Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

jankosia 23:51, 20 lut 2017

Już cytować nie będę bo wypracowanie dla mnie napisałaś
A tak chciałam sówkę :'(

No nie wiem właśnie co robić, oglądałam te budki z lewa i prawa ale nadal nie wiem co zamawiać. Muszę póki co przeganiać ptaki z miejsca na ognisko bo powiem ci że jak się człowiek zbliży to kilkadziesiąt sztuk różnej maści drobnicy wylatuje. I tak raz koło razu. Już ustaliliśmy z małżonkiem że taką "budowlę" z resztek po karczowaniu trzeba gdzieś postawić specjalnie a tą spalić w pierwszym możliwym terminie bo inaczej znowu gniazdka nas unieruchomią Tak jak co roku usuwam jedną jedyną tuję i usunąć nie mogę bo zawsze jakieś łobuzy się wprowadzą- toż ręce opadają

A tą siarką to teraz już można? Bo ona bardzo wolno działa- tyle pamiętam
Basilikum 09:47, 21 lut 2017

Bogdziu melduje pogode taka sama jak u Madzenki
abiko 10:19, 21 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Agnieszko dla nich najgorsza jest susza fizjologiczna czyli słońce pod koniec zimy gdy jeszcze ziemia zamarznięta i tu pomaga osłonięcie ich od strony południowej, np posadzenie na południowej stronie płotu ale tak by za nimi były krzaki lub drzewa , nie musi tam byc cień, osłoniecie wystarczy.

Moje są posadzone od strony północnej, osłania je dom, wiatr zawsze wieje od drugiej strony - właśnie domu, mi się wydaje, że one złą ziemię mają, ale tutaj się przekonam jak wykopię na wiosnę.
Nikita 10:28, 21 lut 2017

Bogdziu, u mnie wczoraj całą noc padało i okropnie wiało. Dziś już śladowe ilości śniegu. Jak wyjdzie słoneczko będziemy mieli wiosnę !!!

Mówisz Bogdziu, że ta jedna budka lęgowa zawieszona za wysoko?
ren133 10:37, 21 lut 2017

Madzenka napisał(a)
Bogdziu u mnie leje....i temperatura o 22:00 wynosiła +6

Az sie nadziwić nie moge, ze u Was wciąż tak duzo śniegu

Dzisiaj u mnie już śladowe ilości śniegu
Bogdzia 10:38, 21 lut 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
U mnie też leje od rana, ale może sie wypadAa na najbliższe 24 godziny? Chociaz tyle.

U mnie troszke pod wieczór padało , trochę snieg roztopiło ale nadal cały ,,dywan " w bieli.
Bogdzia 10:42, 21 lut 2017

jankosia napisał(a)
Już cytować nie będę bo wypracowanie dla mnie napisałaś
A tak chciałam sówkę :'(

No nie wiem właśnie co robić, oglądałam te budki z lewa i prawa ale nadal nie wiem co zamawiać. Muszę póki co przeganiać ptaki z miejsca na ognisko bo powiem ci że jak się człowiek zbliży to kilkadziesiąt sztuk różnej maści drobnicy wylatuje. I tak raz koło razu. Już ustaliliśmy z małżonkiem że taką "budowlę" z resztek po karczowaniu trzeba gdzieś postawić specjalnie a tą spalić w pierwszym możliwym terminie bo inaczej znowu gniazdka nas unieruchomią Tak jak co roku usuwam jedną jedyną tuję i usunąć nie mogę bo zawsze jakieś łobuzy się wprowadzą- toż ręce opadają

A tą siarką to teraz już można? Bo ona bardzo wolno działa- tyle pamiętam

Może one tylko robaczki stamtąd wyjadaja albo chronią się przed zimnem. Spalic juz niedługo bedzie można. Jak ta tuja tak ptakom pasuje to ją zostaw, jedna moze nie bedzie Ci bardzo przeszkadzac???? Siarka bardzo długo się rozpuszcza a niektórzy mówia ze sie nie rozpuszcza , jak teraz posypiesz to roslina za rok ją pobierze.
Bogdzia 10:44, 21 lut 2017

Basilikum napisał(a)
Bogdziu melduje pogode taka sama jak u Madzenki

To cieplo macie obydwie. U mnie śnieg ale jakos mnie to wcale w tym roku nie martwi, chyba sie starzeje, pierwszy raz mi się do ogrodu nie spieszy.
Bogdzia 10:47, 21 lut 2017

abiko napisał(a)

Moje są posadzone od strony północnej, osłania je dom, wiatr zawsze wieje od drugiej strony - właśnie domu, mi się wydaje, że one złą ziemię mają, ale tutaj się przekonam jak wykopię na wiosnę.

No to zmień im ziemię ale pamiętaj wymieszac z torfem kwasnym i nie sadz głębiej niz rosły.
Bogdzia 10:49, 21 lut 2017

Nikita napisał(a)
Bogdziu, u mnie wczoraj całą noc padało i okropnie wiało. Dziś już śladowe ilości śniegu. Jak wyjdzie słoneczko będziemy mieli wiosnę !!!

Mówisz Bogdziu, że ta jedna budka lęgowa zawieszona za wysoko?

U mnie troszke padało i tylko troszke wiało ale snieg pomału topnieje. Teraz jest tak

O budce napisałam u Ciebie.