Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Anita1978 15:24, 18 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Kto ma rację ten stawia kolacje . To kiedy ta kolacja???

Mariusz 15:45, 18 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Tak masz rację pontyjska u nas dziko rosnie. Raz przynajmniej jestes czymś pozytywnie zarazony , cieszy mnie to , takie choroby qwarto rozprzestrzeniac. Pozdrówka.

Raczej jest to przewlekła choroba
Zielona 15:58, 18 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Gdybys teraz do mnie przyjechała to widac same rh i azalie ale pomału odbudowałam sie bylinowo i w tej chwili na brak bylin już nie narzekam choc o dorównaniu Małej Mi nie ma mowy ale nawet bym nie chciała bo już nie te lata, ona jest ode mnie dwie dziesiątki lat młodsza jest w stanie więcej popracowac w ogrodzie niż ja. Pozdrówka Marto.

I to jest zaleta zimozielonych. Kiedy pozostałe zasypiają na pół roku, można cieszyć oczy tymi, które zostają.

Widziałaś może Maję w ogrodzie z Arboretum Trojanów? Właścicielka słusznie zauważyła, że nie ma co obrażać się na zimozielone, które w naszym kraju są i będą powszechne. Owszem, warto je przeplatać tym, co zmienne i zaskakujące w konkretnym czasie, ale jednak iglaki to szkielet, którego całkowite pozbycie się nie przybliży nas do ogrodów południa Europy, czy innych, do których wzdychamy. Nie ten klimat, nie to słońce, nie ta architektura, nie ten wreszcie styl życia. Moim zdaniem mądre wyważenie proporcji pomiędzy tym, co kolorowe w szczycie sezonu, a tym, co cieszy przez cały rok, to klucz do sukcesu.

A skoro o sukcesie w ogrodzie mowa, to wtrącę prywatę i zapytam, czy Twoim zdaniem można jakoś zapanować nad pokrojem Novej Zembli? To rh, które posadziłam wiosną i mam zamiar dosadzić, ponieważ podoba mi się ich niezmienny w czasie kwitnienia kolor, intensywny od początku do końca. Niestety nie bardzo podoba mi się, że rosną nieco luźno, a u mojej Mamy większy okaz ma wręcz ażurowy pokrój. Czy wyłamywaniem przyrostów, albo jakimś innym zabiegiem jestem w stanie sprawić, by były zwarte i nie łysiały od dołu? A jeśli nie - bo taka ich uroda i już - to czy jest jakiś rh o równie intensywnym kolorze, nie płowiejący, ale zwarty?
Pszczelarnia 16:16, 18 lis 2014

Może 'Mieszko'? - na pytanie Zielonej.

Bogdziu, przesadzenie teraz różaneczników byłoby wielkim ryzykiem, tak? Chcę się upewnić, jedynie. Bo jakby rozum mówi jedno a wola drugie.

Zielona 16:51, 18 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Może 'Mieszko'? - na pytanie Zielonej.

Idę googlać Dziękuję za podpowiedź, Ewo.
barbara_kraj... 18:39, 18 lis 2014

Bogdziu, nie masz przypadkiem fotki pełzacza ogrodowego? Bo jeśli masz, to może wstawiłabyś ją do mojego wątku?
Dzisiaj prawie przez 20 minut obserwowałam go skaczączego z dołu do góry po pniu klonu. Zlatywał i znów się wspinał. Fajny, malutki, bardzo ruchliwy ptaszek.
Pierwszy raz go widziałam.
Anita1978 18:44, 18 lis 2014

Ja właśnie tak jak pisz Zielona, mam taki szkielet z zimozielonych. Najpierw były zimozielone, a potem cała reszta- róże, horti, krzewy wszelakie, byliny, trawy, lawendy.....teraz gdy bezśnieżne zimy coraz częstsze taki szkielet był dobrym rozwiązaniem
Kindzia 18:59, 18 lis 2014

Jakie Ty masz łany floksów Bogdziu!!! Piękne!!!

Pozdrówka
yolka 19:40, 18 lis 2014

Bożenko zapraszam do obejrzenia mojej tęsknoty
Gabriela 19:42, 18 lis 2014

Przedwczoraj odkryłam jak bardzo różnią się teraz kolorami liście poszczególnych , odmian azalii japońskich, bo wiosną dokupiłam kilka sztuk różnych białych i różowych. Wyobrażam sobie spektakl u Ciebie pod oknem tarasowym.