Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:13, 21 lut 2017

hankaandrus_44 napisał(a)
Widzę, że ranniki w podobnym stanie są! Najważniejsze, że już sie obudziły! Powoli zaczynamy rozprostowywać kości! Szybkiej możliwosci na pracę w ogrodzie!

Haniu Twoje ładniejsze ale i moje cieszą bardzo, za kilka dni bedzie zólto jesli pogoda pozwoli, a jak juz sie zaczęło to juz sie nie cofnie , wiosnę juz mamy.
m_gocha 21:14, 21 lut 2017

Bogdziu i u Ciebie widzę już wiosennie się robi
Powiedz mi czy te siewki ciemierników to z ubiegłego roku czy starsze? Będę szukać u siebie ale nie wiem czy latem nie oberwałam przekwitniętych kwiatostanów (pomyślałam, że tak należy zrobić by roślinka się nie wysilała na nasionka ) - nie wiedziałam, że tak łatwo się wysiewa.

Po jakim czasie z takiej siewki można uzyskać roślinkę, która jet w stanie zakwitnąć?
Bogdzia 21:16, 21 lut 2017

katel napisał(a)

Dzięki! To mi wystarczy , to pewnie Ivonne.

Sprawdziłam tego Ivonne w internecie i tam one tak stożkowo rosna a mój bardziej rozłożysty wiec juz sama nie wiem.
Bogdzia 21:18, 21 lut 2017

m_gocha napisał(a)
Bogdziu i u Ciebie widzę już wiosennie się robi
Powiedz mi czy te siewki ciemierników to z ubiegłego roku czy starsze? Będę szukać u siebie ale nie wiem czy latem nie oberwałam przekwitniętych kwiatostanów (pomyślałam, że tak należy zrobić by roślinka się nie wysilała na nasionka ) - nie wiedziałam, że tak łatwo się wysiewa.

Po jakim czasie z takiej siewki można uzyskać roślinkę, która jet w stanie zakwitnąć?

Siewki są dwuletnie a z zakwitnięciem róznie bywa bo one dosc grymasne w rosnieciu czasem zakwitają w trzecim roku czasem później.Ciemierniki nie sa osłabione jak sie zostawi nasienniki a świtnie sie wysiewaja, nie warto obrywac przekwitniętych kwiatów.
m_gocha 21:26, 21 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Siewki są dwuletnie a z zakwitnięciem róznie bywa bo one dosc grymasne w rosnieciu czasem zakwitają w trzecim roku czasem później.Ciemierniki nie sa osłabione jak sie zostawi nasienniki a świtnie sie wysiewaja, nie warto obrywac przekwitniętych kwiatów.
Dzięki Bogdziu. Będę w tym roku pilnować nasionek
Bogdzia 21:30, 21 lut 2017

m_gocha napisał(a)
Dzięki Bogdziu. Będę w tym roku pilnować nasionek

Nie pilnuj , same sie wysieją obok rosliny matecznej i w pierwszym roku bedą miały po dwa liścienie a w drugim bedą takie jak moje, wtedy przesadzaj.
yolka 21:33, 21 lut 2017

Ja mam zatrzęsienie siewek ciemiernika - białego zwykłego

Margarete 21:34, 21 lut 2017

U mnie też już większość śniegu zginęła. Jeszcze w cieniu i od strony lasu kilka śniegowych łat zostało, poza tym woda stoi miejscami. Teraz czekam na słonko. Jakby poświeciło to cebulowe ruszą.
Pozdrawiam
m_gocha 21:41, 21 lut 2017

yolka napisał(a)
Ja mam zatrzęsienie siewek ciemiernika - białego zwykłego

Jola, gdybyś zamierzała je wyrzucać to chętnie zaadoptuję
katel 22:18, 21 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Sprawdziłam tego Ivonne w internecie i tam one tak stożkowo rosna a mój bardziej rozłożysty wiec juz sama nie wiem.

Dzięki ! Miałam nadzieję, że to świerk - cyprysik obawiam się że może u mnie przemarznąć. Potrzebny mi żółty iglak do osłony przed wiatrami, mam już upatrzony Picea Omorika Aurea ale jak mi coś w oko wpada to sprawdzam - może jeszcze coś ładniejszego znajdę