Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

MirellaB 17:34, 18 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

Mirelko to nowe przyrosty tylko jakies posklejane , zobacz czy nie ma mszyc albo jeszcze predzej maczlików ,takie małe biale przecinki na spodzie młodych listków. podlewaj często to bedą szybciej rosły i sie rozłozą.[/quote
Bogdziu nie ma robactwa na nich.
Ale one są dziwne. W zeszłym roku były takie małe.
Ja myślałam, że to puste kwiatostany, bo takie też były jak rh kwitł i je obrywałam.
Czyli to zostawić, nie obrywać
ewa004 18:04, 18 cze 2015

Bogdziu kupiłam rh ,dwie Helsinki i jedna Hagę
Teraz doczytałam że Haga rosnie wolniej ,myślisz że dobrze będzie jak posadze trzy w rzędzie i haga będzie w środku ?
Czy lepiej wymienić żeby trzy helsinki były? (bo hagi były tylko dwie z czego jedna miała chyba jakiegos grzyba bo dziwnie brązowe liście miała )
bogumila 18:41, 18 cze 2015

Piękne piwonie...zaczynam fotografować ptaki...będę miała problemy z nazwami...wirus Twoich fotek zadział.Pozdrawiam znad zimnego morza.
barbara_kraj... 18:52, 18 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Zakwitła mi piwonia od Mariusza, cudna i kolor niesamowity.

Co za kolor! Niesamowita piękność!
Pozdrówka ślę.
Bogdzia 19:50, 18 cze 2015

mirkaka napisał(a)
Ciemna piwonia rzeczywiście piękna, ja też mam jedną ciemną, ale nie potrafię aparatem uchwycić tego koloru, za każdym razem wychodzi jaśniejszy i bardziej czerwony, a jej kolor to buraczkowy

Mój aparat też niektórych kolorów dobrze nie oddaje, ale tą piwonię akurat dobrze pokazał. Pozdrówka.
Bogdzia 19:59, 18 cze 2015

jankosia napisał(a)
Dzięki Bogdziu za wyczerpującą odpowiedź i zdjęcie powojnika. Potrzymam go jeszcze w doniczce- w tym jestem dobra Wczoraj wzięłam dwie skrzynki roślin, ustawiałam i ustawiałam i w końcu posadziłam tylko jaśmin
Szpaki, kosy i drozdy piszesz? Tych to akurat u mnie pod dostatkiem. Kiedyś czytałam że sroki są najlepsze ale widzę że one w ostatnim czasie u sąsiada na czereśniach ciągle buszują. Myślałam że one tylko mięsożerne a tu takie rzeczy U mnie niestety ten rok to właśnie plaga chrabąszczy. Dopiero co mówiłam Reni że nie jest tak źle, że tylko w ziemi znajduję pędraki ale latających to nie widziałam od paru lat a tu jak grom z jasnego nieba, w ciągu jednego, dwóch dni Masakra jakaś. I jeszcze wstrzeliły się w taki moment że ziemia przekopywana
Bogdziu, a swoją New dawn pokażesz? Podobno masz potwora. A ja właśnie skłaniam się ku niej bo ponoć idealna dla początkujących i wytrzymała. Masz z nią dobre doświadczenia?

Sroki są duże i one chetniej piskleta z gniazd wyjadaja albo kurczeta z gospodarstw wyłapuja. Szpaki i kosy i drozdy sa super w wyszukiwaniu ich w ziemii.Jesli masz plagę to użyj jakiegos środka . Mozesz opryskac drzewa lub ziemię ale to później chyba. Czytałam o tym jak stosowałam ale juz nie pamiętam ale znajdziesz w internecie. Dobrze jak kopiesz ziemie bo ptakom ułatwiasz znalezienie ich bez wiekszego wysiłku, zreszta sama możesz je wtedy zabic.New Dawn nie pokaze bo nie mam juz. Rosła u mnie pod domem na tym odcinku gdzie idzie sie chodniczkiem na taras. tam jest mało miejsca a ona miala wielkie gałęzie i trudno było przejsc chodnikiem by sie o nią nie zaczepic. Wykopałam i wyrzuciłam bo za wielka dla mnie była. Do tego bardzo szybko gubi płatki , jak jest duzo miejsca to nawet ładnie to wygląda ale ja bym wolała taką która tak szybko płatków nie gubi.Wytrzymała to chyba jest bo tu gdzie rosła to patelnia była.
Bogdzia 20:02, 18 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
Mam i ja Eeden Rose, ale z Twojego aparatu wygląda na całkiem inną. Wiem, że dużo zależy od światła, bardzo podoba mi się w Twoim wykonaniu.

Dorotko dwie mam kupione juz wczesniej a trzy sadziłam na wiosnę i te ze zdjecia to własnie te wiosna sadzone. Rosna za floksami które w tej chwili są wysokie i je zasłaniają wiec ścinam pąki żeby nie wysilały się na kwitnienie tylko rosły w góre bo takie mi są potrzebne, wysokie ponad floksy. Te zdjecia robione w domu lampą błyskowa a to zmienia troche obraz.

Bogdzia 20:04, 18 cze 2015

Kindzia napisał(a)
Bogdziu...znowu piwoniami czarujesz...i znowu kusisz!!!

Buziaczki

Kasiu bo sa piękne. Nie namawiam ale musisz przyznac ze cudne.Np Ewelina

Mariusz 20:11, 18 cze 2015

Bardzo się cieszę Bogdziu, że piwonia Ci się podoba. Rzadko bywam teraz w ogrodach, chociaż jako niezalogowany często na komórce podczytuję moje ulubione wątki.
Nowa Zembla kwitła mi do 8 czerwca, kwitła by dłużej, ale zerwałem kwiaty - co za rok
Kindzia 20:11, 18 cze 2015

Ewelina...z kudełkami...nie mam miejsca