Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Margarete 22:32, 29 cze 2017

U mnie ślimorów też pełno. Powyłaziły a ja je zbierałam i wywalałam dziś.
U mnie spoko po wczorajszej burzy a u Kasi pogrom, a to tak blisko w prostej linii za moim płotem i za lasem jakiś kilometr no może dwa....

Co do anginy to nie łaź nigdzie po ogrodzie, leż grzecznie - to poważna choroba i trzeba ją doleczyć do końca. Niewyleczona angina jest niebezpieczna dla serducha. Cierpliwości i zdrowia życzę!
Buziaki!
Nikita 07:15, 30 cze 2017

Bogdzia napisał(a)

W ogrodzie nie jest źle (wyszłam na chwilę) ale slimaków straszne ilosci, rozdeptałam ile sie dało i szybko do domu.

Wczoraj widziałam się ze znajomym...on bardzo ekologiczny jest. Codziennie ze swojego ogrodu zbiera do wiaderka ślimaki i wywozi na pola. Codziennie 4 kg !!! 4 kg ślimaków !!!
U niego ślimaczory te bez skorupek ...brrrr...ochyda.
BasiaLT 11:51, 30 cze 2017

Bogdziu Małgosia dobrze mówi. Powikłania po anginie są bardzo niebezpieczne. Zdrówka życzę i trzymam kciuki
Gosiek33 12:54, 30 cze 2017

Nikita napisał(a)

Wczoraj widziałam się ze znajomym...on bardzo ekologiczny jest. Codziennie ze swojego ogrodu zbiera do wiaderka ślimaki i wywozi na pola. Codziennie 4 kg !!! 4 kg ślimaków !!!

bardzo ekologiczny... a one wywiezione w pole mnożą się do n potęgi a potem wracają...

wynalazłam sposób na ,miłe usypianie, wrzucam je do piwa - skuteczne i szybkie
Mathildis 19:35, 30 cze 2017

Nikita napisał(a)

Ja bym je wywiozła, ale po eksterminacji, a tak to to tylko podrzucanie komuś kukułczego jajka...
U siebie też raczej nie pryskam i nie sypie - gąsieniczki zbieram, mszyce zostawiam biedronkom, ślimaki skorupkowe zostawiam kosom a nagie dzielę na 2.
anka_ 20:08, 30 cze 2017

Te gołe z chęcią przyjmie UM we Wrocławiu https://wroclaw.tvp.pl/29992161/naukowcy-potrzebuja-slimakow-do-badan-nad-salmonella Można pozbyć się lokatorów z ogrodu i mieć satysfakcję, że przysłuzyło się nauce.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
asiak 20:34, 30 cze 2017

Te gołe są fuj...
Kasiolaaa 21:41, 30 cze 2017

U mnie jedza aksamitki normalnie plaga a malutkich az ploty oblepione po deszczu
pestka56 14:32, 01 lip 2017

Relokowanie ślimaków nic nie daje. Znam historię tych z domkami, które córki moich znajomych wyłapywały w ogrodzie i malowały im numerki na skorupach. Ślimaki były wynoszone na pobliskie puste działki i następnego dnia znowu były w ogrodzie niemal w komplecie

W warzywniku, pod truskawkami i poziomkami podsypuję trociny. Korzyść podwójna, bo ślimaków, choć u mnie ich jakoś niewiele, nie ma, a owoce czyściutkie.

Jednego lata taki jeden goły bezskorupowiec jakimś cudem właził mi stale do kuchni. Znajdowałam go w zlewozmywaku, albo lezącego po podłodze. Fuj
Gosiek33 07:32, 02 lip 2017

Pestka ślimor w kuchni - okropieństwo

słyszałam już właśnie, że wracają do dobrego, dlatego u mnie piwem je częstuję