Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

sylwia_slomc... 22:27, 04 sie 2015

Dzięki Bogdziu za szybką odpowiedź, no trudno coś nie mam do nich ręki, jeść dostał wodę leje więc nie powinien mieć za sucho- chyba, że ma za mokro jutro sprawdzę, sadziłam równo z gruntem, wiec raczej nie za głęboko, już jednego straciłam bo kret zrobił kopiec i nie zauważyłam, że mocno go zasypał. Tylko z rh mam takie problemy azalie radzą sobie świetnie 3 rok nawet te japońskie drobne, a rh coś nie odpowiadają te warunki. Może one nie dla mnie
07_Rene 22:27, 04 sie 2015

Tess napisał(a)
Za radą Ani Monte w tym roku na moich piaskach podlaskich zastosowałam pod rosliny wrażliwe na susze - czyli pod hortensje - hydrożel. Jestem bardzo zadowolona z kondycji roślin. Żyją Podlewam raz na 2 tygodnie. A deszcz tam prawie wcale nie pada, niestety.

Też rozważałam hydrożel. Jak już mam moje rodki przekopywać i sadzić na nowo, to co szkodzi im trochę dodać Myślisz Bogdziu, że to sie sprawdzi? nie zaszkodzi?

U nas dziś burza "prawie: była Bokiem przeszła. Ale rodki rano i wieczorem podłewam i widzę, że jakby ciut odżyły.
ka1sia 22:39, 04 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

To prawda, duzy ogród duze zmartwienie jak brak wody. Dzis wyjątkowo było nawet niezłe cisnienie wiec wszystko dobrze podlane ale niech te upały się skończa, tu nie Afryka.Pozdrówka ślę.

Bogdziu, o tym samym marzę, upałów i suszy mam dość! My możemy podlewać praktycznie tylko nocą, wieczorem ciśnienie bardzo marne, leci, jak krew z nosa...jak tak dalej będzie, to wszystko uschnie
Kindzia 07:46, 05 sie 2015

Bogdziu wspominałyśmy Ciebie z Kasią w Chorwacji...zobacz jakie żywopłoty rosną w Trogirze, rośliny podobne do rh.

U nas w dalszym ciągu susza. Może wiesz do kiedy można dzielić irysy?

Buziaki
anabuko1 08:54, 05 sie 2015

Ależ kolory floksikowe cudne.
Chyba łany tam ich masz.Tak pięknie wyglądają.
I chyba z daleka cudnie tam pachnie
Bogdzia 10:38, 05 sie 2015

Gabriela napisał(a)
Czytam o suszy u Was, widziałam ją u Ewy i wiem jak się martwicie.
U nas przeschnięta tylko wierzchnia warstwa ziemi, trochę więdną na słońcu te hortensje, które rosną wokół altany, bo są młode i rabata jest podwyższona.
Mój M dzisiaj wieczorem robił kanty i czyścił ziemię wokół pasa historycznych róż i trudno uwierzyć, ale ziemia jest przyjemna, zupełnie nie sucha. Popaduje u nas co kilka dni i to wystarcza, więc podlewam tylko co dwa, trzy dni rabatę pod okapem dachu, ogórki w skrzyni, donice rzecz jasna też. Oczywiście kwiaty płowieją od słońca i szybciej przekwitają w tych temperaturach. Za to upalne lato sprawia, że jest taka masa różnych motyli.
Pozdrawiam.

Gabrysiu przelotnych deszczy co kilka dni bardzo zazdroszcze. Juz nawet nie myśle o zmianie pogody teraz tylko martwię sie by była woda w kranie w ilosci pozwalajacej podlac ogród.U mnie co rok o tej porze jest mnóstwo motyli , bywa nawet więcej niz w tym roku ale co mi z lata i słoneczka jak większosc dnia spedzam w domu lub pod drzewami spod których strach wyjsc na otwarty teren.Pozdrówka śle.
Bogdzia 10:40, 05 sie 2015

anabuko1 napisał(a)
Ależ kolory floksikowe cudne.
Chyba łany tam ich masz.Tak pięknie wyglądają.
I chyba z daleka cudnie tam pachnie

Moje floksy się sieja i ni z gruszki ni z pietruszki pojedyncze wyrastają gdzie ich wcale nie potrzebuję ale dosc długo kwitna i dają dobrą plamę koloru więc niech sobie bedą.
Bogdzia 10:43, 05 sie 2015

Kindzia napisał(a)
Bogdziu wspominałyśmy Ciebie z Kasią w Chorwacji...zobacz jakie żywopłoty rosną w Trogirze, rośliny podobne do rh.

U nas w dalszym ciągu susza. Może wiesz do kiedy można dzielić irysy?

Buziaki

Kasiu widziałam juz u Ciebie te zdjecia , bardzo podobne do rh , moze to one. Ja juz widziałam żywopłoty z rh , no cóż sa miejsca gdzie one za chwast robią ale nie u nas, choc moje juz zaczynają byc potworami i zajmowac mi cały ogród , tnę wszystko co wystaje poza dozwolone ramy.
Bogdzia 10:44, 05 sie 2015

ka1sia napisał(a)

Bogdziu, o tym samym marzę, upałów i suszy mam dość! My możemy podlewać praktycznie tylko nocą, wieczorem ciśnienie bardzo marne, leci, jak krew z nosa...jak tak dalej będzie, to wszystko uschnie

U mnie jest to samo ale podlewam nawet przy niskim ciśnieniu bo boję sie ze wogóle moze wody zabraknac ale to męka tak podlewac.
Bogdzia 10:46, 05 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Też rozważałam hydrożel. Jak już mam moje rodki przekopywać i sadzić na nowo, to co szkodzi im trochę dodać Myślisz Bogdziu, że to sie sprawdzi? nie zaszkodzi?

U nas dziś burza "prawie: była Bokiem przeszła. Ale rodki rano i wieczorem podłewam i widzę, że jakby ciut odżyły.

Nie chciałam tego pisac bo nigdy nie sprawdzałam ale czytałam tez złe opinie o hydrożelu ze jesli wody jest bardzo mało to on jeszcze ja zabiera roślinie bo łatwiej ją chłonie.Nie wiem co Ci radzic bo nigdy nie stosowałam.