Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Urszulla 17:09, 16 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

To przylaszczka.

A widzisz, to znana kiedyś roślinka. Teraz mało się o nich mówi. Taką niebieską bym zamówiła u Ciebie ale jesteś zbyt daleko
One same się chyba sieją ?
Bogdzia 19:54, 16 mar 2019

Dorota123 napisał(a)
Bożenko mam rh posadzone pod świerkami, kiepsko mi rosną. Sporo mi wypadło i na to miejsce już nie kupiłam żadnego. Zastanawiam się czy teraz mogłabym przesadzić, czy to dobra pora, czy lepiej jesienią. Pamiętam, że Ty przesadzałaś duże krzewy, ale znaleźć w Twoim wątku graniczy z cudem.

Świerki mają korzenie w wierzchniej warstwie ziemi i dlatego zabieraja innym roślinom wodę, jak możesz to przesadz, teraz najlepszy na to czas moim zdaniem.Pamiętaj zeby nie sadzic głębiej niz dotąd rosły i o podlewaniu oczywiscie.
Bogdzia 19:55, 16 mar 2019

Urszulla napisał(a)

A widzisz, to znana kiedyś roślinka. Teraz mało się o nich mówi. Taką niebieską bym zamówiła u Ciebie ale jesteś zbyt daleko

Ula wysłac nie wyśle bo nie przezyje ale jeśli bedzie jakas okazja to Ci dam.
Bogdzia 19:55, 16 mar 2019

Urszulla napisał(a)

Ula wysłac nie wyśle bo nie przezyje ale jeśli bedzie jakas okazja to Ci dam.
BASIA8 20:15, 16 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Basiu u mnie tez wiało okropnie , teraz zaczęło się uspakajac. Ja po pachy w garnkach siedze , ciasta , mięsa, sałatki itpJutro goscie a Ty poszukaj kwiatków w ogrodzie i nie zapomnij o zdjeciach.[/quote

Mniam Bogdziujakie pyszności u Ciebie a zdrać mi Kochana co to za święto u Ciebie Poszukam jutro kwiatów i dam info czy są jakieś kwiatuchy i oznaki wiosny Pozdrówka.

Dorota123 22:20, 16 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Świerki mają korzenie w wierzchniej warstwie ziemi i dlatego zabieraja innym roślinom wodę, jak możesz to przesadz, teraz najlepszy na to czas moim zdaniem.Pamiętaj zeby nie sadzic głębiej niz dotąd rosły i o podlewaniu oczywiscie.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, z pomocą syna wezmę się za przesadzenie po niedzieli i dostosuję się do wskazówek. Pozdrawiam i byle do prawdziwej wiosny.
paniprzyroda 22:56, 16 mar 2019

Spóźnione buziaki zostawiam
pestka56 11:57, 17 mar 2019

Witaj Bogdziu Długo nic nie pisałam, ale czytam cały czas i podziwiam oczywiście. No, bo jak inaczej Masz mistrzowski ogród rhododendronów. Z przyjemnością zaglądam.
Nie piszę, bo dziewczyny mają dziesiątki problemów i liczą na twoją pomoc, więc nie śmiecę swoimi achami i ochami

Teraz i ja mam pytanie, choć nie o rododendrony. Potrzebny mi jest twój zdroworozsądkowy osąd.
Mam wejmutkę. Rośnie u mnie już ponad 12 lat. Jest puchata, grubaśna i ma jakieś 7–8 m wysokości. Od 3 sezonów ma szyszki. Do zeszłego roku wszystko było świetnie. Późnym latem zauważyłam, że igły stały się jaśniejsze i dostały trochę żółtego odcienia. Jesienią zrzuciła więcej igieł niż zazwyczaj.
Blisko niej rośnie świerk pospolity. Jest około 1,5 m niższy od wejmutki. Oba drzewka były sadzone razem. Błąd, że blisko siebie, ale cóż nie do naprawienia, bo musiałabym wyciąć świerka.
Myślę, że wejmutka cierpi na niedożywienie, ale czy tylko? Nie ma żadnych objawów rdzy, ani innych chorób. Nie jest zaatakowana przez szkodniki.
Zamierzam podlewać ją intensywnie nawozami. Może twoja mikstura dla rh byłaby niezła.
Bardzo się martwię, bo to nasze ulubione drzewo w ogrodzie i najładniejsze spośród iglastych.
Waclaw 20:30, 17 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Ja podsypuje tylko granulowanym nawozem dla rh ale jek widzisz sa rózne szkoły.W tym roku juz ten nawóz trzeba dac.

Ty Bogdziu radziłeś jakie rododendrony mam kupić - kupiłem.
Ty radziłeś jak - wykonałem.
Twoje specyfiki kupiłem - będę pryskał.
Nawóz podsypię.

Rady Toszki również cenne. Korzystam z nich ile tylko mogę. Obie jesteście wspaniałe i uczynne. A to, że doświadczenia inne? To chyba dobrze. Gdyby wszyscy jednakowo postępowali byłoby nudno
Waclaw 20:36, 17 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Effka Ty jestes na Ogrodowisku dużo krócej niz ja i nie wiesz tego ze pisałam że torfu z marketów nie używac, nie nadaje sie do rh, najlepszy jest z Castoramy ale jeszcze lepszy jest polski . Ja kupuję torf z polskich zasobów taki

Och, a ja niestety w zeszłym roku w innym sadziłem choć za Twoją radą też z Castoramy
No trudno. Zobaczymy jakie efekty będą.