Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:06, 26 sty 2019

jolanka napisał(a)
Bożenko, fajnie, ze zaglądasz od czasu do czasu.
Rzeczywiście w tym roku jest mnie j gatunków ptaków w ogrodzie. Jak na razie nie widziałam jeszcze np. czyżyków, gili.
Te receptę przeczytałam już swojemu eMowi, który ma trochę problemy z cukrem. Stwierdził, że skoro ja tyle te ptaki oglądam to on widzi je tez.... moimi oczami

U mnie czyżyki juz są ale gili tez nie widziałam.Z facetami trudno sie porozumiec , mój ostatnio stwierdził że juz jest stary i nic nie bedzie robił w ogrodzie , pogada pogada i pójdzie popracowac
sylwia_slomc... 10:08, 26 sty 2019

U mnie nie ma na razie grubodziobów( rok temu były) Kwiczoły były chyba tylko przelotem bo znowu nie ma, czyżyki i szczygły też się teraz nie pojawiły. Cos w tym jest co piszesz.
A terapia...znaczy, że się dobrze leczę
Bogdzia 10:13, 26 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie nie ma na razie grubodziobów( rok temu były) Kwiczoły były chyba tylko przelotem bo znowu nie ma, czyżyki i szczygły też się teraz nie pojawiły. Cos w tym jest co piszesz.
A terapia...znaczy, że się dobrze leczę

Niestety gołym okiem widac ze ptaków mniej , myślałam ze tylko u mnie ale okazało się ze to zjawisko globalne, cos powinni z tym zrobic jakies programy ochrony bo to juz tragiczna sytuacja.Leczenie mamy najlepsze z możliwych
Bogdzia 10:19, 26 sty 2019

Tu jest ten artykuł o którym pisałam

https://fakty.interia.pl/deutsche-welle/news-dw-nad-europejskimi-polami-i-lakami-coraz-ciszej-ptaki-wymie,nId,2800181
Gosiek33 11:56, 26 sty 2019

To na pocieszenie napiszę co niedawno przeczytałam - jest za ciepło na wyczekiwane przez nas ptasie rarytasy. Na dodatek za mało śniegu by ptactwo zdecydowało się na większy wysiłek
U mnie dopiero po ostatnich przymrozkach trochę zięb przyleciało, a tak panie nuda - sikorki, mazurki, sroki, sójki, krukowate i oczywiście dzięcioły.
Teraz od kilku dni pokazały się wreszcie kosy i rudzik mieszkający od lat. Łaszą się tylko na karmę zapominając o naturalnych zasobach - owoce śnieguliczki, pęcherznice, kaliny, jabłuszka, nasiona traw
Urszulla 12:41, 26 sty 2019

Wiele osób wciągnęłaś w ptaszkowy świat. Fajnie U Sylwi pełny przegląd ptasząt, u mnie tylko sikorki i kosy. Ale i tak się cieszę.
Pozdrawiam miło słyszeć że czasem zaglądasz.
danuta_szwajcer 13:06, 26 sty 2019

Bożenko zajrzałam do Ciebie właśnie z powodu ptaków bo bardzo jestem zmarwiona gdzie one się podziały u mnie, a tu czytam ze smutkiem, że u wszystkich ten sam problem To co piszesz przeraża, ale to niestety smutny fakt. U nas rok temu nie było zimy a zjadły w naszej ptasiej stołowce ponad 50kg a teraz mamy zime, śnieg i mróz cały czas i zaledwie może 3kg. Nie ma gatunków, które były, nawet kosów zostało kilka. Dziś jest liczenie ptaków i ciekawe jaka będzie statystyka? A co do spacerów sama prawda ale u mnie tylko jak wieje wiatr z powodu smogu. Ciesze się ze śniegu i deszczów jak pada bo chociaż wody jest więcej. Pozdrawiam serdecznie, zdrówka i byle do wiosny
hanka_andrus 16:03, 26 sty 2019

N a swoim blokowisku za wielu gatunków nie policzę, ale mewy, kawki i gawrony są. A z drobiazgów widuję kwiczoły, kosy, sikorki i wróble zwykłe i mazurki.
Na obserwacje leśne dla mnie nie czas, ale już wkrótce się ociepli i będzie rajsko!
Miłego lutego, oby jak najszybciej minął.
anka_ 21:00, 26 sty 2019

Artykuł czytałam z przerażeniem. Na szczęście w moich rejonach nie obserwuję tego. A do tego dzisiaj pierwszy raz przy karmniku pojawiły się szczygły.

Bożenko jakbyś mogła i miała chwilkę to proszę podpowiedz co mi buszuje przy karmniku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4734-kiedys-bedzie-tu-ogrod?page=443#post_7
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Bogdzia 21:55, 26 sty 2019

anka_ napisał(a)
Artykuł czytałam z przerażeniem. Na szczęście w moich rejonach nie obserwuję tego. A do tego dzisiaj pierwszy raz przy karmniku pojawiły się szczygły.

Bożenko jakbyś mogła i miała chwilkę to proszę podpowiedz co mi buszuje przy karmniku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4734-kiedys-bedzie-tu-ogrod?page=443#post_7

Byłam.