Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:09, 21 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)
Zaległosci miałam ogromne... ale z wielką chęcią nadrobiłam je ...
od słoneczek po mistrzowskie fotki motyli... po prostu cudne.... co jedno to fajniejsze I jak nie mieć w ogrodzie kwiatów dla motyli?? Pozowały Ci pięknie
Oj będą mi się śnić te motylki
Pazia widziałam jak latał nad łąką U mnie nigdy nie widziałam... nawet pokrzywy specjalnie dla nich trzymam... ostatnio przycięłam niżej, bo co szłam to mnie parzyły

Aniu u Ciebie tez motylkowo . Paź pewnie i u Ciebie bywa ale nie zawsze przecież da sie go wypatrzec. Emerytowi łatwiej bo ma wiecej czasu.Pokrzywy to dla rusałek a paz potrzebuje marchewki , kopru itp , pisała tu Hania wiec nie powtarzam. Pozdrówka i miłego tygodnia.
anna_g 09:51, 21 lip 2014

Bogdziu - jakie cudne foty z motylkami. Jak Ty je namawiasz żeby tak pozowały ?? Ja się wczoraj za nimi nieźle nabiegałam po ogrodzie z aparatem ale jakoś nie chciały się focić. Co chwilę zmieniały miejsce pobytu Udalo mi się uchwycić tylko jednego - a może to były dwa, ale takie same. Inne mi niestety uciekły Ale nie rezygnuję, nie ma mowy

Bogdziu chciałam zapytać - kiedy lepiej przesadzić rh - wiosną czy jeszcze jesienią?
Pozdrawiam na dobry tydzień
monteverde 10:10, 21 lip 2014

agatanowa napisał(a)

jak to możliwe? Wycinałas zaschniete kwiatostany?

Ten ma najcudowniejszy z kolorów. Bożenko, czy moze znasz jego nazwę?

Pozdrawiam serdecznie

Niesamowite, u moich widzę tylko suche kwiatostany piękny kolor pozdrówka
Iwk4 11:36, 21 lip 2014

Bogdziu, ile ty masz lilii ?!!!Ja dopiero zaczynam przygodę z liliami. Kupiłam wiosną 3 białe, które okazały sięmieć kolor brzoskwiniowy. Będę musiała przesadzić na inną rabatkę.
dajana 13:09, 21 lip 2014

Witaj Bożenko tak dawno u ciebie nie gościłam, ale nie mogę znaleźć czasu na bywanie na forum, przynajmniej w ostatnim czasie Wpadłam jednak powiedzieć ci że świat jest jednak mały, a twoje rośliny wędrują po całym kraju Jedna z nich dotarła aż do mnie co sprawiło mi ogromną radość Jest nią goryczka, podarowana przez Weronikę. Dbam o nią szczególnie bo to maleńka część twego ogrodu i ciebie ,wmówiłam sobie ze przyniesie mi szczęście i tak właśnie będzie .U mnie póki co niewiele zmian oprócz rozrośniętych krzewów hortensji ,róz , dalszy kawałek trawnika i kilkunastu innych roślin .Kiedy miną upały pociągnę prace w dalszym kierunku .Najważniejsze jest zdrowie ,a ono mnie ostatnio zawodziło .Już tak nie biegam ze szpadlem i taczkami, częściej wypoczywam ,a zatrzymuje wzrok na tym co ładne, aby mnie nie korciło ryć w tej ziemi do utraty tchu Jednym słowem zaczęłam być dla siebie dobra Pozdrawiam cię Bożenko bardzo cieplutko
EPODLAS 21:07, 21 lip 2014

Bogdziu, piękny ten ciemiernik, a jeszcze o tej porze, to już prawie cudo. Ja mam malutkie siewki, ale zobaczyłam że wypuszczają listki. Ale cierpliwość to ponoć jedna z zalet ogrodnika. Może doczekam się takich kwiatów!!!
Bogdzia 21:24, 21 lip 2014

anna_g napisał(a)
Bogdziu - jakie cudne foty z motylkami. Jak Ty je namawiasz żeby tak pozowały ?? Ja się wczoraj za nimi nieźle nabiegałam po ogrodzie z aparatem ale jakoś nie chciały się focić. Co chwilę zmieniały miejsce pobytu Udalo mi się uchwycić tylko jednego - a może to były dwa, ale takie same. Inne mi niestety uciekły Ale nie rezygnuję, nie ma mowy

Bogdziu chciałam zapytać - kiedy lepiej przesadzić rh - wiosną czy jeszcze jesienią?
Pozdrawiam na dobry tydzień

