Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:04, 05 sie 2015

Milka napisał(a)

Skoro w moim ogrodzie będzie wg projektu 2 ogrodnika, zostaną drzewa i rodki, to pewnie też będą cięte, reszta zniknie, już wywaliłam werbeny, teraz puste place, chwasty się będą panoszyć, kolor znikł, ale odpuszczam sobie ogród, niech się dzieje co chcewątek swój pewnie towarzysko tylko pociągnę

Czasem mam ochotę to samo zrobic ale humory mijają a bez koloru i roboty w ogrodzie życ nie potrafię. Kanapa nie dla mnie ja muszę działac a jak sił zabraknie to niech sobie sam ogród radzi.
Bogdzia 22:05, 05 sie 2015

mala napisał(a)

Gdzieś czytałam, że taki hydrożel ma ph od 6 do 8 i zastanawiam się czy on nie zakłócałby ph pod rododendronami. Chyba bym się nie odważyła go dać pod nie. Prędzej bym dała pod hortensje aczkolwiek przy wyższym ph podobno chorują.

Jesli ma takie ph to całkowicie sie nie nadaje.
Bogdzia 22:05, 05 sie 2015

ewsyg napisał(a)

Byłam i widziałam , fajnie wygląda.
Bogdzia 22:09, 05 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ale studnia byłaby poza rezerwatem. A rezerwat to nie park narodowy z otuliną. Jakby co, dodam. A w sytuacji braku ciśnienia w wodociągu wiejskim, nie można wzbraniać ludziom wiercić wody. Nie ma takiego przepisu.

Studnie do 30 m nie potrzebują uzgodnień wodnych. I nie wpływają na stan wody w rezerwacie, zwłaszcza jak obok rezerwatu jest "osiedle ludzkie". Nie dajmy się zwariować.

Ewo piszesz logicznie ale przepisy logiką nie zawsze sie kieruja i kogo to obchodzi czy wodociąg wydolny , radźcie sobie ludzie jak chcecie. Jak kiedys wody nie było to przywieźli beczke do sołtysa i radnego a reszta nikogo nie obchodziła.Muszę sie zainteresowac tym problemem bliżej ale na głębokie studnie było potrzebne zezwolenie.Płytka nie może byc bo woda głeboko.
Bogdzia 22:10, 05 sie 2015

JulkAd napisał(a)

Właśnie przed chwilą wróciłam od siebie z ogrodu. Trawa powoli żółta ...zwłaszcza tam gdzie słońce non stop. Fotek kilka zrobiłam, chociaż tylko telefonem i właśnie robiłam fotki swojego niebieskiego powojnika....jest identyczny jak Twój...kupiłam jako NN w jakimś markecie...i szczerze Ci powiem Bogdziu, że w pierwszym sezonie u mnie nie zachwyca specjalnie...marnie kwiatki widać ( a chciałam niebieskie)...czy u Ciebie w jakimś konkretnym miejscu i jakieś specjalne warunki ma? pozdrówka

Ja mam trzy sztuki. Miały robic za tło dla róz okrywowych ale sie rozminęły z kwitnieniem
anabuko1 23:25, 05 sie 2015

U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??
JulkAd 00:08, 06 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Ja mam trzy sztuki. Miały robic za tło dla róz okrywowych ale sie rozminęły z kwitnieniem

Od kiedy Bogdziu masz te bylinowe clematisy?...bo ja ciekawa jestem chociaż czy ciut zgęstnieją, czy raczej szału nie będzie?...dobrej nocy
Rench 01:25, 06 sie 2015

Zawsze Twój ogród kojarzyłam z kolorami liliowo- rózowo -fioletowym.
A tu takie cieplutkie rudbekie i liliowce pokazujesz

Te upały są przytłaczające,u mnie w pracy nawet nocą jest 35,ale cóż przeżyjemy i to, a zimą znowu będziemy czekać na lato

Zamierzam przesadzić świerka Brunsa,jak myślisz kiedy będzie najlepiej,jesienią czy na wiosnę ?
Nowe stanowisko to będzie południowa wystawa.
Bogdzia 06:32, 06 sie 2015

anabuko1 napisał(a)
U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??

Pewnie sie cieszysz z magnolii bo sliczna. Ten powojnik to powojnik bylinowy Cassandra, ja mam go pierwszy rok ale dłuzej ma Ania Monte to zapytaj ja jak sie sprawuje.
Bogdzia 06:33, 06 sie 2015

JulkAd napisał(a)

Od kiedy Bogdziu masz te bylinowe clematisy?...bo ja ciekawa jestem chociaż czy ciut zgęstnieją, czy raczej szału nie będzie?...dobrej nocy

Odpowiedz powyżej