Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

zbigniew_gazda 21:43, 26 mar 2015

Piwonie wracają do łask i dobrze bo to piękne rośliny. A był czas że tylko nasze babcie je uprawiały.
Bogdzia 21:44, 26 mar 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Piwonie wracają do łask i dobrze bo to piękne rośliny. A był czas że tylko nasze babcie je uprawiały.

Babcie je kochały a teraz na nas pora. Jest sporo gatunków i jest w czym wybierac a wszystkie piękne.
ZbigniewG 21:50, 26 mar 2015

monteverde napisał(a)
...)u mnie koperkowa słabiutko rośnie jeszcze nie kwitła
piwonia delikatna (koperkowa)lubi piaseczek z dodatkami -sprawdzone

Bogdzia szykuję się na Bartzella i chcę kupić z pąkiem najlepiej na kwitnieniu ( w Bydgoszczy są)
alinak 21:55, 26 mar 2015

Ech ..piwonie .
W tamtym roku przeznaczyłam im cała nową rabatę .wszystko jednak mikrusy dostałam za duże pieniądze . koleżanka zamawiała na Waja .com i dzieliła sadzonki na dwie .
a moje to chyba za 3 lata zobaczę krzak .
ale ja jestem cierpliwa .wiem na co się decyduję ..piwonia tylko dla cierpliwych .na białą drzewiastą czekałam równo 4 lata , ale teraz wiem że było warto . jestem w nich zakochana .
mam wsadzone -Sorbet , Callies memory ,Top brass, Red Charm, Sarah Bernard, Bowl of beuty ,
nie liczę trzech gatunków babciowych wysępionych w cudzych ogrodów , w tym jedna super sztywna -różowa .
ciekawam z czym połączysz piwonie , bo jak przekwitną to potrzeba im towarzystwa .

Z powojnikami Bogdzia nic nie masz przesądzone . późne odmiany zawsze na wiosnę tak źle wyglądają
Bogdzia 21:57, 26 mar 2015

ZbigniewG napisał(a)
piwonia delikatna (koperkowa)lubi piaseczek z dodatkami -sprawdzone

Bogdzia szykuję się na Bartzella i chcę kupić z pąkiem najlepiej na kwitnieniu ( w Bydgoszczy są)

Moja chyba w tym roku nie zakwitnie , ma średniej wielkości kiełki. Ja nie miałam gdzie kupic i kupiłam w internecie .
Bogdzia 22:01, 26 mar 2015

alinak napisał(a)
Ech ..piwonie .
W tamtym roku przeznaczyłam im cała nową rabatę .wszystko jednak mikrusy dostałam za duże pieniądze . koleżanka zamawiała na Waja .com i dzieliła sadzonki na dwie .
a moje to chyba za 3 lata zobaczę krzak .
ale ja jestem cierpliwa .wiem na co się decyduję ..piwonia tylko dla cierpliwych .na białą drzewiastą czekałam równo 4 lata , ale teraz wiem że było warto . jestem w nich zakochana .
mam wsadzone -Sorbet , Callies memory ,Top brass, Red Charm, Sarah Bernard, Bowl of beuty ,
nie liczę trzech gatunków babciowych wysępionych w cudzych ogrodów , w tym jedna super sztywna -różowa .
ciekawam z czym połączysz piwonie , bo jak przekwitną to potrzeba im towarzystwa .

Z powojnikami Bogdzia nic nie masz przesądzone . późne odmiany zawsze na wiosnę tak źle wyglądają

Ale to wczesne powojniki i już listki puszczały i zmarzły, nie mam wyjścia muszę czekac. Pojecia nie mam czym piwonie przysłonię bo to one mają robic za zasłonę grzadki żonkili które wiadomo są niewidoczne od czerwca. Nie bardzo mam miejsce by je czymś zasłaniac , M broni trawnika a i ja juz nie chcę go zmniejszac.Będe sie później martwic ale tylko obok moogę cos posadzic.
Krys 22:36, 26 mar 2015

Piwonie sa cudne,moja mama miała przepiekne i co roku kwitły,przeniosłam do mojego ogrodu dwie nie dzieliłam ,ale jeszcze nie kwitły u mnie,coz poczekam.Nowa jedna kwitnie co roku ,pozdrówka
Rench 22:44, 26 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

No Bartzella to ITOH oczywiście. Concubiny nie znam zaraz sprawdze.America jest czerwona a Miss America -biała.Koperkowa kwitnie u mnie co rok ale nie była kupowana w internecie a te z internetu bedą.

Sprawdziłam to ja mam ta Imperial Concubinę a przynajmniej cos całkiem takiego samego.Tu jest.

Niestety teraz ma mniej kwiatów.

Wspaniała !
Będę podziwiała te drzewiaste u Was,bo ja już na żadne miejsca nie mam
popcorn 07:00, 27 mar 2015

wow jaka piwonia!!!
Kasya 07:12, 27 mar 2015

Piwoniom można wybaczyć ze kwitną raz i krótko