Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Basilikum 07:38, 25 lip 2016

Bogdziu listki w ksztalcie Maja bardzo podobne jezowki i rzdbekie ale te rudbekiowe listki szorstkie, taki wloski maja
Kindzia 11:16, 25 lip 2016

U mnie natomiast szał motylowy na salonowej...ale mam tam dalie i jeżówki z środkami "na wierzchu". Nawet wczoraj zdjęcia motylkom trzaskałam, trzeba zgrać, to pokażę. I mam nadzieję, że sierpniu paź do mnie przyleci, sąsiadka marchew siała Chociaż limit na pazia wyczerpałam w tym roku, widziałam go u Kasi

Buziolek
monteverde 11:25, 25 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu ale masz różnorodność motyli u mnie tylko jeden rodzaj pozdrówka
Gosiek33 12:14, 25 lip 2016

Mówicie o jeżówkach? Kiedy siewki wykopujecie? Mam trochę z ubiegłorocznego kwitnienia. Raczej powinny to być białe, sztywne bo odmianowe czerwone chyba nasion nie zawiązują?
Bogdzia 21:07, 25 lip 2016

Kasya napisał(a)

Dobrze, była w piątek ale jeszcze będzie
Nawet obiecywała ze zabierze mnie do Łodzi

A wiesz.... Padł mi ten jeden rododendron z garażem który miał taką jedną małą zwiedniętą galązkę
Za późno chyba zaczęłam działać. Zmylilo mnie ze tak ładnie kwitl
Ale zaraz po kwitnieniu było po nim
Nie rozwinął przyrostow i reszta liści zwieszona

Zastanawiam się czy jak go wykopie, podleje ziemie nadmanganianem, to będę mogła tam posadzić rododendrona ?
Czy lepiej np hortke ?

Jeśl rh ma zżółkłe i zwisające liscie chocby na jednej gałazce to natychmiast powinno sie ta gałazke odciąc i wyrzucic do śmieci bo zaczyna sie na ogół fytoftoroza która może uśmiercic krzak. Nie dzieje sie to az tak szybko jak piszesz dlatego troche jestem zdziwiona ze kwitnący rh tak szybko padł, musiało sie cos złego zadziac, może nie był podlewany?? Ja bym tam rh juz nie sadziła , choroba na jakis czas zostanie w ziemii.
Bogdzia 21:12, 25 lip 2016

Basilikum napisał(a)
Bogdziu listki w ksztalcie Maja bardzo podobne jezowki i rzdbekie ale te rudbekiowe listki szorstkie, taki wloski maja

Przeczytałam co piszesz , urwałam listki i obydwa sa szorstkie , zależy skad sie je urwie czy z kwitnacych pędów czy z rozety lisciowej ale u mnie bardziej szorstkie wydaja sie byc jeżówki. To zdjecie lisci obydwu roślin , poznasz co jest czym?, albo siewki rozpoznasz?

Bogdzia 21:13, 25 lip 2016

Kindzia napisał(a)
U mnie natomiast szał motylowy na salonowej...ale mam tam dalie i jeżówki z środkami "na wierzchu". Nawet wczoraj zdjęcia motylkom trzaskałam, trzeba zgrać, to pokażę. I mam nadzieję, że sierpniu paź do mnie przyleci, sąsiadka marchew siała Chociaż limit na pazia wyczerpałam w tym roku, widziałam go u Kasi

Buziolek

Mam nadzieje że wstawiłas zdjecia , zaraz pójdę zobaczyc.
Kasya 21:15, 25 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Jeśl rh ma zżółkłe i zwisające liscie chocby na jednej gałazce to natychmiast powinno sie ta gałazke odciąc i wyrzucic do śmieci bo zaczyna sie na ogół fytoftoroza która może uśmiercic krzak. Nie dzieje sie to az tak szybko jak piszesz dlatego troche jestem zdziwiona ze kwitnący rh tak szybko padł, musiało sie cos złego zadziac, może nie był podlewany?? Ja bym tam rh juz nie sadziła , choroba na jakis czas zostanie w ziemii.

liscie ma w normalnym kolorze tylko takie jakby zwisajace i przyrosty sie zatrzymaly tak na samym poczatku
mi to wyglada na werticilioze, nie wiedzialam ze rh na to choruja

padla mi tez jedna roza, chippendale, tez kwitla a potem w ciagu tygodnia liscie zolte i zwisajace

dziwne

sprobuje potem zdezynfekowac ziemie i posadze hortke jakas...albo drzewko
Bogdzia 21:15, 25 lip 2016

monteverde napisał(a)

Bogdziu ale masz różnorodność motyli u mnie tylko jeden rodzaj pozdrówka

Fakt są rózne ale nie robię im wielu zdjęc bo juz mam foldery zapchane zdjeciami z ubiegłych lat, to tylko kilka do pokazania bo tamte zgrane z komputera i trudniejszy do nich dostep.
GorAna 21:18, 25 lip 2016

Fotki motyli mistrzostwo świata
Pozdrawiam Bożenko