Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:09, 04 lip 2017

Nikita napisał(a)

Wczoraj widziałam się ze znajomym...on bardzo ekologiczny jest. Codziennie ze swojego ogrodu zbiera do wiaderka ślimaki i wywozi na pola. Codziennie 4 kg !!! 4 kg ślimaków !!!
U niego ślimaczory te bez skorupek ...brrrr...ochyda.

Magda dzieki za taką ekologie , to podrzucanie ślimaków innym. Mnie sie wydaje ze ja naprawde jestem za stworzonkami ale bez przesady , jak mu sie mrówki ( a nie daj Boze prusaki) zalęgną w domu to ciekawe czy sie z nimi radykalnie nie rozprawi? Najbardziej ekologicznie poprawnie byłoby gdybysmy oddali ziemię stworzeniom co miały ja od zawsze , tylko co wtedy z nami?
Bogdzia 19:18, 04 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)

bardzo ekologiczny... a one wywiezione w pole mnożą się do n potęgi a potem wracają...

wynalazłam sposób na ,miłe usypianie, wrzucam je do piwa - skuteczne i szybkie

Piwo je rzeczywiscie przyciąga ale przy dużych ilosciach ślimaków to wiadro piwa kazdego dnia potrzebne.
Bogdzia 19:19, 04 lip 2017

Mathildis napisał(a)

Ja bym je wywiozła, ale po eksterminacji, a tak to to tylko podrzucanie komuś kukułczego jajka...
U siebie też raczej nie pryskam i nie sypie - gąsieniczki zbieram, mszyce zostawiam biedronkom, ślimaki skorupkowe zostawiam kosom a nagie dzielę na 2.

Mniej wiecej jak ja choc bywaja wyjątki.
Bogdzia 19:20, 04 lip 2017

anka_ napisał(a)
Te gołe z chęcią przyjmie UM we Wrocławiu https://wroclaw.tvp.pl/29992161/naukowcy-potrzebuja-slimakow-do-badan-nad-salmonella Można pozbyć się lokatorów z ogrodu i mieć satysfakcję, że przysłuzyło się nauce.

Nawet bym dla nich pozbierała ale jechac z tym do Wrocławia???????????????
Bogdzia 19:23, 04 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Relokowanie ślimaków nic nie daje. Znam historię tych z domkami, które córki moich znajomych wyłapywały w ogrodzie i malowały im numerki na skorupach. Ślimaki były wynoszone na pobliskie puste działki i następnego dnia znowu były w ogrodzie niemal w komplecie

W warzywniku, pod truskawkami i poziomkami podsypuję trociny. Korzyść podwójna, bo ślimaków, choć u mnie ich jakoś niewiele, nie ma, a owoce czyściutkie.

Jednego lata taki jeden goły bezskorupowiec jakimś cudem właził mi stale do kuchni. Znajdowałam go w zlewozmywaku, albo lezącego po podłodze. Fuj

Mnie w tym roku jeden taki wlazł do kuchni a moze M go z czyms przyniół, niezbyt miłe.
Bogdzia 19:40, 04 lip 2017

Kindzia napisał(a)
Posolić...taniej wychodzi U mnie wprawdzie nie ma golasów, ale jak mogą być? Na pustyni???

Czosnek to bardzo dobre lekarstwo na gardło! Sprawdzone!!!

Czy aktualne to żółte iryski bródkowe Bogdziu? Rozmnożyły się i pierwsza partia już niedługo by mogła iść do Ciebie. Na różowe trzeba do przyszłego roku poczekać.

Kasiu nie wiem czy to jeszcze aktualne ale mnie o żólte własnie chodziło ,choc boję sie zeby je ślimaki nie zjadły bo strasznie ich dużo i juz sama nie wiem czy chciec , czy sie u mnie nie zmarnuja jako przysamak ślimaków. Jak to możliwe ze u Ciebie ślimaków nie ma , przeciez jest ich tak strasznie dużo , myślałam ze są wszędzie , no może poza największymi miastami gdzie samochody zrobią z nich marmolade.
Bogdzia 19:41, 04 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ja też ślimaki te bezdomne traktuję solą. Widok po tym nieciekawy ale odwracam wzrok i nie patrzę

A co potem ?
Bogdzia 19:42, 04 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Zdrówka życzę bo widzę że ciężko z walką. I jeszcze do tego ślimaki no nie.

Macham Ula chyba koniec mojej walki, taka mam nadzieje.
Madzenka 19:49, 04 lip 2017

Ślimaki to dla mnie szkodniki i nie mam wyrzutów trując te cholery, ktore wyzeraja mi wszystko jak szarańcza
Bogdzia 19:51, 04 lip 2017

AgataP napisał(a)
Bożenko czytam z niepokojem, że choroby Was nękają. Nie dzwonię, bo czytałam że angina więc oszczędzaj gardło. Podjęłam próbę znalezienia szkółki i udało się - kupiłam to co miałam kupić. Buziaki.

Agata myślałam o Tobie i że miałysmy jechac ale byłam tak chora ze mowy nie było. Fajnie ze znalazłas ta szkółkę a do mnie zapraszam od nowego tygodnia bo jeszcze troszke musze do siebie dojsc i chałupę ogarnąc bo obydwoje z m bylismy chorzy więc w domu , szkoda gadac jaki stan.