Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:51, 18 lis 2014

Zielona napisał(a)

I to jest zaleta zimozielonych. Kiedy pozostałe zasypiają na pół roku, można cieszyć oczy tymi, które zostają.

Widziałaś może Maję w ogrodzie z Arboretum Trojanów? Właścicielka słusznie zauważyła, że nie ma co obrażać się na zimozielone, które w naszym kraju są i będą powszechne. Owszem, warto je przeplatać tym, co zmienne i zaskakujące w konkretnym czasie, ale jednak iglaki to szkielet, którego całkowite pozbycie się nie przybliży nas do ogrodów południa Europy, czy innych, do których wzdychamy. Nie ten klimat, nie to słońce, nie ta architektura, nie ten wreszcie styl życia. Moim zdaniem mądre wyważenie proporcji pomiędzy tym, co kolorowe w szczycie sezonu, a tym, co cieszy przez cały rok, to klucz do sukcesu.

A skoro o sukcesie w ogrodzie mowa, to wtrącę prywatę i zapytam, czy Twoim zdaniem można jakoś zapanować nad pokrojem Novej Zembli? To rh, które posadziłam wiosną i mam zamiar dosadzić, ponieważ podoba mi się ich niezmienny w czasie kwitnienia kolor, intensywny od początku do końca. Niestety nie bardzo podoba mi się, że rosną nieco luźno, a u mojej Mamy większy okaz ma wręcz ażurowy pokrój. Czy wyłamywaniem przyrostów, albo jakimś innym zabiegiem jestem w stanie sprawić, by były zwarte i nie łysiały od dołu? A jeśli nie - bo taka ich uroda i już - to czy jest jakiś rh o równie intensywnym kolorze, nie płowiejący, ale zwarty?

Nowa Zembla bardziej gęsta moze byc tylko gdy rośnie w słońcu i trzeba jej wyłamywac kwiatostany, niestety od dołu będzie się ogałacac co wcale nie znaczy że bedzie widac pień bo niżej położone gałęzie na końcach bedą zielone a w dole bezlistne. Taka jest uroda wszystkich rh. Najbardziej gestym moim zdaniem jest biały Cunninghams White, do gęstych też zaliczyłabym Alfreda i Ann Lindsay. Mieszka I mam od wiosny więc za wczesnie by coś o nim powiedziec. Niestety Nowa Zemble ych choc jedna mam bardzo gęstą.Jeśli chodzi o rośliny zimozielone to masz racje , musi byc szkielet ogrodu z nich zrobiony również z innych niż napisałas powodów bo osłania od ciekawskich ludzi i od wiatrów. Dla mnie to bardzo ważne sprawy.
Bogdzia 20:55, 18 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Może 'Mieszko'? - na pytanie Zielonej.

Bogdziu, przesadzenie teraz różaneczników byłoby wielkim ryzykiem, tak? Chcę się upewnić, jedynie. Bo jakby rozum mówi jedno a wola drugie.

Ja bym już nie przesadzała bo zaczyna się zimno, ziemia zamarznie i nie będą pobierac wody nawet w minimalnej ilości bo nie zdążą się ukorzenic . Ryzyko jest dosc duże.
Bogdzia 20:57, 18 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Bogdziu, nie masz przypadkiem fotki pełzacza ogrodowego? Bo jeśli masz, to może wstawiłabyś ją do mojego wątku?
Dzisiaj prawie przez 20 minut obserwowałam go skaczączego z dołu do góry po pniu klonu. Zlatywał i znów się wspinał. Fajny, malutki, bardzo ruchliwy ptaszek.
Pierwszy raz go widziałam.

