Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 19:17, 19 lis 2012

Wyobraziłam sobie Anię z koroną na głowie...Oj, dałabym dużo, żeby to zobaczyć
Do Ciebie Bogdziu ptaszki przylatują, do mnie tylko stado kotów zawitało...i siedzą już drugi miesiąc. Nici z bliskości skrzydlatych
akanta 19:36, 19 lis 2012

Domi napisał(a)

Jakis czas temu dziewczyny narzekały że rh gubia liscie , potem ze drzewa gubią liście a nikt nie narzekał na iglaki. Dziś zrobiłam zdjecia jednej z moich kosodrzewin takiej której gałęzie wychodzą na kostke i zobaczcie ile było igieł , a w tym roku już dwa razy wygarnialiśmy spod niej igły i było ich jeszcze wiecej i są to igły tylko z kostki bo te co spadły na ziemię to już tam pozostały.O wiele bardziej lubię sprzatac liście z lisciastych.

Masz rację Bogdziu, igły są starszne do sprzątania. Mam sosny na żwirowej rabatce, gdzie nijak nie można igieł pozamiatać. Już się zastanawiałam czy nie podłożyć pod nie czegoś, żeby później tylko wytrzepać. Są takie okrągłe maty z dziurką na środku na pień z włókniny zabezpieczające bryłę korzeniową przed mrozem i/lub parowaniem wody. Może coś takiego popodkładam...

Bogdziu pstryknij bliżej gałązkę bo nie wiem czy dobrze widzę ,igły mają jakieś plamki ?Przypadłością sosen jest jesienna osutka lub powodem mogą być szkodniki :Miodownica szpilkowa lub tarcznik sosnowiec.
an_tre 19:40, 19 lis 2012

Sporo igiełek nazbierałaś Bożenko a ludzie myślą, ze iglaki nie śmiecą
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 19:46, 19 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Bogdziu-pomysłowa jesteś z tym rozwiązaniem dla ptaszków a właściwie to dla Ciebie

Podszkoliłam się czytając w internecie zawodowych fotografów przyrody.
Bogdzia 19:47, 19 lis 2012

Kindzia napisał(a)
Wyobraziłam sobie Anię z koroną na głowie...Oj, dałabym dużo, żeby to zobaczyć
Do Ciebie Bogdziu ptaszki przylatują, do mnie tylko stado kotów zawitało...i siedzą już drugi miesiąc. Nici z bliskości skrzydlatych

U mnie też kotów dużo ale gonimy bez przerwy to nie przychodza pod okno. Na ogrodzie nie karmię bo nie byłabym w stanie upilnowac kotów.
Madzenka 19:50, 19 lis 2012

Bożenko pozdrawiam wieczornie i zostawiam odcisk palucha (powiedzenie Domi )
Bogdzia 19:50, 19 lis 2012

akanta napisał(a)

Jakis czas temu dziewczyny narzekały że rh gubia liscie , potem ze drzewa gubią liście a nikt nie narzekał na iglaki. Dziś zrobiłam zdjecia jednej z moich kosodrzewin takiej której gałęzie wychodzą na kostke i zobaczcie ile było igieł , a w tym roku już dwa razy wygarnialiśmy spod niej igły i było ich jeszcze wiecej i są to igły tylko z kostki bo te co spadły na ziemię to już tam pozostały.O wiele bardziej lubię sprzatac liście z lisciastych.

Masz rację Bogdziu, igły są starszne do sprzątania. Mam sosny na żwirowej rabatce, gdzie nijak nie można igieł pozamiatać. Już się zastanawiałam czy nie podłożyć pod nie czegoś, żeby później tylko wytrzepać. Są takie okrągłe maty z dziurką na środku na pień z włókniny zabezpieczające bryłę korzeniową przed mrozem i/lub parowaniem wody. Może coś takiego popodkładam...

Bogdziu pstryknij bliżej gałązkę bo nie wiem czy dobrze widzę ,igły mają jakieś plamki ?Przypadłością sosen jest jesienna osutka lub powodem mogą być szkodniki :Miodownica szpilkowa lub tarcznik sosnowiec.

Nic im nie jest Akanto , tylko karmniki są w pobliżu to i ptaki się załatwiają.Zobacz na pierwszym zdjęciu na ziemi , a co najgorsze to i tak obcięłam.
Bogdzia 19:52, 19 lis 2012

an_tre napisał(a)

No właśnie i sadzą iglaki żeby nie miec liści. , a liście o wiele łatwiej zebrac.
an_tre 19:53, 19 lis 2012

Bogdzia napisał(a)

No właśnie i sadzą iglaki żeby nie miec liści. , a liście o wiele łatwiej zebrac.
W tej materii mamy takie same zdanie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 19:54, 19 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko pozdrawiam wieczornie i zostawiam odcisk palucha (powiedzenie Domi )

Miło że zajrzałaś i ten odcisk zostawiłas. pozdrawiam.