Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:22, 01 cze 2016

anna_t napisał(a)
Bożena u Ciebie też codziennie ulewa? u mnie do północy leje jak z cebra

Trzeci dzień mam z deszczem ale deszcz choc dosc mocny to krótkotrwały, nie ma mowy o wielogodzinnych ulewach.
Bogdzia 21:33, 01 cze 2016

AgataP napisał(a)
Bożenka buziaki za cudne spotkanie, Zośka padła jak przyjechaliśmy do domu, dobrze że zdążyłam ją wykąpać. Rybki były bohaterem dnia

No i ja napiszę - wolę Twój ogród niż Kromlau. Brakowało mi tam azalii, które wprowadziłyby kolor w nasadzeniach rh, bo gdy część szykuje się do kwitnienia, to część już przekwitła i jest po prostu pusto i mało kolorowo
No i szkoda że nie wprowadzają innych roślin kwasolubnych... no ale to tylko moje zdanie

jeszcze raz buziaki

Kromlau to wielki park, marzenie zwariowanych ogrodników takich jak ja i tam widziałam największe rh , niestety nie kwitły jak bylismy. Wojslawice bardziej zadbane ale takich wielkich okazów nie widziałam u nich. Z tym pomieszaniem kwitnienia rh to i ja mam problem , to samo jest u mnie dlatego tak trudno mi wybierac terminy na spotkania bo kiedy jedne zaczynaja kwitnac inne juz przekwitają . Nie wiadomo jak ten problem rozwiazac i co jest lepsze czy kupic wszystkie kwitnace w jednym czasie i miec krótkie kwitnienie czy miec długo kwitnace ale własnie z róznym terminem kwitnienia , u mnie jest ten drugi przypadek kwitna od kwietnia do czerwca ale ma sie widok przekwitajacych które psuja urok świeżo zakwitających. Jak je kupowałam nie miałam pojecia ze jest taki wybór miedzy tymi dwiema mozliwosciami, teraz czesto mnie to denerwuje a termin spotkań staram sie tak dobierac by załapac sie na przekwitające wczesne i rozkwitajace późne i to jest najwiekszy problem. Dzieciaki masz fajniutkie i grzeczne, fajnie jesli sie im podobało.
Bogdzia 21:34, 01 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bożenko tu jest link do strony o której mówi Jolanka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6593-ogrod-z-usmiechem?page=83#post_4

Dzięki , juz byłam.
21:37, 01 cze 2016
ja tam nie z tych co słodzą ...częściej podpadam

ale ciii mnie się w Kurniku nie podobało( w Rogowie nie byłam.

PS. Park w Szczawnie zrobił na mnie wrażenie....idziesz taka długa sciezka po schodach pod góre lub z góry w tunelu utworzonym przez gałęzie Rh ...głównie fioletowe chyba 300letnie. ...(nie mogę znaleźć ciekawych zdjęć w necie..a swoich nie mam )byłam tam wzeszłym roku... i jeszcze raz sie musze wybrac ...tam są póżniej chyba teraz dopiero zaczynaja.

jolanka 21:50, 01 cze 2016

Bogdzia napisał(a)

Byłam i napisałam u Ciebie.

Ślicznie dziękuję Odetchnęłam z ulgą. Rzeczywiście u mnie słońce daje mocno, mało jest cienia choć las za płotem - ale od zachodu. Rodki są posadzone pod sosnami ale za dużo cienia przez cały dzień nie mają. Jasny i bordowy ma cień od 11.00 - słońce od wschodu, a różowy - cień dopiero po południu
Będę więc przesadzać, trudno.
Rench 22:08, 01 cze 2016

Dzisiaj dopiero udało mi się obejrzeć i poczytać o spotkaniu w Twoim raju. Kiedy wrócę do domu, muszę jeszcze raz pooglądać bo telefon nie oddaje tego. I opowiadanie Pszczółki ubawiło mnie niesamowicie Może kiedyś uda mi się obejrzeć te wspaniałości jeszcze raz. A najbardziej marzy mi się żeby twój ogród nawrócił mojego eMa, bo on jest bardzo nieogrodowy
Bogdzia 22:11, 01 cze 2016

eee_taam napisał(a)
ja tam nie z tych co słodzą ...częściej podpadam

ale ciii mnie się w Kurniku nie podobało( w Rogowie nie byłam.

PS. Park w Szczawnie zrobił na mnie wrażenie....idziesz taka długa sciezka po schodach pod góre lub z góry w tunelu utworzonym przez gałęzie Rh ...głównie fioletowe chyba 300letnie. ...(nie mogę znaleźć ciekawych zdjęć w necie..a swoich nie mam )byłam tam wzeszłym roku... i jeszcze raz sie musze wybrac ...tam są póżniej chyba teraz dopiero zaczynaja.

Nie byłam w Szczawnie ale jak sie Tobie podobaja to pewnie warte obejrzenia.
Bogdzia 22:12, 01 cze 2016

jolanka napisał(a)

Ślicznie dziękuję Odetchnęłam z ulgą. Rzeczywiście u mnie słońce daje mocno, mało jest cienia choć las za płotem - ale od zachodu. Rodki są posadzone pod sosnami ale za dużo cienia przez cały dzień nie mają. Jasny i bordowy ma cień od 11.00 - słońce od wschodu, a różowy - cień dopiero po południu
Będę więc przesadzać, trudno.

Najlepsze wyjscie to przesadzic bo tak to problem co rok bedzie wracał tylko pamietaj zeby nie posadzic głębiej niz teraz rosna bo bedą chorowac.
Bogdzia 22:18, 01 cze 2016

Rench napisał(a)
Dzisiaj dopiero udało mi się obejrzeć i poczytać o spotkaniu w Twoim raju. Kiedy wrócę do domu, muszę jeszcze raz pooglądać bo telefon nie oddaje tego. I opowiadanie Pszczółki ubawiło mnie niesamowicie Może kiedyś uda mi się obejrzeć te wspaniałości jeszcze raz. A najbardziej marzy mi się żeby twój ogród nawrócił mojego eMa, bo on jest bardzo nieogrodowy

Podobno jest poprawa u kilku eMów po wizycie u mnie ale Twoje róze powinny tez taki efekt wywołac, fakt ze faceci na pochwały łasi(wiem po swoim)wiec może jakas koleżanka która nie jest zazdrosna i pochwali by tez pomogła. Do siebie tez zapraszam.
danuta_szwajcer 22:19, 01 cze 2016

Pospacerowałam, pozachwycałam się kolorami, rozmiarami, spotkanie jak widać na zdjęciach bardzo udane. Ale dobrze, że Ania zrobiła zdjęcie porównawcze Franceski a moja jeszcze jest w donicy bo inne miejsce muszę mieć dla niej. Jestem zachwycona tym rh chociaż u mnie dopiero maleństwo ale kwiat, rozmiar i kolor cudny. No i zawsze się czegoś nauczę u Ciebie i teraz wiem, że azalie mogę przesadzic dopiero we wrześniu Jak dobrze, że jesteś Pozdrawiam