Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Justyna 18:10, 30 mar 2016

Zjawiskowa łączka krokusowa!
I jeszcze na martagony trafiłam
Kasya 18:12, 30 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Mam martagony. Doraastają do 1,5 m a czasem i więcej.Czy powinnas je miec nie powiem bo kazdy ma swój gust . Te lilie mają stosunkowo drobne kwiaty i nie pachna a niektóre nawet smierdzą ale mnie sie podoba ich urok dzikich kwiatów. Nie zadecyduję za Ciebie czy kupic. Czasem jakąs zje nornica ale chyba nie jest to ich wielki przysmak.Kwitną co roku jesli ich późny mróz nie zmrozi.A tu przykładowe

mi tez sie podobają, kiedys przyjdzie na nie kolej ceny dosc wysokie
ana_art 18:29, 30 mar 2016

Bożenko skowronki są przynajmniej u mnie słychać i widać nad polem.
Powiedz czy martagony potrzebują podpór?
jankosia 18:55, 30 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Skowronki są tylko na polach , nie wiem czy przyleciały bo nie mam kiedy wybrac sie na spacer ale jak p Kruszewicz tak mówi to mozna miec do niego zaufanie.Mam jego ksiązki a i list od niego również(chodziło oczywiscie o ptaka)Pozdrówka.

Jak to list? Chwal no się To mój ptasi guru jest I bardzo mądry człowiek.
P.S. Zdecydowałam się jechać z wami Znowu będziecie mnie musiały znosić
yolka 19:09, 30 mar 2016

Skowronki u mnie są także, słyszę je od dwóch tygodni, z wyjątkiem tych dni kiedy rano były przymrozki
popcorn 19:27, 30 mar 2016

Krokusy!! Martagony PRZE-CUD-NE! może kiedyś się doczekam, jak posadziłam tak stoją, wyrastają na 20 cm i kwitnąć nie chcą chyba zacznę do nich mówić

pozdrawiam, Bożenko!!!
Bogdzia 19:49, 30 mar 2016

ZielonaAnia75 napisał(a)
Witam Cię Bogdziu po mojej dłuugiej ogrodowiskowej nieobecności i spieszę od razu z pytaniem i błagam o pomoc, bo już mi głowa paruje co zrobić z pewnym ,,ciężkim" miejscem w moim ogrodzie...
Mam pewien kąt działki zacieniony, gdzie rośnie mech, mech i jeszcze więcej mchu oraz dwa świerki. bardzo chciałabym to miejsce smutne (na siatce w dodatku mata wiklinowa, a więc ciemna) rozjaśnić. Myślałam o posadzeniu w łuku hortensji, ale już wiem z doświadczenia, że one muszą mieć słońce gdyż lepiej kwitną, więc pomysł odpadł i ostatnio pomyślałam o rodkach, które kwitnąc wiosną rozweseliłyby to miejsce, a przed nimi myślałam o paprociach takich niższych o jasnych zielonych liściach. Nie wiem czy dobrze myślę, ale pytanie dotyczy jakie ewentualnie rodki by się nadawały w takie miejsce? Kolory, jakie mam w ogrodzie to róże, fiolety, białe i wszystkie odcienie tych kolorów. Co sądzisz? Dobry pomysł z tymi rodkami?

Aniu trudno mi odpowiedziec poniewaz cień cieniowi nierówny. Jesli jest to naprawde duży cień to rh też nie bedą rosły , jesli taki średni to można posadzic ale musisz wiedziec ze w cieniu gorzej kwitną a w dużym cieniu wogóle nie zakwitną, nawet zgubią liscie i pomału obumrą. Ja bym tam urzadziła piekny lesny zakątek z paprociami , kokoryczami , moze hostami i tp roślinami , takie rózne drobne roslinki np czosnek niedzwiedzi , konwalie i tym podobne a gdybym to ja robiła to w najlepszym miejscu byłby piękny wielki kamień częściowo obrosnięty mchem, i kokorycze te wysokie i niższe i hosty z jasnymi listkami i to one by rozjasniały to miejsce.Na brzegu gdzie jest więcej swiatła jakas azalia japońska i koniec , ta duża ilosc mchu musi byc urocza wykorzystaj to , mało kto tak ma. Ty wiesz najlepiej jaki tam jest cień i Ty musisz podjąc decyzję.
Bogdzia 19:52, 30 mar 2016

Justyna napisał(a)
Zjawiskowa łączka krokusowa!
I jeszcze na martagony trafiłam

Justynko miałam do Ciebie zajrzec ale tak jestem zabiegana ze nie miałam kiedy ale jak przyszłas do mnie to nuszę zajrzec bo pewnie dałas nowe cudne zdjecia. Kabaretu nie kupiłam . Trzy Biedronki łódzkie go nie miały mimo ze syn z synowa przejrzeli wszystkie roslinki ku zdziwieniu sprzeawców i klientów., ale moze i lepiej bo nie mam gdzie posadzic. dzis sadziłam nowe martagony , musiałam posadzic na palącym słońcu bo nie mam gdzie.Macham.
Bogdzia 19:53, 30 mar 2016

Kasya napisał(a)

mi tez sie podobają, kiedys przyjdzie na nie kolej ceny dosc wysokie

Kasia ziemie najpierw kup najlepiej kilka hektarów. Mnie też by sie przydało i druga młodosc w gratisie
Bogdzia 19:55, 30 mar 2016

ana_art napisał(a)
Bożenko skowronki są przynajmniej u mnie słychać i widać nad polem.
Powiedz czy martagony potrzebują podpór?

No to jak u Ciebie sa to wszędzie sa.Czyli wiosna jest w pełni, Martagony sa sztywne . zadnych podpór nie potrzebują ale ja nie daje im żadnych nawozów po nawozach może by potrzebowały bo wieksze urosna.