Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:31, 04 maj 2017

Basilikum napisał(a)
Bogdziu na pewno zdasz z wroznieniem
wlasnie dzis stalam pod kasztanem i stwierdzilam, ze jeszcze nie kwitnie. A tu matury, co to za Matura bez kasztanow ale moze dlatego, ze u nas matury pozniej a u Was juz kwitna kasztany punktualnie

Choc w zeszlym roku byl mroz w porze kwitnienia i jesienia nie mielismy ani jednego kasztana do robienia ludzikow

Mam nadzieje ze matura bedzie zdana w dobrej formie a nawet na wiecej liczę ale niepokój mały jednak jest. Kasztany u nas nie kwitną ale zanim matury sie skończą to pewnie zakwitną.Lubie zbierac jesienią kasztany ten ich kolor i polysk działaja jak magnez.
kamila66 20:32, 04 maj 2017

Bogdzia napisał(a)

Pewnie młody albo wiatr w tym miejscu mocno wieje. Kopciuszki lubia półotwarte budki

Takie
http://www.bmpankowscy.pl/index.php?go=budka_kopciuszek

Ostatnio bardzo wieję więc nie ma szans na żadne gniazda w tych miejscach. Przez godzinę potrafi przynieść całą sipę "budulca"
Dziękuję za link
eda 20:40, 04 maj 2017

Bogdzia napisał(a)
Magnolia po deszczu się zebrała i z daleka wygląda lepiej ale z bliska widac że przemrożona.

A Laura tak wygląda u Zymona (zdjecie Roberta)

a tak moja- przykro patrzec.

Ale jaka ogromna piękna jest ! nie widać że smagał nią przymrozek u nas to wszystko rude mieli sąsiedzi na magnolkach ja wczoraj oczyściłam delikatnie moją i jeszcze uchowały się pąki i zakwitły przybiegłam Bogdziu bo u Hanusi rh wystartował i z ciekawości patrzę i wącham u Ciebie i jest jest blu już kwitnie widzę super już się zacznie prawda ,ciepło one to lubią oby tylko deszcz nie przesadził buziaki zostawiam i pozdrawiam
Bogdzia 21:01, 04 maj 2017

kamila66 napisał(a)

Ostatnio bardzo wieję więc nie ma szans na żadne gniazda w tych miejscach. Przez godzinę potrafi przynieść całą sipę "budulca"
Dziękuję za link

To dlatego gniazda sie rozsypują, szkoda pracy tych maluchów bo w dziobek dużo nie zabiorą.
Bogdzia 21:12, 04 maj 2017

eda napisał(a)

Ale jaka ogromna piękna jest ! nie widać że smagał nią przymrozek u nas to wszystko rude mieli sąsiedzi na magnolkach ja wczoraj oczyściłam delikatnie moją i jeszcze uchowały się pąki i zakwitły przybiegłam Bogdziu bo u Hanusi rh wystartował i z ciekawości patrzę i wącham u Ciebie i jest jest blu już kwitnie widzę super już się zacznie prawda ,ciepło one to lubią oby tylko deszcz nie przesadził buziaki zostawiam i pozdrawiam

U mnie jest zimniej niz w innych rejonach kraju i później zaczynają kwitna ale niektóre paki juz sie rozwijaja, nie robiłam wszystkim zdjec ale są CW, Dominik, kwitnie resztką nie zmrozonych pąków PJM Elite, troche kwiatów maja czerwone Baden Baden ale paki z góry przemarzły, no tych mi nie zal bo to nie na mój klimat i dawno juz były do wyrzucenia ale M sie uparł posadzic w lesie wiec czasem bedą tak marzły.
tu CW

a tu Simona

i jeszcze Dominikmiał byc ale nie chciał sie wgrac.

Bogdzia 21:14, 04 maj 2017

i jakies tulipanki

eda 21:35, 04 maj 2017

super Bogdziu dziękuję za prezentację piękne kolory takie mocne i poczekam na zachwycające środki niech się nie spieszą może zaraz będzie słońce i długo będziemy podziwiać
Tulipki też śliczne i widzę przed delikatnym różem wysunęły się białe ? lub delikatno-żółte mam podobnie barwiące się pąki później są u mnie białe z otoczką czerwoną a wcześniej żółtawe zanim się wybarwią
BasiaLT 08:06, 05 maj 2017

U mnie teoretycznie powinno być cieplej niż w innych rejonach kraju ale nie w tym roku. Co tylko rodki zaczynają puszczać pączki to przychodzi przymrozek i wszystko załatwia. Szkoda.
AgnieszkaW 08:12, 05 maj 2017

Bogdziu, widzę, że u Ciebie też wegetacja spóźniona (tak jak u mnie), szkoda, że magnolie nie zdołały pokazać w pełni swego piękna, ale taki mamy dziwny ten rok... Przyszłam popytać o epimedium, ale już poczytałam Twoją odpowiedź do Ani Mi, więc wiem. Ściskam mocno
Urszulla 08:24, 05 maj 2017

Bogdzia napisał(a)

Rozrasta sie tak ze ma coraz dłuższe łodygi , trzeba je obrywac i sadzic gdy u podstawy łysieją ale korzeniami się nie rozrosnie w kazdym badz razie niewiele.

to robota z nim. Dzięki za wytłumaczenie. Nie chcę może kiedyś.