Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Pszczelarnia 21:53, 18 lis 2014

Bogdziu, ile dać fińskim odległości między sobą? Oczywiście mam za gęsto. Helsinki i Haga. Pomiędzy nimi jest Fritz v. Oheimb i mu się termin kwitnienia z tamtymi nie pokrywa. I niedobrze to wygląda przy 3 różanecznikach w jednym miejscu. Co dokupić do Hagi i Helsinki zamiast Oheimba?

EDIT: nie będę przesadzać - nie pobiorą wody - argument koronny.
Bogdzia 22:30, 18 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, ile dać fińskim odległości między sobą? Oczywiście mam za gęsto. Helsinki i Haga. Pomiędzy nimi jest Fritz v. Oheimb i mu się termin kwitnienia z tamtymi nie pokrywa. I niedobrze to wygląda przy 3 różanecznikach w jednym miejscu. Co dokupić do Hagi i Helsinki zamiast Oheimba?

EDIT: nie będę przesadzać - nie pobiorą wody - argument koronny.

Razem z nimi kwitnie Old Port , Blutopia I Percy Wisseman nie wiem jaki kolor bedzie Ci odpowiadał , nieco później Nowa Zembla i Album Novum a potem juz prawie wszystkie.Ja też przesadzałam swoje z tej samej przyczyny.Cieszę sie ze jednak nie przesadzisz.
Bogdzia 22:32, 18 lis 2014

Napia napisał(a)
Bogdziu, piękne wspomnieniowe zdjęcia oby było ich jak najwięcej
Pozrdawiam ciepło

Może jeszcze wstawię ale juz nie dzis i chyba nie jutro bo mam inne zajęcia. Pozdrawiam Agnieszko.
monteverde 22:41, 18 lis 2014

Bogdzia napisał(a)
To teraz rabatka ...nazwijmy ją ,, przy jabłoni". Dla lepszej orientacji jabłonkę zaznaczyłam na wszystkich zdjeciach żóltą kropką.

śliczne wszystkie fotki, ale pytam się o kwiatki białe i niebieskie to dzwonki Bogdziu? ja też uważam że masz mnóstwo różnorodnych nasadzeń pozdrówka
Bogdzia 22:45, 18 lis 2014

monteverde napisał(a)

śliczne wszystkie fotki, ale pytam się o kwiatki białe i niebieskie to dzwonki Bogdziu? ja też uważam że masz mnóstwo różnorodnych nasadzeń pozdrówka

To dzwonki brzoskwiniolistne Aniu, pewnie je masz albo miałas, chyba jednak masz.
Zielona 22:46, 18 lis 2014

Takie standardowe wyłamywanie to oczywiste i stosuję u siebie. Myślałam, że masz na myśli jakieś dodatkowe, które kształtuje pokrój.

Czy muszę się trzymać tego koloru...? No właśnie... w sumie nie muszę Jak dobrze, że to zasugerowałaś. Będę je sadzić w nowym miejscu, mam na nie jakieś 7m długości rabaty.
Czy masz jakieś ulubione rh?
viva 22:50, 18 lis 2014

Bogdziu, nadrobiłam trochę zaległości w Twoim ogrodzie i słów mi brak aby określić jego piękno Oprócz rododendronów masz tyle uroczych nasadzeń, ogród cały rok jest cudowny. Patrząc na zdjęcia ze stawem widzę tam Ogród Botaniczny we Wrocławiu
Mam nadzieję, że znajdziesz czas i siły, by radować nas zdjęciami z Twojego raju
makkasia 22:54, 18 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Kwiatostany wyłamujemy zaraz po kwitnieniu, dzięki temu zabiegowi rh puszczaja więcej nowych pedów co oczywiście je zagęszcza.Mieszko jest bardziej czerwony , a Nowa Zembla trochę bordowa bym powiedziała . Chciałam pokazac zdjecia ale sie okazuje ze chyba nie zrobiłamMieszkowi . Tak teraz myśle ze jednak byłam zawiedziona jego kolorem który jednak przypominał Nową Zemble,. Trudno mi coś powiedziec bo Mieszka dobrze nie znam, kupiłam z pakami ale zaraz był przymrozek i zmarzły ale na pewno zdjęcie Mieszka ma Pszczólka , moze znajdzie.Do Zembli podobna jest America ale pokrój też ma podobny wiec tez nie dla Ciebie.A musisz sie trzymac tego koloru?

Bodziu podałam parę informacji na temat Nowej Zembli u siebie ale oczywiście bardzo proszę, jeśli znajdziesz czas skoryguj mój komentarz u u mnie w Makowym
ściskam
Mala_Mi 00:25, 19 lis 2014

Bożena... nadrabiam zaległości.. zaczęłam od Ciebie... podumałam nad oczkiem...piękne cały rok, nawet zima... ale to wiesz, bo napatrzyłam sie na twoje i też zrobiłam u siebie
Doszłam do rabaty bylinowej..... dobrze, że tę kropkę namalowałaś. Bo bym pomyślała, że to inna rabata. I nie mów mi że mam dużo napchane na rabacie... pobiłaś mnie zdecydowanie..... Przy dzwonkach gębusia sie rozeszła od ucha do ucha.. bo mam dwa, w tych kolorach, bardzo mi się podobają, tylko nie miałam dla nich dobrego lokum. Teraz przesadziłam je na rabatę "filmową" i Agnieszce zachwalałam dzwonki, że to wdzięczne rośliny. Jutro wrócę pooglądać jeszcze raz

I w kwestii kolorów.. Mieszko i Zembla.. kolor maja w zasadzie identyczny... a rosną u mnie koło siebie.. i wyglądają tak samo. Jutro zerknę do fotek i sie upewnie.

Jeszcze raz dzięki za wszystko.. przeżyłam, ochłonęłam ... taka sława telewizyjna jestem, że aż głupio nazywać się teraz ogrodnikiem mimo woli... może zmienię nazwę??? A i nowy wątek też pasuje założyć.. by nei straszyć długością

Buziaczki za wszytko jesteś kochana .... najlepsza (z Tercią) psiapsiółka

Pomidory zielne w słoikach, idę spać ...

mira 00:35, 19 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Mnie sie wydaje ze najmocniej wybarwiają sie Kermesiny . Te pod oknem krótko są oświetlone słońcem wiec wybarwiają sie umiarkowanie , dużo bardziej wybarwiają sie rosnace w pełnym słońcu ale nie zrobiłam im zdjecia, moge tylko pokazac te spod okna.

a liście gubią na zimę ? a daj jak kwitną dla porównania proszę

pozdrawiam