Kasia tak to gniazdo bażanta. Bazancica jest bardzo odważnym ptakiem i nie opuszcza gnazda z byle powodu, musiał pies ją wystraszyc ale byc może wróci. ,no chyba ze juz obserwowałas i nie wróciła. Ona czasem moze sama zejsc z gniazda by cos zjesc ale potem do niego wraca , Musałaby się bardzo wystraszyc by je na dobre opuscic. Jak jest odważna powiem Ci co nam sie kiedys przydarzyło. Wycinalismy krzaki na dzialce siekiera i był krzak zarosniety trawami , taki zwiniety zwój starych traw, a w nim gniazdo którego wcale nie widzielismy mimo ze obydwoje z m stalismy przy tym krzaku . m wycinał poszczególne gałęzie a ze krzak był duzy i rozłożysty troche to trwało i samica siedziała cały czas w gnieździe dopiero gdy uderzył siekierą w gałąz na która były nawiniete trawy tworzace gniazdo uciekła z krzykiem. juz tej gałęzi nie wycielismy i wróciła potem do gniazda . Do dzis nie moge pojąc jak to mogło byc ze jej nie widzielismy i ze ona taka odważna.Troche mnie dziwi że te gniazdo takie ukryte wsród małych roslin , moze jakas młoda samiczka bo one świetnie sie kamufluja i lubią towarzystwo krzaków. na mojej obecnej działace tez miała gniazdo pod duża gałęzia serba.Poobserwuj ale tylko z daleka.
Z liliowcami prób robic nie musisz bo to że bedą rosły jest pewne .Pashmina do Edenki bardzo pasuje urodą a pąków ma tysiace duzo wiecej niz Edenka, kup.
Krysiu na ogół nawoże tylko raz jak ruszy wegetacja . Co kilka lat nawoże tez zaraz po oberwaniu kwiatów, teraz jak sa duze bedę pewnie musiała robic to co rok , czyli małe krzaki raz a duze dwa razy , no i jesli trzeba to oprysk wczesna wiosną ale tylko te które zimą ucierpiały.Jesli koniecznie chcesz do podsyp w tym tygodniu bo potem jest juz ryzyko ze nie zdążą zdrewniec i zmarzna.Pamiętaj jednak że lepiej dac za mało nawozu niz za duzo.
Co kosisz w takie upały , mam nadzieje ze nie trawe bo moze wyschnac, no chyba ze deszcze u Ciebie padaja to wtedy nic jej nie grozi. U mnie wczoraj ładnie popadało , na dzis tez zapowiadli niemal kataklizm ale jak dotad na szczescie ładna pogoda. Łodzkie dziewczyny są super, pasowałabys do nas.