Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:03, 26 sty 2019

Gosiek33 napisał(a)
To na pocieszenie napiszę co niedawno przeczytałam - jest za ciepło na wyczekiwane przez nas ptasie rarytasy. Na dodatek za mało śniegu by ptactwo zdecydowało się na większy wysiłek
U mnie dopiero po ostatnich przymrozkach trochę zięb przyleciało, a tak panie nuda - sikorki, mazurki, sroki, sójki, krukowate i oczywiście dzięcioły.
Teraz od kilku dni pokazały się wreszcie kosy i rudzik mieszkający od lat. Łaszą się tylko na karmę zapominając o naturalnych zasobach - owoce śnieguliczki, pęcherznice, kaliny, jabłuszka, nasiona traw

Jak jest duzy mróz i śnieg to faktycznie ptactwo bardziej się domów trzyma bo tu łatwiej o jedzenie , równiez zwierzęta próbują skorzystac na towarzystwie ludzi , a im zima lżejsza tym łatwiej mogą się bez nas obejść.Zięby i u mnie są , srok i krukowatych wolę nie widziec bo nic z takiego towarzystwa dobrego dla drobnych ptaszków nie wynika.Kosy tez mam a na rudzika u mnie zawsze za zimno, tylko jeden raz przez tyle lat spędzał u mnie zimę.Pozdrówka Gosiu.
Bogdzia 22:05, 26 sty 2019

Urszulla napisał(a)
Wiele osób wciągnęłaś w ptaszkowy świat. Fajnie U Sylwi pełny przegląd ptasząt, u mnie tylko sikorki i kosy. Ale i tak się cieszę.
Pozdrawiam miło słyszeć że czasem zaglądasz.

Sylwia faktycznie ma duzo ptaków do tego lubi fotografowac. Ja w tym roku ani jednego zdjecia ptakom nie zrobiłam.
Bogdzia 22:09, 26 sty 2019

danuta_szwajcer napisał(a)
Bożenko zajrzałam do Ciebie właśnie z powodu ptaków bo bardzo jestem zmarwiona gdzie one się podziały u mnie, a tu czytam ze smutkiem, że u wszystkich ten sam problem To co piszesz przeraża, ale to niestety smutny fakt. U nas rok temu nie było zimy a zjadły w naszej ptasiej stołowce ponad 50kg a teraz mamy zime, śnieg i mróz cały czas i zaledwie może 3kg. Nie ma gatunków, które były, nawet kosów zostało kilka. Dziś jest liczenie ptaków i ciekawe jaka będzie statystyka? A co do spacerów sama prawda ale u mnie tylko jak wieje wiatr z powodu smogu. Ciesze się ze śniegu i deszczów jak pada bo chociaż wody jest więcej. Pozdrawiam serdecznie, zdrówka i byle do wiosny

Danusiu u mnie tez smog we wsi ale mogę do lasu na spacery chodzic ale juz mi się nie chce na to zimno wychodzic, stale wiatr wieje i jest bardziej zimno niz termometr wskazuje.Dla ptaków tez dużo mniej słonecznika zużyłam , czasem lata bogate w owady czy ptaki przeplataja sie z mniej bogatymi , gorzej jeśli dłuższe statystyki pokazują stały spadek, tez mnie to martwi.Pozdrówka.
paniprzyroda 22:13, 26 sty 2019

Widzę że jesteś Buziaki zostawiam.
Bogdzia 22:13, 26 sty 2019

hanka_andrus napisał(a)
N a swoim blokowisku za wielu gatunków nie policzę, ale mewy, kawki i gawrony są. A z drobiazgów widuję kwiczoły, kosy, sikorki i wróble zwykłe i mazurki.
Na obserwacje leśne dla mnie nie czas, ale już wkrótce się ociepli i będzie rajsko!
Miłego lutego, oby jak najszybciej minął.

Ja nie liczyłam gatunków ptaków, to zajecie dla młodych, wole w ciepełku posiedziec, niestetyPrzeglądam oferty piwoni, takie cudne proponuja a jeszcze piękniejsze sa w internecie ale nie w sprzedaży.Luty szybko minie, Łódz jako ostatnia ma ferie wiec jak wnuczki wróca z gór to akurat i koniec lutego będzie.U mnie kiełki krokusów spod śniegu wystaja juz chcą rosnąc.
Katkak 22:16, 26 sty 2019

Bożenko takiej terapii zawsze poddam się z radością. Pozdrawiam.
Bogdzia 22:20, 26 sty 2019

Katkak napisał(a)
Bożenko takiej terapii zawsze poddam się z radością. Pozdrawiam.

Tak wiem ze Tobie teraz pobytu na powietrzu nie brakuje i to jest fajne Pozdrówka również.
sylwia_slomc... 22:46, 26 sty 2019

Bogdzia napisał(a)

Sylwia faktycznie ma duzo ptaków do tego lubi fotografowac. Ja w tym roku ani jednego zdjecia ptakom nie zrobiłam.

Żal bo ja uwielbiam Twoje fotki ptaszków
Katkak 23:00, 26 sty 2019

Bogdzia napisał(a)

Tak wiem ze Tobie teraz pobytu na powietrzu nie brakuje i to jest fajne Pozdrówka również.

Kiedyś stadko dzwońców podczas biegu miałam okazję podziwiać, a tydzień temu nawet stado saren. Dziś biegałam po lesie, ale żadna ptaszyna nie rzuciła mi się w oczy.
jankosia 20:45, 27 sty 2019

Bogdziu kochana jak się cieszę, że już jesteś
Ja nie wiem co z tymi ptakami będzie. Ich ochrona pokega przede wszystkim na ochronie ich siedlisk, a to leży na całej linii. Płakać się czasem chce, bo niepotrzebnymi wycinkami przeganiq się je po prostu zabierając miejsce do życia. Ale co się dziwić jak nawet ochrona krajobrazu to jakaś fikcja tylko na papierze