Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

jankosia 17:59, 18 lut 2017

Bogdzia, wygląda na to że wiosna i do nas w końcu pomalutku zmierza Może jeszcze nie tak jak u dziewczyn z .... zewsząd ale już jest o niebo lepiej. Czuję że w przyszłym tygodniu wyjdziemy popracować Nie żeby tylko te z zachodu mogły zacząć sezon Bo styczniowe cięcie winorośli nie liczy się jako rozpoczęcie sezonu nie? Sypanie popiołem też nie?

Przypomnisz adres sklepu gdzie budki w zeszłym roku kupowałaś? Pamiętam że dobra cena była.
Madzenka 18:03, 18 lut 2017

Wiosna jeszcze tydzień i do nas zawitaP
Bogdzia 21:10, 18 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ok.Choć mam nadzieję,że u mnie też będą ale jakby nie to się piszę jak już uporam się z moim bałaganem i będę mogła sadzić i sadzić i sadzić i....

No to jestesmy umówione.
Bogdzia 21:14, 18 lut 2017

jankosia napisał(a)
Bogdzia, wygląda na to że wiosna i do nas w końcu pomalutku zmierza Może jeszcze nie tak jak u dziewczyn z .... zewsząd ale już jest o niebo lepiej. Czuję że w przyszłym tygodniu wyjdziemy popracować Nie żeby tylko te z zachodu mogły zacząć sezon Bo styczniowe cięcie winorośli nie liczy się jako rozpoczęcie sezonu nie? Sypanie popiołem też nie?

Przypomnisz adres sklepu gdzie budki w zeszłym roku kupowałaś? Pamiętam że dobra cena była.

Myśle ze i sypanie popiołem i cięcie winorośli też sie liczy. Dla mnie liczy się nawet zamawianie roślin w internecie.Budki kupowałam tu

http://budkalegowa.eu/ale takich jak Magda nie mają.
Bogdzia 21:16, 18 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Wiosna jeszcze tydzień i do nas zawitaP

Tez na to liczę.
jankosia 23:02, 18 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Myśle ze i sypanie popiołem i cięcie winorośli też sie liczy. Dla mnie liczy się nawet zamawianie roślin w internecie.Budki kupowałam tu

http://budkalegowa.eu/ale takich jak Magda nie mają.

Aha, no to ja sezon zamknęłam w grudniu a otworzyłam w styczniu- słabo to wygląda

Takie jak Magda to my może z Krysią któregoś pięknego dnia zrobimy Ale ze dwie bym zamówiła żeby było bo w zeszłym roku też miałam robić, zbierałam się i zbierałam tak że budek nie było
A dla jakich ptaszków myślisz wybrać budki? Dla tych co są czy dla takich co by się chciało mieć? O sówkach marzę... Widziałam co prawda jak one potrafią zasrać pod drzewem - tak że iglaki popalone, ale co tam

To jeszcze napiszę że różanecznik który rośnie tak nieszczęśliwie że pod ulubioną gałęzią gołębi i wiecznie biały że aż go szkoda to ma najładniejsze i liście i kwiaty Liście są tak ciemne jak nic u mnie. Co jakiś czas zmywam szlauchem to białe i spłukuje się pod korzeń Nawóz gołębi mu służy. Póki co Zastanawiam się czy innym w tym roku nie sypnąć skoro mam taki w workach. Jak myślisz? Tylko czymś by też pasowało zakwasić. Siarką? Siarczanem? Nie amonu no bo już ten obornik...
Rosa 09:07, 19 lut 2017

Witam
czy znajdzie się troszeczkę miejsca dla takich małych ptaszynek w tak pięknym rododendronowym ogrodzie?

mikina34 08:58, 20 lut 2017

Dziefczynki , podpowiedzcie proszę, mam sporo popiołu z kominka, chciałabym podsypać na rabaty, czy to się tak zwyczajnie rozsypuje ffrrru na glebę, czy jakoś inaczej? Bo szkoda by mi było zmarnować, a ziemia u mnie kwaśna...
I pod co najlepiej?
Bogdzia 11:55, 20 lut 2017

jankosia napisał(a)

Aha, no to ja sezon zamknęłam w grudniu a otworzyłam w styczniu- słabo to wygląda

Takie jak Magda to my może z Krysią któregoś pięknego dnia zrobimy Ale ze dwie bym zamówiła żeby było bo w zeszłym roku też miałam robić, zbierałam się i zbierałam tak że budek nie było
A dla jakich ptaszków myślisz wybrać budki? Dla tych co są czy dla takich co by się chciało mieć? O sówkach marzę... Widziałam co prawda jak one potrafią zasrać pod drzewem - tak że iglaki popalone, ale co tam

To jeszcze napiszę że różanecznik który rośnie tak nieszczęśliwie że pod ulubioną gałęzią gołębi i wiecznie biały że aż go szkoda to ma najładniejsze i liście i kwiaty Liście są tak ciemne jak nic u mnie. Co jakiś czas zmywam szlauchem to białe i spłukuje się pod korzeń Nawóz gołębi mu służy. Póki co Zastanawiam się czy innym w tym roku nie sypnąć skoro mam taki w workach. Jak myślisz? Tylko czymś by też pasowało zakwasić. Siarką? Siarczanem? Nie amonu no bo już ten obornik...

Dlaczego słabo wygląda? W ten sposób masz dłuzszy sezon ogródkowy a to chyba dobrze?
Ja bym na pewno wybrała budki dla sikorek bo wtedy najewiększe prawdopodobieństwo ze bedzie co obserwowac.Sikorek jest kilka rodzajów wiec pewne że któres zasiedla . Dodatkowo te same budki sa dobre dla innych ptaków np dla muchołówki żałobnej czy kowalika,równiez innych ptaków więc mogą byc róznorodne obserwacje jesli budek będzie kilka.U Ciebie to ja bym jeszcze budkę dla dudka powiesiła i go sciagnęła do swojego ogrodu tylko Twój pies jest groźny ale on i tak przylatuje więc go skus jakąs super chatą.Co do sóweczek bo pewie o nich myślałas to male prawdopodobieństwo by u ciebie były bo one w Polsce gniazduja w lasach swierkowych w Puszczy Białowieskiej, na połuniowym wschodzie Polski i na Dolnym Śląsku, u nas prawie nie ma szans na nie ale może czasem sie jakas para zaplątac choc szanse bardzo małe.Mozesz za to liczyc na nieco większą odsóweczki pójdzkę która gnieździ sie w całym kraju i jest czesto mylona z sóweczką.
Co do rh to ten nawóz mu nie służy na pewno widac że nie osiąga takiego stezenia by mu zaszkodzic a jako nawóz jednak pomału działa.Tego z wora mu nie podsypuj bo pewnie by nie wytrzymał. Zakwasic mozesz siarką ale syp bez przesady.
Bogdzia 11:57, 20 lut 2017

Rosa napisał(a)
Witam
czy znajdzie się troszeczkę miejsca dla takich małych ptaszynek w tak pięknym rododendronowym ogrodzie?

Witam Rosa. Oczywiscie ze dla ptaków jest zawsze miejsce w moim ogrodzie. Ładne te Twoje ptaszki to jakis obraz???