Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Milka 05:38, 15 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Zakwitna czy nie , nauczyłam się godzic z tym co jest , jak nie w tym roku to w przyszłym.Czekam na paczkę z piwoniami i się złoszczę bo o 2 w nocy dotarła do Łodzi i nadal trzymają w magazynie. Buziaki Milka.

No nie dziwię się, a podejście mam takie same
Umówiłam się z Piwoniowym rajem w realu na piwonie, bo w mojej okolicy.
Milka 05:40, 15 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Kasiu byłam u Ciebie i fakt sytuacja nie jest dobra. Muszę Tobie i wszystkim innym osobom powiedziec jedno. Ja i Toszka sadzimy inaczej rh, niestety nasze doswiadczenia są rózne. Ja sadzę w torfie kwasnym zmieszanym z ziemią a Toszka przygotowuje skomplikowany mix w skład którego wchodzi kora i poleca rh ściólkowac , ja uważam że to rh szkodzi. Nie będę się z Toszka przekonywac kto ma rację , musicie sami wybrac wg czyich wskazówek bedziecie sadzic.Byc może że Toszka ma wykształcenie ogrodnicze lub lepszą wiedzę, nie bedę sie sprzeczac bo nie wiem i nie widziałam jej rh.Moje rh rosna w miarę dobrze , niektóre są wielkie a ze nie mam w ogrodzie miejsca nie bedę eksperymentowac by sprawdzic czyj sposób jest lepszy. Poniewaz przygotowałas ziemię wg wskazówek Toszki to ja sie nie będę wypowiadac w sprawie Twoich rh, nie chcę podrywac jej autorytetu na forum bo to że robimy inaczej wcale nie musi świadczyc że któras z nas nie ma racji ale nie bedę korygowac jej wskazówek bo musiałabym napisac że kory bym nie dała i nie ściólkowala ,to nie wszystkie róznice miedzy nami, może nie mam racji.Wiem że osoby chcące skorzystac z pomocy mają w tej sytuacji problem,mnie nie zależy na tym byscie sadzili wg moich wskazówek tym bardziej ze oczy nie pozwalaja mi długo byc na Ogrodowisku i odpowiadac na wiele pytań a Toszka co trzeba docenic jest bardzo uczynna i chętnie słuzy radami. Tak więc poniewaz nasze rady się różnią musicie wybrac wg czyich wskazówek postepowac bo sprzecznych momentami informacji nie da sie pogodzic.Poniewaz sadziłas wg wskazówek Toszki popros ją o rade, przepraszam ze tak piszę ale nie mam doswiadczenia czym moze byc spowodowana choroba jesli rh był inaczej posadzony niz ja sadzę .

My bylismy Twoimi uczniami, sadziliśmy wg Twoich rad, wyszło to na dobre, bo znasz moje rodki i widzisz, jak rosną, tak wielkie, że je już tnę, gdzie mi za bardzo wyłażą
Rok temu susza, czasu brak, bo podlewanie, więc jakoś ani oprysk na liście, ani nawóz po kwitnieniu, ale są i uważam, że dorodne. W tym roku dam nawóz długo działający, coby drugi raz nie musieć sypać, bo jaka aura nas czeka, nie wiem, cmokam
i na dowód w podziękowaniu
Bogdzia 10:01, 15 mar 2019

Katarzyna13 napisał(a)

No to namieszałam konkretnie. Bogdziu dziękuję za twoją wypowiedź. Szczerze to nie bardzo wiem co mogę napisać, bo jest mi strasznie głupio z zaistniałej sytuacji. Bardzo się ucieszyłam jak napisałaś żebym pokazała swoje zdjęcia, nie śmiałam cię prosić o pomoc bo wiedziałam że nieźle namieszałam. I tu jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie zmienia to faktu że ogród masz cudowny i uważam, że masz największe doświadczenie jakie dotąd czytałam na O. w uprawie nie tylko kwasolubnych roślin, co dowodem są twoje piękne zdjęcia oraz rezultaty innych dziewczyn które stosują się do twoich porad. Czytałam już nie raz o twoich problemach z oczami. Więc przepraszam za zabrany ci czas i gorąco pozdrawiam.

