bardzo dużo roslin które lubią . Staję gdziekolwiek i czekam a motyle bardzo szybko przylatuja i siadaja na kwiatach , nie muszę nawet za nimi chodzic wogóle. Są tak zajete pobieraniem nektaru ze wogóle nie zwracaja na mnie uwagi. Jak jeden odleci przylatują nastepne. Muszę przyznac że jak kwiatów jest mniej to trudniej się zdjecia robi ale nie aż tak trudno jak np na łące gdzie zrobienie zdjecia jest naprawde trudne.Przy dużej ilości kwiatów w jednym miejscu nawet jak motyl zmieni miejsce to i tak daleko nie odleci .Jedno i drugie przesadzanie jest dobre. Ja w obydwu tych terminach przesadzam bez problemów. Jeśli na jesieni to przełom sierpnia i września w zaleznosci od pogody a jesli na wiosnę to najlepiej jak tylko rozmarznie ziemia zanim ruszy wegetacja , wtedy wogóle nie zauwazaja że zostały przesadzone.Mam nadzieję ze wiesz o takich sprawach jak kwaśna ziemia i głębokośc sadzenia i o tym by w pierwszym roku nie dawac nawozu i nie cieniowac ale podlewac.To bardzo wazne sprawy choc jak się czyta to człowiek nie zdaje sobie sprawy ze az tak ważne.Też życzę miłego tygodnia.

Dziękuję Bogdziu za info o przesadzaniu. Tak wiem o tych ważnych sprawach - już się trochę dokształciłam również za Twoją sprawą Będę pamietać

Co do motylków to w takim razie nie ma innego wyjścia tylko poszerzam rabatę z kwiatami które lubią Kupiłam im też dwie budleje ale jeszcze maluchy z nich sa
monteverde 23:42, 21 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

To prawda ze cierpliwośc jest nam konieczna. Stale pogoda nas doswiadcza i inne plagi ogrodnicze , trzeba sie nauczyc z tym życ. Ciemiernik jest u mnie pierwszy rok i pewnie wczesniej rosł w szklarni stąd ten nietypowy czas jego kwitnienia. dzis znalazłam w ogrodzie nietypowego liliowca. Liliowce mają po szesc płatków a mój ma 12. Zobacz jaki dziwny.

śliczny zapylił się od tych pełnych i powstało takie cudeńkopozdrówka
paniprzyroda 01:42, 22 lip 2014

Teraz juz wiem, dlaczego mój ciemiernik też kwitnie. Pozdrawiam ciepło Bogdziu
Luki 08:21, 22 lip 2014

Bogdziu lubie jak liliowce robią takie psikusy, zdarza się to dość rzadko i nie ma nic wspólnego z zapyleniem, niektóre odmiany czasami mają zmutowane (zdublowane) pąki kwiatowe, z których wychodzą takie cuda. W zeszłym roku w taki sposób zakwitła mi bardzo falbanista odmiana Gaudy Gaudy, kwiat był ogromny i piękny