Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:33, 25 paź 2014

ana_art napisał(a)
Nagana Ci się należy za zaglądanie do mnie
Róża ma mój kolor, piękna...

Staram sie składac przynajmniej rewizyty , więc zajrzałam. Miłego dnia.
Bogdzia 10:39, 25 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
Bogdziu, różyczka nadrabia kolorem za resztę. U mnie nie pada, pokropiło troszkę w tygodniu, ale -4 w nocy dziś było, wyskoczyłam rano do ogrodu na chwilę, miłorząb złoty sypał liśćmi, spadały jeden po drugim. Nieczasowa jestem... opieńki, kapusta, jeszcze czosnków nie posadziłam, mam nadzieję na cieplejszy przyszły tydzień Pozdrawiam ciepło

U mnie opieńki były przez dwa dni w lesie ale dużo wcześniej , zebrałam ile się dało i zamarynowałam . Kapuste też już ukisiłam i zasłoikowałam i to koniec przetworów w tym roku.(wczesniej były ogórki i sałatki).Resztę mrożę np fasolkę , ugotowane buraki,brukselkę owoce do ciast i na kompoty itp.Dziś i u mnie przymroziło było -1 więc jeszcze nie tak strasznie ale begonie i niecierpki już zmarzły. Cebulki posadzone i własciwie nie mam większej roboty ale chętnie bym jeszcze poieliła czy chocby tylko pochodziła po ogrodzie a w takie zimno nie mam ochoty nawet na wyjście. Pozdrówka Mariolko.
monteverde 10:41, 25 paź 2014

Bogdzia napisał(a)
Na dobranc dzisiejsza róża.

Bogdziu znowu masz problem z oczyma oszczędzaj się, a jak będziesz mogła odpowiedz jak się nazywa ta róża i na pierwszej fotce czy to czerwone niskie rh kwitnie ? widzę 4 krzaczki pozdrówka
Bogdzia 10:46, 25 paź 2014

Aniu na tych trzech zdjęciach jest ta sama róża to bonica ale jak je kupowałam to jedne byy jaśniejsze a inne ciemniejsze. Ta jest ciemniejsza . W internecie czytałam u któregoś szkólkarza ze tak z nimi jest że sa dwa kolory. To czerwone to jednoroczne begonie, dziś już zniszczył je przymrozek. Miłego dnia.
monteverde 11:08, 25 paź 2014

Bogdzia napisał(a)
Aniu na tych trzech zdjęciach jest ta sama róża to bonica ale jak je kupowałam to jedne byy jaśniejsze a inne ciemniejsze. Ta jest ciemniejsza . W internecie czytałam u któregoś szkólkarza ze tak z nimi jest że sa dwa kolory. To czerwone to jednoroczne begonie, dziś już zniszczył je przymrozek. Miłego dnia.

Piękna jak na Bonicę i kwiat taki pełnypozdrówka
Madzenka 11:10, 25 paź 2014

Bogdzia napisał(a)

Moim zdaniem zdecydowanie od ilości wody . Miałam trzy jednakowe klony i tak przypadkiem sie złożyło że jeden rósł w tzw dobrym miejscu a drugi na górce nad jeziorkiem , trzeci przesadziłam do pierwszego gdy ten już był dobrze zakorzeniony i ten trzeci miał niewątpliwie trudniej wywalczyc sobie miejsce. Ten w najlepszych warunkach nigdy się nie przebarwił , ten dosadzony przebarwiał sie w suche jesienie a trzeci który rósł na górce i prawie zawsze miał sucho jesienia płonął jak wielkie ognisko. Myśle ze to jest dowód najlepszy bo jak powiedziałam wszystkie były jednakowe.

Chyba mam odpowiedż dlaczego moje ambrowce się nie przebarwiają. Mokro u mnie przez cała jesień a na dodatek rosną w miejcu, gdzie woda lubi spływać z innych rabat...
Liczę że przyszloroczna jesień będzie sucha....

Bogdziu nie doczytałam jakie roże zakupiłaś?
Margarete 14:26, 25 paź 2014

Bogdzia napisał(a)

Małgoś co do kolorków lasu i ogrodu mamy podobne obserwacje ale ja dzisz Tobą o czymś innym chcę pogadac. Napisałaś że pojedziesz z nami do Wojsławic między innymi na rh a ja wczoraj znalazłam rododendronowy ogród w Niemczech wcale nie tak daleko i pomyślałam żeby tą wycieczke poszerzyc o ten wielki i cudny ogród. Z łodzi do Wojsławic jedzie sie ok 4 godz, zwiedzanie i spanie gdzieś w hotelu a potem od rana do Niemiec , z Wojsławic 3 godz 40 min i powrót do Łodzi . To wielki i cudny ogród i co Ty na to?????????

Juz bym pojechała...dzis...znasz mnie..........bardzo, bardzo chetnie sie tam wybiore, podaj mi na pryw tylko adres czy nazwe tego ogrodu, oblukam co i jak, podzwonie tam, poytam, sprawdze po ile bilety, jaki czas na odwiedzanie najlepszy itd... spanie znajdziemy sobie gdzies po polskiej stronie, i nie ma sparawy, do tego czasu oddadzą juz całą trase s8 z Łdzi do wrocławia bo jak sie domyślasz sledze nieustająco postępy w budowie tej drogi, kiolejny jej fragment ma byc oddany do konca roku a ostatni wiosną, jedziemy ......
Ale bedzie fajnie, juz sie ciesze
Bogdzia 15:09, 25 paź 2014

monteverde napisał(a)

Piękna jak na Bonicę i kwiat taki pełnypozdrówka

Jak jest chłodno to kwiaty lepiej się trzymają , nie bledną i nie przekwitaja tak szybko.Pozdrówka.
Bogdzia 15:10, 25 paź 2014

Margarete napisał(a)

Juz bym pojechała...dzis...znasz mnie..........bardzo, bardzo chetnie sie tam wybiore, podaj mi na pryw tylko adres czy nazwe tego ogrodu, oblukam co i jak, podzwonie tam, poytam, sprawdze po ile bilety, jaki czas na odwiedzanie najlepszy itd... spanie znajdziemy sobie gdzies po polskiej stronie, i nie ma sparawy, do tego czasu oddadzą juz całą trase s8 z Łdzi do wrocławia bo jak sie domyślasz sledze nieustająco postępy w budowie tej drogi, kiolejny jej fragment ma byc oddany do konca roku a ostatni wiosną, jedziemy ......
Ale bedzie fajnie, juz sie ciesze

Bogdzia 15:13, 25 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)

Chyba mam odpowiedż dlaczego moje ambrowce się nie przebarwiają. Mokro u mnie przez cała jesień a na dodatek rosną w miejcu, gdzie woda lubi spływać z innych rabat...
Liczę że przyszloroczna jesień będzie sucha....

Bogdziu nie doczytałam jakie roże zakupiłaś?

Suche srodowisko i słonaczne miejsce konieczne do przebarwienia. Róze : 3 szt pink fairy, 3 szt eden rose, 3 szt bonica, 2 szt nostalgia i 1 szt stad rom.Mam jeszcze wielka chęc na kilka dortmund ale po tych przymrozkach boje sie zamawiac bo ziemia może byc zmarznięta zanim je przyślę, chyba zamówię na wiosnę. Pozdrówka Madzen.