Kasiu niech Ci nie będzie głupio, nie Twoja wina ze ja z Toszka mam inne poglądy na opiekę nad rh. Ja bym chętnie Ci pomogła ale nie wypada mi się mieszac tam gdzie Toszka doradzała.Sądzę że ona znajdzie jakies wyjscie i Ci doradzi jak wyjsc z problemów, moja rada byłaby sprzeczna z radą Toszki więc nie zabiore tu głosu. Tak jak napisałam kazdy musi sie zdecydowac wg czyich wskazówek bedzie sadził bo poglądy mamy rozbieżne.Nie przepraszaj mnie , nie masz przecież za co . Pozdrówka serdeczne Ci przesyłam i życzę by skończyły sie te problemy z rh.
Bogdzia 10:06, 15 mar 2019

effka napisał(a)
A ja zapytam tylko jaki torf używasz, bo to bardzo ważne. Niestety na rynku szczególnie w marketach są bylejakie torfy, często nie mają pH deklarowanego.

Effka Ty jestes na Ogrodowisku dużo krócej niz ja i nie wiesz tego ze pisałam że torfu z marketów nie używac, nie nadaje sie do rh, najlepszy jest z Castoramy ale jeszcze lepszy jest polski . Ja kupuję torf z polskich zasobów taki

Bogdzia 10:07, 15 mar 2019

an_tre napisał(a)

Aniu macham , buziaki.
Bogdzia 10:08, 15 mar 2019

Milka napisał(a)

No nie dziwię się, a podejście mam takie same
Umówiłam się z Piwoniowym rajem w realu na piwonie, bo w mojej okolicy.

A na kiedy sie umówiłas? Moze bysmy z Tobą mogły do nich wybrac. Czy to chodzi o Peony-Max?
Bogdzia 10:13, 15 mar 2019

Milka napisał(a)

My bylismy Twoimi uczniami, sadziliśmy wg Twoich rad, wyszło to na dobre, bo znasz moje rodki i widzisz, jak rosną, tak wielkie, że je już tnę, gdzie mi za bardzo wyłażą
Rok temu susza, czasu brak, bo podlewanie, więc jakoś ani oprysk na liście, ani nawóz po kwitnieniu, ale są i uważam, że dorodne. W tym roku dam nawóz długo działający, coby drugi raz nie musieć sypać, bo jaka aura nas czeka, nie wiem, cmokam
i na dowód w podziękowaniu

Piękne masz rh i bardzo się ciesze że Ci tak cudnie rosną.Ja rzadko daje drugi raz nawóz bo tak jak piszesz juz wtedy panuja upały.Kiedys dawałam ten długo działający ale teraz by mnie zrujnował przeszłam na normalny.Pozdrówka Irenko.
Katarzyna13 10:30, 15 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Kasiu niech Ci nie będzie głupio, nie Twoja wina ze ja z Toszka mam inne poglądy na opiekę nad rh. Ja bym chętnie Ci pomogła ale nie wypada mi się mieszac tam gdzie Toszka doradzała.Sądzę że ona znajdzie jakies wyjscie i Ci doradzi jak wyjsc z problemów, moja rada byłaby sprzeczna z radą Toszki więc nie zabiore tu głosu. Tak jak napisałam kazdy musi sie zdecydowac wg czyich wskazówek bedzie sadził bo poglądy mamy rozbieżne.Nie przepraszaj mnie , nie masz przecież za co . Pozdrówka serdeczne Ci przesyłam i życzę by skończyły sie te problemy z rh.

Buziaczki kochana.
eVka 10:42, 15 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Effka Ty jestes na Ogrodowisku dużo krócej niz ja i nie wiesz tego ze pisałam że torfu z marketów nie używac, nie nadaje sie do rh, najlepszy jest z Castoramy ale jeszcze lepszy jest polski . Ja kupuję torf z polskich zasobów taki

Bogdziu, widzisz gdzieś to czytałam u Ciebie, przeglądając Twój wątek, dlatego piszę. Pewnie tu kryje się cały klucz do właściwego podłoża dla rodków
Powiedz, gdzie kupujesz ten ze zdjęć?
eVka 10:45, 15 mar 2019

Bogdziu, jeszcze pytanko, czy myślisz, że ma sens sadzenie na słonecznej rabacie fińskich rodków, czy sobie odpuścić i wybrac coś innego kwaśnolubnego?