Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

sylwia_slomc... 17:57, 03 mar 2018

Bożenko chodź oceń czy to krogulec już fotka bardzo wyraźna bo nowy sprzęt użyty
Bogdzia 18:38, 03 mar 2018

hankaandrus_44 napisał(a)
Bożenko, przyzwyczaiła nas przyroda do wczesnych wiosen. A tu trzeba brać poprawki na inne pogodowe niespodzianki. Ja nie wiem co zastane w ogrodzie po zimie. Będzie co ma być - płakać nie będę. Życzę kwitnących wiosennych tak jak co roku.

Haniu za różami nie płaczę bo łatwo je kupic, ale za rannikami i przebiśniegami to juz bym płakała. Wiesz dlaczego bo to juz pisałam , te z Holandii nie aklimatyzuja sie u nas a zdobycie krajowych to trudna sprawa. Teraz mam od Ciebie i Karola mi kupiła , jak zmarzna to się załamie.Bardzo się boję bo juz kwitły w jednym miejscu , na szczęście w drugim jeszcze nie ale przebisniegi wszedzie juz były tuz przed kwitnieniem lub kwitły.Od jutra ma się ocieplic az boję sie tego co zobaczę.Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 18:38, 03 mar 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bożenko chodź oceń czy to krogulec już fotka bardzo wyraźna bo nowy sprzęt użyty

Byłam , fajny sprzęt kupiłas.
Urszulla 20:07, 06 mar 2018

Tzn. Że jak przebiśniegi zmarzną to już nie zakwitną czy wogóle ich nie będzie? Że się martwisz. Na przebiśniegi nie zerkałam jeszcze. Ale u mnie śniegu duże.
List dotarł?
yolka 20:10, 06 mar 2018

Bogdzia, żurawie wczoraj słyszałam, śpiewy dochodził z tej strony, gdzie w ub. roku udało mi się zrobić zdjęcia
paniprzyroda 21:32, 06 mar 2018

Bożenko, nie martw się, nawet gdyby zmarzły przebiśniegi ( co raczej niemożliwe) to u mnie są nasze, nie holenderskie i możemy kopać Moje wszystkie stały dziś na baczność. Będą kwitły.
Milka 06:02, 07 mar 2018

Dziękuję za fotki
Ciekawa jestem ogrodu teraz, no bo chroni go las, jest dojrzaly i umocniony w zimozielone.
Rosliny wbrew pozorom, dosyc wytrzymałe, już po mrozach i niech już nie wracają Buź
Waclaw 07:59, 07 mar 2018

Witaj Bożeno.
Obejrzałem Twoją wizytówkę. Jestem pod wrażeniem.

Za radą jednej z koleżanek mam prośbę o Twoją opinię w sprawie rododendronów i azalii.
Planuję od nowa zbudować rabatę. Zachowuję istniejący rododendron. Na rabacie zaplanowałem min. trzy azalie karłowe.
I tu pytanie: czy te azalie posadzić obok rododendrona czy osobno?
Rododendron jest ciemnoróżowy a azalie są w odcieniach czerwieni. A może zmienić kolory azalii?
Jeśli znalazłabyś czas i chęci, czy zechciałabyś zerknąć na mój wątek? Tam są plany i fotografie. Czy usytuowanie azalii zostawić tak jak na planie czy podsadzić nimi rododendrona? O Twoją opinię nt. dalszych nasadzeń nie śmiem prosić ale podpowiedzi byłyby bardzo mile widziane
Bogdzia 14:34, 07 mar 2018

Urszulla napisał(a)
Tzn. Że jak przebiśniegi zmarzną to już nie zakwitną czy wogóle ich nie będzie? Że się martwisz. Na przebiśniegi nie zerkałam jeszcze. Ale u mnie śniegu duże.
List dotarł?

Jak cebulowe są duże to gdy zmarzną cebulki zaczynają gnic. W tym roku troszke przebisniegów podmarzło , tzn liscie i kwiaty są podmrożone , na razie jeszcze całkiem nie padły ale nie wiadomo co dalej. Podmarzły mi tez kwiaty czerwonego ciemiernika ale reszta rośliny zyje.Ciemierniki były okryte gęstymi gałeziami świerka ale i tak pomroziło kwiaty niektórym.
List dzis dotarł , dzieki.Zdjęcie niestety kiepskie.

Bogdzia 14:36, 07 mar 2018

yolka napisał(a)
Bogdzia, żurawie wczoraj słyszałam, śpiewy dochodził z tej strony, gdzie w ub. roku udało mi się zrobić zdjęcia

One lubią wracac w stare miejsca , szczególnie jeśli udało im się wychowac młode, jesli nie to szukaja nowych miejsc. Fajnie ze wróciły , będziesz je teraz mogła słyszec ze swego ogrodu.