Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:49, 05 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki Bogdziu za szybką odpowiedź, no trudno coś nie mam do nich ręki, jeść dostał wodę leje więc nie powinien mieć za sucho- chyba, że ma za mokro jutro sprawdzę, sadziłam równo z gruntem, wiec raczej nie za głęboko, już jednego straciłam bo kret zrobił kopiec i nie zauważyłam, że mocno go zasypał. Tylko z rh mam takie problemy azalie radzą sobie świetnie 3 rok nawet te japońskie drobne, a rh coś nie odpowiadają te warunki. Może one nie dla mnie

a posadziłas do ziemi z kwasnym torfem?, bo on bardzo na niedożywionego wygląda. jesli był sadzony w tym roku to mogły zaszkodzic nawozy. Nie daje się ich w pierwszym roku . No i nie wiadomo jaki to gatunek a to też ma duże znaczenie.
Bogdzia 10:50, 05 sie 2015

EPODLAS napisał(a)
A ja zostawiłam w niedzielę. Ogórki i hortensję wyściółkowałam trawą. Jadę w czwartek, co będzie staram się nie myśleć. Upały wszystkim dają się we znaki i ludziom i roślinom.

To jedziesz na najwieksze upały ale zawsze można sie gdzies schowac.Miłego pobytu.
Bogdzia 10:51, 05 sie 2015

ostatnio zakwitły

Milka 11:19, 05 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Kasiu widziałam juz u Ciebie te zdjecia , bardzo podobne do rh , moze to one. Ja juz widziałam żywopłoty z rh , no cóż sa miejsca gdzie one za chwast robią ale nie u nas, choc moje juz zaczynają byc potworami i zajmowac mi cały ogród , tnę wszystko co wystaje poza dozwolone ramy.

Skoro w moim ogrodzie będzie wg projektu 2 ogrodnika, zostaną drzewa i rodki, to pewnie też będą cięte, reszta zniknie, już wywaliłam werbeny, teraz puste place, chwasty się będą panoszyć, kolor znikł, ale odpuszczam sobie ogród, niech się dzieje co chcewątek swój pewnie towarzysko tylko pociągnę
mala 12:01, 05 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Też rozważałam hydrożel. Jak już mam moje rodki przekopywać i sadzić na nowo, to co szkodzi im trochę dodać Myślisz Bogdziu, że to sie sprawdzi? nie zaszkodzi?

U nas dziś burza "prawie: była Bokiem przeszła. Ale rodki rano i wieczorem podłewam i widzę, że jakby ciut odżyły.

Nie chciałam tego pisac bo nigdy nie sprawdzałam ale czytałam tez złe opinie o hydrożelu ze jesli wody jest bardzo mało to on jeszcze ja zabiera roślinie bo łatwiej ją chłonie.Nie wiem co Ci radzic bo nigdy nie stosowałam.

Gdzieś czytałam, że taki hydrożel ma ph od 6 do 8 i zastanawiam się czy on nie zakłócałby ph pod rododendronami. Chyba bym się nie odważyła go dać pod nie. Prędzej bym dała pod hortensje aczkolwiek przy wyższym ph podobno chorują.
Pszczelarnia 15:33, 05 sie 2015

Ale studnia byłaby poza rezerwatem. A rezerwat to nie park narodowy z otuliną. Jakby co, dodam. A w sytuacji braku ciśnienia w wodociągu wiejskim, nie można wzbraniać ludziom wiercić wody. Nie ma takiego przepisu.

Studnie do 30 m nie potrzebują uzgodnień wodnych. I nie wpływają na stan wody w rezerwacie, zwłaszcza jak obok rezerwatu jest "osiedle ludzkie". Nie dajmy się zwariować.

ewsyg 16:14, 05 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
ostatnio zakwitły

U mnie też zaczyna kwitnąć magnolia Yellow Bird. Jak się jej wczoraj przyjrzałam to ma chyba tyle samo kwiatów co wiosną
JulkAd 16:43, 05 sie 2015

Bogdzia napisał(a)
ostatnio zakwitły

Właśnie przed chwilą wróciłam od siebie z ogrodu. Trawa powoli żółta ...zwłaszcza tam gdzie słońce non stop. Fotek kilka zrobiłam, chociaż tylko telefonem i właśnie robiłam fotki swojego niebieskiego powojnika....jest identyczny jak Twój...kupiłam jako NN w jakimś markecie...i szczerze Ci powiem Bogdziu, że w pierwszym sezonie u mnie nie zachwyca specjalnie...marnie kwiatki widać ( a chciałam niebieskie)...czy u Ciebie w jakimś konkretnym miejscu i jakieś specjalne warunki ma? pozdrówka
Krys 17:15, 05 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ale studnia byłaby poza rezerwatem. A rezerwat to nie park narodowy z otuliną. Jakby co, dodam. A w sytuacji braku ciśnienia w wodociągu wiejskim, nie można wzbraniać ludziom wiercić wody. Nie ma takiego przepisu.

Studnie do 30 m nie potrzebują uzgodnień wodnych. I nie wpływają na stan wody w rezerwacie, zwłaszcza jak obok rezerwatu jest "osiedle ludzkie". Nie dajmy się zwariować.

Bozenko Ewa ma racje,nie potrzeba zgody.u nas w zeszlym tygodniu byla pan od szukania wody,tez bedziemy kopac glebinowke,pozdrowka
Bogdzia 22:01, 05 sie 2015

Krys napisał(a)

Bozenko Ewa ma racje,nie potrzeba zgody.u nas w zeszlym tygodniu byla pan od szukania wody,tez bedziemy kopac glebinowke,pozdrowka

Na niezbyt głębokie nie trzeba ale u mnie we wsi dawne studnie bez grama wody wiec głęboką by trzeba a tych nie wolno.