Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mala_Mi 00:17, 09 wrz 2016

Moja Kassandra też zanikła..... a róże w tym roku masz duuuużó ładniejsze od moich... Bonici też nie poznałam.. z kolorami pod oczami idę spać..

Kolory pod oczami.. mam i te w wyobrazni i te pod oczami

AnnaCh 09:08, 09 wrz 2016

Pszczółki i motylki piękne
Za to pokochałam werbenę, za te tysiące bzyczkó
Pozdrawiam Bogdziu.
Madzenka 18:32, 09 wrz 2016

U mnie na werbenach tez zlot nektarożerców
Bogdzia 22:23, 09 wrz 2016

Kasya napisał(a)
u mnie najwiecej motyli na rozchodnikach dzisiaj

Mam tylko jeden rodzaj rozchodnika ale nie ma na nim motyli.
Bogdzia 22:25, 09 wrz 2016

an_tre napisał(a)
Super pszczółka Bogdziu
pozdrówka

Moja werbena jakas dziwna mało ma kwiatków.Muszę sie postarac o inną ale i na tej rózne bzyczki siadaja.
Bogdzia 22:26, 09 wrz 2016

jolanka napisał(a)

Znalazłam takie coś:

Jak rozmnożyć clematis?
Rozmnażanie z sadzonek półzdrewniałych

Sadzonki powinniśmy sporządzać od marca do czerwca z roślin podpędzanych, albo od czerwca do sierpnia z roślin rosnących w gruncie. Tniemy je z pędów półzdrewniałych przycinając 1 cm powyżej węzła i 3 cm poniżej. Następnym krokiem jest umieszczenie sadzonek w podłożu, najlepszy będzie tu piasek z torfem (1:1). Sadzimy je na taką głębokość, aby węzeł znajdował się nieco poniżej jego powierzchni. Ukorzenienie następuje po 5–6 tygodniach, a po następnych 4 tygodniach możemy uzyskać z nich młode rośliny.
Rozmnażanie powojnika z odkładów

Rozmnażanie przez odkłady to prosty sposób uzyskiwania nowych sadzonek powojnika. W ten sposób można rozmnażać prawie wszystkie odmiany. Najlepszym terminem do robienia odkładów jest wczesna wiosna. Wybieramy zdrowe pnącze i najlepiej zeszłoroczny długi pęd. Pęd przyginamy do podłoża i mocujemy drucikiem lub wygiętym w literę V szpikulcem, aby się nie odginał. Miejsce gdzie pęd styka się z podłożem przysypujemy ziemią. W zależności od szybkości usamodzielnienia się sadzonki, czyli ukorzenienia i wzrostu nowych pędów możemy oddzielić i wysadzić do donicy lub bezpośrednio do gruntu już wiosną lub jesienią następnego roku.

Myślałam że masz cos na temat rozmnazania Cassandry bo to powojnik bylinowy i góra na zimę usycha jak w bylinach. Tych pnących powojników nie bede rozmnazac.
Kasya 22:27, 09 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Mam tylko jeden rodzaj rozchodnika ale nie ma na nim motyli.

hmm..ciekawe, poobserwuje, od niedawnia mam stardust i na nim wlasnie jest ich mnostwo, po kilka na raz
Bogdzia 22:29, 09 wrz 2016

Agania napisał(a)
Clematis bylinowy jest trudny w rozmnażaniu, zawsze warto spróbować budując doświadczenie, ale najlepiej kupić

Dortmund to moja największa strata...od razu ją rozpoznałam i Ty od razu ją u mnie ujrzałaś

Agata nie bede próbowac, za pare zł mozna kupic albo zastapic barbulą bo tez niebieska.Dortmund był tylko w jednym sklepie Rozarium , ale nie wiem czy jeszcze go maja.Bardzo mi sie podoba.
Bogdzia 22:29, 09 wrz 2016

Kasya napisał(a)

hmm..ciekawe, poobserwuje, od niedawnia mam stardust i na nim wlasnie jest ich mnostwo, po kilka na raz

Pewnie jedne mają wiecej nektaru inne mniej.
Bogdzia 22:31, 09 wrz 2016

Mala_Mi napisał(a)
Moja Kassandra też zanikła..... a róże w tym roku masz duuuużó ładniejsze od moich... Bonici też nie poznałam.. z kolorami pod oczami idę spać..

Kolory pod oczami.. mam i te w wyobrazni i te pod oczami

Ania róże wiadomo pięta achillesowa, są bo sa ale denerwuja. A jutro znów pewnie kupię bo jade do Kutna na świeto róz.