Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:39, 30 paź 2012

monteverde napisał(a)
W moim warmińskim wypuścily Józefki pod płotem ile to może być cm?

Bogdziu co mu może być? to Nowa Zembla posadzona we wrześniu wczoraj byłam to gorzej nie wyglada

Faktycznie wysokie są , musisz miec dobrą ziemię ale to tylko rozety z liści a nie pędy kwiatowe. Nic im nie grozi, no chyba ze znów jakieś anomalie będą .

Rh niestety kiepsko wygląda jakby miał fytoftorozę niestety. A nie miał za sucho po wsadzeniu?Czy mi się wydaje czy jest w doniczce? , bo jak w doniczce to na 100% miał za sucho bo ile deszczu wpadnie do doniczki przez takie liście-nic.Kiepsko wygląda bo wszystkie liście jasniutkie i poopuszczane, ale ja sie nachorobach za bardzo nie znam.
Bogdzia 22:41, 30 paź 2012

bogumila_bienko napisał(a)

Bogdziu, roślinki już trochę powariowały, u mnie od sierpnia kwitnie ciemiernik, sasanka, a nawet tawuła wczesna zakwitła kilkoma kwiatkami. Nie wiem, co będzie z liliami,które kupowałam w Twojej obecności. Urosły z 20 cm...

Weroniko co Ty piszesz? Myslę ze moje nie wyrosły ale prawde mówiąc nawet nie wiem gdzie je posadziłam. Tyle tych cebul miałam. Jednak nie widziałam żeby gdzies wyrosły jakiekolwiek lilie. Wiem że lilie św Antoniego zawsze na jesieni wypuszczają listki i tak przetrzymują zime i nic się nie dzieje im, może te lilie posiadasz i wypuściły?Ale one tylko rozetę z liści wypuszczają a nie na 20cm.
U mnie też kilka lilii wyrosło,nawet mają pączki...szkoda,że się zagubiły i pomyliły kwitnienie...

U mnie tak w ubiegłym roku rosły żonkile i krokusy i wszystko zmarzło.
monteverde 22:45, 30 paź 2012

Nie Bogdziu, nie w doniczce, to co wywalić? czy czymś go podleczyć?
Bogdzia 23:14, 30 paź 2012

monteverde napisał(a)

Może nie wywalaj ale z leczeniem teraz zimą kłopot bo nawozów dac nie można . Podlej porzadnie bo zimą sie nie da i trzeba poczekac do wiosny.Zobaczymy jak będzie wyglądał i wtedy sie go nawozem dolistnym poratuje jeśli przetrzyma zime.A dałas torf kwaśny ? bo strasznie blady?
EPODLAS 23:23, 30 paź 2012

Bogdziu, słusznie napisałaś. Mam zamiar się jeszcze trochę pomęczyć w weekend na działce. Zrobię to z radością. Może na spacer pójdę nad jezioro. O każdej porze roku jest tam pięknie.
Bogdzia 23:26, 30 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Bogdziu, słusznie napisałaś. Mam zamiar się jeszcze trochę pomęczyć w weekend na działce. Zrobię to z radością. Może na spacer pójdę nad jezioro. O każdej porze roku jest tam pięknie.

Dobra rzecz miec jezioro w pobliżu. Ja nie mam ani jeziora ani rzeki i bardzo mi tego brakuje szczególnie ze względu na ptaki wodne. Zrób Bożenko zdjęcia z tego spaceru to sobie chociaż na nie popatrze. Pozdrawiam.
Madzenka 23:27, 30 paź 2012

Bożenko mówisz, że mam 50 gatunków patków się nauczyć ? ja dopiero niedawno odnotowałam w swojej głowie jak rh zembala wygląda a teraz mam na ptaszkach pamięc trenowac ??? Ale to na zdrowie mózgowi wyjdzie
Bogdzia 23:31, 30 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko mówisz, że mam 50 gatunków patków się nauczyć ? ja dopiero niedawno odnotowałam w swojej głowie jak rh zembala wygląda a teraz mam na ptaszkach pamięc trenowac ??? Ale to na zdrowie mózgowi wyjdzie

Tobie jeszcze takie treningi nie są potrzebne ale mnie już tak, ale nie zaszkodzi jak i tego sie nauczysz to będziesz kiedys wnuczkom ptaszki pokazywac i o nich opowiadac.
Bogdzia 23:33, 30 paź 2012

Na mnie już pora . Zaglądajacym zostawiam w zastępstwie rozgadana sikorke.

monteverde 23:37, 30 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

Może nie wywalaj ale z leczeniem teraz zimą kłopot bo nawozów dac nie można . Podlej porzadnie bo zimą sie nie da i trzeba poczekac do wiosny.Zobaczymy jak będzie wyglądał i wtedy sie go nawozem dolistnym poratuje jeśli przetrzyma zime.A dałas torf kwaśny ? bo strasznie blady?

Dałam ph 4,5, on nie taki blady bo słoneczko było