Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:41, 13 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdzia, byłam i tak:

1. możesz dać fotografię Twojego M. - w oczekiwaniu na kwitnienie magnolii .
2. super rada, żeby posadzić rh gdziekolwiek (lepiej im niż w donicy). Skorzystałam i ja, bo moje też czekają na plac.

3. doszłam do wniosku (i Ty o tym piszesz), że obok siebie sadzone rh powinny razem kwitnąć, bo inaczej to widok nieciekawy, jedno kwitnie a drugie już obwisa. Stąd moje 'haagi" i "mieszka" i cały ten ambaras z poszukiwaniami.

Punkt pierwszy już nieaktualny bo dałam kwiatki.
Punkt drugi-minusem jest ze ziemię też trzeba dla nich przygotowac , na pewno w mniejszej ilości ale jednak.
Punkt trzeci -też tak uważam.Sadze grupami wg pory kwitnienia.O haagach pamiętam.
Bogdzia 20:45, 13 kwi 2015

Milka napisał(a)
Ależ wiosna, jakie łąny kwiecia! i tak szybko z rodkowatych kwitnie, ale chyba będzie czad niebawem zaskoczona jestem tą ilością siewek ciemiernika, muszę uważać aby swoich nie wyplewić, jeśli takowe będą i chcę doniesć, że bez od ciebie ma jeden pąk zakwitnie

Bzy dawałam Wam malutkie bo tylko takie wtedy miałam ale czytam ze Twój i Ani dobrze sobie radza wiec sie cieszę.Ciemierników bedzie tak dużo ze nie wypielisz bo łatwo sie zorientujesz. Ja swoje sadze do doniczek i dopiero na jesieni do gruntu , sporo tak naprodukowałam ale mam tylko trzy bo wszystko rozdałam.Jak się ociepli znów siewki pójda do doniczek , najlepiej w nich rosna nie wiem dlaczego ale w gruncie dużo gorzej.
Bogdzia 20:49, 13 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ja muszę Twój bez przesadzić już do innych bezków... dałaś taki kawalątek mówiąc, że ciekawe co z niego będzie.. Wetknęłam go na wygonkach aby nie zadeptać.. i patrzę, ze w tym roku wygląda już całkiem całkiem. Hibiskus bylinowy mi nie pasuje tam gdzie jest, przeprowadzkę odchorowuje, wiec pójdzie won, a posadzę lilaka

Mój Elite dziś pokazał kolor pąków .... myślałam, że się pochwalę, że już, a u Ciebie już te wczesne kwitną
Łączki prymulkowe masz czaderskie... u mnie prymulki słabo rosną.. za gliniasto

Raz przynajmniej Cie uprzedziłam z Elite .Wprawdzie ten Staccato ale to wsio jedno.W Twojej ziemi to wszystko dobrze rosnie a prymulek pewnie nie masz ode mnie bo te lubią zasadowa ziemię i nachętniej wysiewaja sie w trawie i w goryczkach gdzie sie sypie nawozami zasadowymi.Szkoda ze dzień wcześniej nie napisałas jak Anicie zawoziłam ciemiernika .
Bogdzia 20:55, 13 kwi 2015

Kindzia napisał(a)
Czy ja dobrze widzę takie duże listki konwalii??? Moim tylko kły widać.

Ale prymulkowa łąka...pięknie to wygląda! U mnie też niespecjalnie rosną, dobrze, że to wina gliny, nie moja

Trochę zatrzymałam rozwój piwonii, balkon robi swoje

Buziolek

P.S. Haga podnosi listki

Kasiu to nie konwalie tylko korycz która u nas rośnie w lesie i u mnie tak jak zawice sama urosła. wcale jej tam nie chce bo zarośnie mi krokusy ale te leśne wszędzie się wedrą. Konwalii jeszcze u mnie nie widac.Tu wszystko później. Rh jak poczują ciepełko to podnoszą listki ale znów ochłodzenie ma byc , pewnie znów opuszcza chyba zeby deszczyk padał.Ja kupiłam w tym roku 10 albo 11 piwonii już sama nie wiem i tylko jedna nie ma pączka a jedna ma malutki i nie wiem czy zdoła sie rozwinąc , pozostale zakwitna.
Bogdzia 20:57, 13 kwi 2015

agniecha973 napisał(a)
Kwiatków nie tak mało, ale nie rozrastają się u mnie tak jak u teściowej. Małe, krępe, zbite, tak bym to nazwała. Za ciężka ziemia. Trzeba im dosypać lżejszej.

Agnieszko podziel je to odżyją , długie korzenie podetnij , bedą lepiej rosły.Lzejsza ziemia byc moze bo u mnie lekka aż nadto.
Madzenka 20:58, 13 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
Dla Marzenki troche zdjec

]

Za zachwytu oniemiałam
Czy pierwiosnki przesadzone z doniczek do gruntu zakwitna mi za rok?

Lecę czytać dalej
Bogdzia 21:12, 13 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Za zachwytu oniemiałam
Czy pierwiosnki przesadzone z doniczek do gruntu zakwitna mi za rok?

Lecę czytać dalej

Na ogół zakwitają ale do gruntu lepsze są te typowo ogródkowe.
babka 21:17, 13 kwi 2015

Pierwiosnkowo kolorowo Taką wiosnę lubię
U mnie też wieje, że głowę urywa. Nie obyło się bez strat.
Pogodnego tygodnia życzę
Bogdzia 21:22, 13 kwi 2015

babka napisał(a)
Pierwiosnkowo kolorowo Taką wiosnę lubię
U mnie też wieje, że głowę urywa. Nie obyło się bez strat.
Pogodnego tygodnia życzę

Taka ładna juz wiosna była to się to wiatrzysko przyplątało.Trudno dzis było z domu wyjsc.
Krys 22:03, 13 kwi 2015

Bozenko ale kiweciem u Ciebie buchnelo,CUDNIE,laka prymulek slicznau mnie Elite tez pokazal kolor,przypomialas mi jego nazwe