U mnie jest w jednym miejscu bardzo dużo roslin które lubią . Staję gdziekolwiek i czekam a motyle bardzo szybko przylatuja i siadaja na kwiatach , nie muszę nawet za nimi chodzic wogóle. Są tak zajete pobieraniem nektaru ze wogóle nie zwracaja na mnie uwagi. Jak jeden odleci przylatują nastepne. Muszę przyznac że jak kwiatów jest mniej to trudniej się zdjecia robi ale nie aż tak trudno jak np na łące gdzie zrobienie zdjecia jest naprawde trudne.Przy dużej ilości kwiatów w jednym miejscu nawet jak motyl zmieni miejsce to i tak daleko nie odleci .Jedno i drugie przesadzanie jest dobre. Ja w obydwu tych terminach przesadzam bez problemów. Jeśli na jesieni to przełom sierpnia i września w zaleznosci od pogody a jesli na wiosnę to najlepiej jak tylko rozmarznie ziemia zanim ruszy wegetacja , wtedy wogóle nie zauwazaja że zostały przesadzone.Mam nadzieję ze wiesz o takich sprawach jak kwaśna ziemia i głębokośc sadzenia i o tym by w pierwszym roku nie dawac nawozu i nie cieniowac ale podlewac.To bardzo wazne sprawy choc jak się czyta to człowiek nie zdaje sobie sprawy ze az tak ważne.Też życzę miłego tygodnia.
Bogdzia 21:24, 21 lip 2014

monteverde napisał(a)

Niesamowite, u moich widzę tylko suche kwiatostany piękny kolor pozdrówka

Aniu to nowy ciemiernik i pewnie dlatego pomyliło mu sie kiedy ma kwitnac.
Bogdzia 21:26, 21 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Bogdziu, ile ty masz lilii ?!!!Ja dopiero zaczynam przygodę z liliami. Kupiłam wiosną 3 białe, które okazały sięmieć kolor brzoskwiniowy. Będę musiała przesadzić na inną rabatkę.

Lilie to piękne kwiaty ale zakup ich to zawsze niewiadoma bo albo kolor i gatunek sie nie zgadza albo cebulki maja jakieś wady. U mnie tak jest w tym roku , mnóstwo cebul nie wykiełkowalo wogóle.Taki los ogrodnika.
Bogdzia 21:35, 21 lip 2014

dajana napisał(a)
Witaj Bożenko tak dawno u ciebie nie gościłam, ale nie mogę znaleźć czasu na bywanie na forum, przynajmniej w ostatnim czasie Wpadłam jednak powiedzieć ci że świat jest jednak mały, a twoje rośliny wędrują po całym kraju Jedna z nich dotarła aż do mnie co sprawiło mi ogromną radość Jest nią goryczka, podarowana przez Weronikę. Dbam o nią szczególnie bo to maleńka część twego ogrodu i ciebie ,wmówiłam sobie ze przyniesie mi szczęście i tak właśnie będzie .U mnie póki co niewiele zmian oprócz rozrośniętych krzewów hortensji ,róz , dalszy kawałek trawnika i kilkunastu innych roślin .Kiedy miną upały pociągnę prace w dalszym kierunku .Najważniejsze jest zdrowie ,a ono mnie ostatnio zawodziło .Już tak nie biegam ze szpadlem i taczkami, częściej wypoczywam ,a zatrzymuje wzrok na tym co ładne, aby mnie nie korciło ryć w tej ziemi do utraty tchu Jednym słowem zaczęłam być dla siebie dobra Pozdrawiam cię Bożenko bardzo cieplutko

Dajanko miło czytac ze masz roślinke pochodzacą ode mnie a na dodatek wiązesz z nią takie nadzieje. Będę trzymała kciuki by te nadzieje sie spełniły. Bardzo życzę Ci szczescia szczególnie jesli chodzi o zdrowie. Mam nadzieje ze goryczka bedzie Ci pomagała w przezwycieżaniu trudności jakie napotykasz. Jeśli trzeba to wysle jej na pomoc inne roslinki. Podsyp ją na wiosnę dolomitem i powinna dobrze rosnac.Ja też już nie jestem w tej kondycji co dawniej , niestety lat przybywa i tez muszę przerwy w pracy robic a jak są upały to wogóle nie ma mowy o pracy.Trzeba myslec o sobie i swoim zdrowiu bo to najważniejsze. Zdrówka wiec Ci życzę z całego serca i pięknych kwiatów w ogrodzie by Cie cieszyły każdego dnia.Buziaki sle.