Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Monia81 17:42, 25 lut 2018

Bogdzia napisał(a)

Z różu to bym polecała Ann Lindsay lub Haaga lub Duke of York lub Bluretię a biel Eskimo lub Peter Tigerstedt.Moja wizytówka bardzo stara , dużo się zmieniło. Pozdrówka.

Bardzo serdecznie dziękuję
Mariposa 18:48, 25 lut 2018

Siedzę sobie w Twoim pierwszym wątku i tak mi dobrze... tak cudnie u Ciebie o każdej porze roku
Masz wszystko to, co kocham najbardziej: rododendrony, azalie, róże i jeziorko. Na jeziorko u mnie, niestety, nie ma szans (brak miejsca), ale jakieś ciurkadełko zrobię, bo też uwielbiam siedzieć w ogrodzie przy plusku wody.
Zaczynam obmyślać rabaty, jedna będzie kwaśna (z rh, azaliami, wrzosami i borówkami), a druga różana. Właśnie poddałaś mi pomysł, jak ożywić kolorystycznie rododendronową po przekwitnięciu i jednocześnie połączyć wizualnie obydwie - poprzez ustawienie między rh róż piennych w donicach. Super pomysł! Myślałam o piennych, ale to przykopywanie/dołowanie na zimę mnie przerażało (no i miejsce trzeba mieć). A tak schowam z donicą do pomieszczenia gospodarczego i OK, zwłaszcza, że u mnie 1-2 wystarczą. Genialne!
PS Do tej pory chodziłam po Twoim ogrodzie i zachwycałam się tylko widokami, teraz studiuję cały wątek, czytam niesamowite opowiastki o ptakach, owadach, a te bajeczki - fantastyczne! Muszę zapamiętać, jak już będę babcią, to opowiem swoim wnukom...
Pozdrawiam cieplutko
sylwia_slomc... 19:24, 25 lut 2018

Milka napisał(a)
U nas Bożenko, też mróz i bez śniegu, na razie w dzień -5, a wydaje się zimniej, bo wieje.
Rodki wyglądają okropnie, ale w dzień jest pięknie i słonecznie, cały luty był słoneczny.
Oby do wiosny, ale spostrzeżenia mam podobne do Twoich, co do aury, pozdrawiam

O matko, a u nas może by trzy dni do kupy zebrał tego słonka, szaro buro i pochmurno cały czas, dzisiaj troszkę poświeciło.
MalGosia 20:02, 25 lut 2018

Bogdziu
u Madzi odpowiedziałam na pytanie dot. piwonii
niestety, jestem zawiedziona postawą Pana sprzedającego, gdyż zamówiłam u niego jeszcze sadzonkę młokosiewicza (odbiór wiosną), a ten nie odbiera tel. ...
chyba znalazłam powód grymaszenia moich rh - w ubiegłym roku kupiłam z innego źródła i różnica we wzroście i kwitnieniu jest ogromna
Bogdzia 11:22, 26 lut 2018

MalGosia napisał(a)
Bogdziu
u Madzi odpowiedziałam na pytanie dot. piwonii
niestety, jestem zawiedziona postawą Pana sprzedającego, gdyż zamówiłam u niego jeszcze sadzonkę młokosiewicza (odbiór wiosną), a ten nie odbiera tel. ...
chyba znalazłam powód grymaszenia moich rh - w ubiegłym roku kupiłam z innego źródła i różnica we wzroście i kwitnieniu jest ogromna

Gosia moze on jeszcze nie sprzedaje ,zima mocno trzyma to nie przypuszcza ze ktos chce kupowac. a czy to ten sam o delavaya?Fakt że to tez ważne gdzie rh sie kupuje. w naszym regionie to jednak najlepiej u Ciepłuchy w Konstantynowie.
Bogdzia 11:23, 26 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

O matko, a u nas może by trzy dni do kupy zebrał tego słonka, szaro buro i pochmurno cały czas, dzisiaj troszkę poświeciło.

Mocne słonko o tej porze (wyż) to oznaka mocnego mrozu w nocy wiec ja wole by nie świeciło, zachmurzone niebo to niz i cieplej.U mnie dzis było troszke mniej -13 i pochmurno jest.
Bogdzia 11:35, 26 lut 2018

Mariposa napisał(a)
Siedzę sobie w Twoim pierwszym wątku i tak mi dobrze... tak cudnie u Ciebie o każdej porze roku
Masz wszystko to, co kocham najbardziej: rododendrony, azalie, róże i jeziorko. Na jeziorko u mnie, niestety, nie ma szans (brak miejsca), ale jakieś ciurkadełko zrobię, bo też uwielbiam siedzieć w ogrodzie przy plusku wody.
Zaczynam obmyślać rabaty, jedna będzie kwaśna (z rh, azaliami, wrzosami i borówkami), a druga różana. Właśnie poddałaś mi pomysł, jak ożywić kolorystycznie rododendronową po przekwitnięciu i jednocześnie połączyć wizualnie obydwie - poprzez ustawienie między rh róż piennych w donicach. Super pomysł! Myślałam o piennych, ale to przykopywanie/dołowanie na zimę mnie przerażało (no i miejsce trzeba mieć). A tak schowam z donicą do pomieszczenia gospodarczego i OK, zwłaszcza, że u mnie 1-2 wystarczą. Genialne!
PS Do tej pory chodziłam po Twoim ogrodzie i zachwycałam się tylko widokami, teraz studiuję cały wątek, czytam niesamowite opowiastki o ptakach, owadach, a te bajeczki - fantastyczne! Muszę zapamiętać, jak już będę babcią, to opowiem swoim wnukom...
Pozdrawiam cieplutko

Elu u mnie te róze rosły z 10 lat lub nawet więcej ale my juz starsi ludzie jesteśmy i m sie zbuntował że musi nosić do piwnicy, wiec dałam bratu który ma je dotąd ale tez sie buntuje i chyba zrezygnuje. U mnie miały temp koło zera , jak były duże mrozy to nastawiałam w piwnicy grzanie tak że tem była w granicach 0-2 stopnie i zupełny brak światła bo za wcześnie zaczną rosnąc.Daj spokój z czytaniem mojego wątku , strasznie tego już dużo , sporo ponad 6 tys stron, a mój ogród juz sie zmienił szczególnie ostatnio bo wycięłam kilka sporych roślin, kilka mi zmarzlo w tamtym roku i są brzydkie puste przestrzenie.
Bogdzia 11:36, 26 lut 2018

Milka napisał(a)

Wiosnę mam, u mnie też kwitnie, ale mróz i do nas zawitał.
No miałam przerwę dość długą, ale jestem

Ja tez mało w tym roku byłam na forum.
Mariposa 21:46, 26 lut 2018

Bogdzia napisał(a)

Elu u mnie te róze rosły z 10 lat lub nawet więcej ale my juz starsi ludzie jesteśmy i m sie zbuntował że musi nosić do piwnicy, wiec dałam bratu który ma je dotąd ale tez sie buntuje i chyba zrezygnuje.

Bogdziu, wiem, że te róże na pniu w donicach to na jakiś czas, w końcu też już młodsza nie będę... Na początek super pomysł, a potem - nie wiadomo, co jeszcze przyjdzie do głowy. Od czegoś trzeba zacząć

danuta_szwajcer 11:28, 01 mar 2018

Bożenko zajrzyj do mnie jak będziesz bo męczy mnie jeden ptaszek do rozpoznania a Ty się znasz na ptaszkach Pozdrawiam cieplutko bo u nas też zimnica straszna i bez śniegu