Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:40, 05 maj 2017

Luiza napisał(a)
Witam. Kawałek "gęsiówki od Dorotki" proszę....

Mam nadzieje ze nie zapomnę.Postaram sie.
Bogdzia 21:45, 05 maj 2017

Sonka napisał(a)
Podglądam nieustannie, u nas niby cieplej ale tak rozwiniętych pąków Simony nie mam. CW miały pąki kwiatowe, które zmarzły, Bengale podmarzły, tylko doły żywe, niektóre japońskie też muśnięte mrozem i tylko w niewielkich fragmentach zakwitną.Czekałam na kolorowy maj a tu cieniutko. Serce rozwesela jednak zaczynający Vater Bohlje.

Nie martw sie u mnie Simona ma takie pąki (Dzis juz kwiaty ) na gałązkach leżących na ziemii i tylko tam , reszta jeszcze nie pęka i nawet nie powieksza sie.CW u mnie nie zdążyły na mrozy sie rozwinac wiec nie zmarzły ale tez kwity tylko w dolnych partiach krzaka , kto wie czy te wyższe nie zmarzły.Z japońskich pisałam wyrzucam Princess Anne bo co rok mi marznie .Żałuje ze nie posadziłam wiecej tulipanów bo jedynie one teraz cieszą.
GorAna 21:48, 05 maj 2017

Bożenko, podziwiam tulipanki, piękne są, ale czekam na rododendrony
Pozdrawiam
Bogdzia 21:53, 05 maj 2017

GorAna napisał(a)
Bożenko, podziwiam tulipanki, piękne są, ale czekam na rododendrony
Pozdrawiam

Ty podziwiasz moje tulipanki? A to dobreNa wiekszosci rh wcale nie widac żeby chciały kwitnąc, trzeba bedzie dłuzej poczekac. Macham Aniu.
Mathildis 23:51, 05 maj 2017

Bogdziu która odmiana ma "cieplejszy" bardziej głęboki odcień- Purple splendor czy polarnacht? jeśli dobrze pamietam masz obydwa... jak z ich zdrowotnością?
Kasiek 23:53, 05 maj 2017

Bogdziu mam ptaka do rozpoznania, pomozesz? Wprawdzie wyglada jak zmokla kura...ale nia nie jest
Luki 10:35, 06 maj 2017

Bogdziu mimo, że uwielbiam rodki to w tym roku mam na nie nerwa. Dbałem o nie bardzo w zeszłym roku co poskutkowało zawiązaniem masy pąków... a te sobie zmarzły i nic w tym roku u mnie nie zakwitnie, pomijam już że same krzewy beznadziejnie wyglądają z obmrożonymi liśćmi.
Mała korzyść z tego taka, że mocne przyrosty będą bo w kwiaty siła nie pójdzie ale marne to pocieszenie.
Bogdzia 21:14, 06 maj 2017

Mathildis napisał(a)
Bogdziu która odmiana ma "cieplejszy" bardziej głęboki odcień- Purple splendor czy polarnacht? jeśli dobrze pamietam masz obydwa... jak z ich zdrowotnością?

Mnie sie bardziej podoba Purple splendour, jednak obydwie odmiany są dosc trudne , w Twoim ogrodzie pod sosnami pewnie sobie poradza ale piszę to że nie jest łatwo z nimi by nikt pochopnie sie na nie nie decydował.
Polarnacht:

Purple Splendour:

Bogdzia 21:19, 06 maj 2017

Kasiek napisał(a)
Bogdziu mam ptaka do rozpoznania, pomozesz? Wprawdzie wyglada jak zmokla kura...ale nia nie jest

Byłam.
Bogdzia 21:25, 06 maj 2017

Luki napisał(a)
Bogdziu mimo, że uwielbiam rodki to w tym roku mam na nie nerwa. Dbałem o nie bardzo w zeszłym roku co poskutkowało zawiązaniem masy pąków... a te sobie zmarzły i nic w tym roku u mnie nie zakwitnie, pomijam już że same krzewy beznadziejnie wyglądają z obmrożonymi liśćmi.
Mała korzyść z tego taka, że mocne przyrosty będą bo w kwiaty siła nie pójdzie ale marne to pocieszenie.

Łukasz ja co rok mam nerwa na róże. Rh tez często mi po zimie choruja , jeden rok lepszy , drugi gorszy, nie martw sie. Własciwie to wszystko nas potrafi zawiesc , mnie w tym roku najbardziej żal dwóch klonów ale co mozna zrobic?