Basiu dwa razy tylko widziałam na żywo pełzacza , raz nie miałam aparatu a drugi raz było prawie ciemno i nie dało się dobrych zdjec zrobic. Przykro mi ale nie mam.
Bogdzia 20:59, 18 lis 2014

Anita1978 napisał(a)
Ja właśnie tak jak pisz Zielona, mam taki szkielet z zimozielonych. Najpierw były zimozielone, a potem cała reszta- róże, horti, krzewy wszelakie, byliny, trawy, lawendy.....teraz gdy bezśnieżne zimy coraz częstsze taki szkielet był dobrym rozwiązaniem

Anitka Twój ogród jest sliczny i bardzo przemyślany.Pewnie ze nie można pominąc tych roślin.
Zielona 21:00, 18 lis 2014

Czyli moje mają szansę na gęstość, bo zgodnie z Twoimi obserwacjami co do kwitnienia wcale nie umieściłam ich w cieniu Ale te, które planuję dosadzić, będą miały go więcej... A jak byś porównała kolor Zembli i Mieszka? Czy Mieszko też bliżej jest elektryzującego różu niż czerwieni? Potrzebuję czegoś bliskiego zembli, jeśli jednak się na nią nie zdecyduję.

Kiedy i jak wyłamuje się kwiatostany dla zagęszczania?
Bogdzia 21:02, 18 lis 2014

Kindzia napisał(a)
Jakie Ty masz łany floksów Bogdziu!!! Piękne!!!

Pozdrówka

Floksy rozmnożyłam i już mam ich sporo , brakuje mi tylko czysto białych ale nie chce ich bo przy pozostałych wyglądają zimno. Mam białe z różową obwódka w środku i nawet one wyglądaja chłodno.W czasie ich kwitnienia w ogrodzie jest różowo i w tej tonacji juz ma zostac. Za mało mam jeszcze fioletów i niebieskich ale to kwestia czasu.
Bogdzia 21:03, 18 lis 2014

yolka napisał(a)
Bożenko zapraszam do obejrzenia mojej tęsknoty

Juz widziałam choc nic nie napisałam ale zaraz zacznę rewizyty to pochwale bo piekny teren .
Bogdzia 21:10, 18 lis 2014

Gabriela napisał(a)
Przedwczoraj odkryłam jak bardzo różnią się teraz kolorami liście poszczególnych , odmian azalii japońskich, bo wiosną dokupiłam kilka sztuk różnych białych i różowych. Wyobrażam sobie spektakl u Ciebie pod oknem tarasowym.

Mnie sie wydaje ze najmocniej wybarwiają sie Kermesiny . Te pod oknem krótko są oświetlone słońcem wiec wybarwiają sie umiarkowanie , dużo bardziej wybarwiają sie rosnace w pełnym słońcu ale nie zrobiłam im zdjecia, moge tylko pokazac te spod okna.

Bogdzia 21:21, 18 lis 2014

Zielona napisał(a)
Czyli moje mają szansę na gęstość, bo zgodnie z Twoimi obserwacjami co do kwitnienia wcale nie umieściłam ich w cieniu Ale te, które planuję dosadzić, będą miały go więcej... A jak byś porównała kolor Zembli i Mieszka? Czy Mieszko też bliżej jest elektryzującego różu niż czerwieni? Potrzebuję czegoś bliskiego zembli, jeśli jednak się na nią nie zdecyduję.

Kiedy i jak wyłamuje się kwiatostany dla zagęszczania?

Kwiatostany wyłamujemy zaraz po kwitnieniu, dzięki temu zabiegowi rh puszczaja więcej nowych pedów co oczywiście je zagęszcza.Mieszko jest bardziej czerwony , a Nowa Zembla trochę bordowa bym powiedziała . Chciałam pokazac zdjecia ale sie okazuje ze chyba nie zrobiłamMieszkowi . Tak teraz myśle ze jednak byłam zawiedziona jego kolorem który jednak przypominał Nową Zemble,. Trudno mi coś powiedziec bo Mieszka dobrze nie znam, kupiłam z pakami ale zaraz był przymrozek i zmarzły ale na pewno zdjęcie Mieszka ma Pszczólka , moze znajdzie.Do Zembli podobna jest America ale pokrój też ma podobny wiec tez nie dla Ciebie.A musisz sie trzymac tego koloru?
Napia 21:53, 18 lis 2014

Bogdziu, piękne wspomnieniowe zdjęcia oby było ich jak najwięcej
Pozrdawiam ciepło