Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

mikina34 11:15, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Moniko tak myśle czy Ty jestes pewna tego ph, bo jesli posadzisz do ziemi za mało kwasnej to kłopty pewne a wtedy juz jest duży problem z leczeniem rośliny. Jeśli jestes pewna to po prostu wsadz do ziemi tak by utrzymac poziom z doniczki tzn nie głebiej niz rósł w doniczce. W pierwszym roku by nie spalic korzeni nie dawaj zadnych nawozów , możesz jedynie na dno dac przekompostowane igły czy liscie ale jesli ph dobre to i tego nie musisz. zasilanie nawozami dopiero w drugim roku. Azalie sadzimy tak samo jak rh.Franceska to zdecydowanie mój ulubiony rh , załączam zdjecie

O matko i córko ale piękna Ile lat trzeba czekać na taki efekt?

Bożenko, poproszę mojego p.o. eMa żeby dla pewności mierzył jeszcze raz w kilku miejscach ph tam gdzie jest zwykła ziemia (nie ulepszona na rabatach) i dam znać.
Kociamama 11:25, 14 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Bożenko, poproszę mojego p.o. eMa żeby dla pewności mierzył jeszcze raz w kilku miejscach ph tam gdzie jest zwykła ziemia (nie ulepszona na rabatach) i dam znać.

Ale brzydal
eVka 11:30, 14 mar 2019

Jak bym takiego rodka miała w ogrodzie to w maju bym pod nim spała...
Bogdzia 14:25, 14 mar 2019

Agatek napisał(a)

Witam Bogdziu,
dzługo nie zaglądałam aż wiosna mnie skusiła
rzeczki krokusów piękne
a z przylaszczkami mnie zasmuciłaś, ja chciałam właśnie takie kępki ale moja 1 przylaszczka nic się nie rozrasta i ma tylko listki pewnie dlatego, że pod brzozą ją posadziłam

Ja powiem szczerze ze nie mam pewnosci czy pod brzozami nie bedą rosnąc ale w moim ogrodzie mam las bukowy i zakątek brzozowy. W tym bukowym rozsiewają sie i dobrze rosna, w ogrodzie na rabatach poza tymi laskami tez sie rozsiewaja a nigdy nie spotkałam żadnej przylaszczki pod brzozami dlatego myślę ze wolą inne środowisko , pewnie zasadowe bo bukowe liście zasadowe.Piszą o niej w Google że lubi pólcień i ziemię lisciasta próchniczą i wapienną.Pisza tez ze przylaszczka rosnie wolno co potwierdzaja moje obserwacje a myślę ze rozsiewaja sie duze kępy bo rośliny jak i zwierzeta by mogły się rozmnażac muszą osiagnac pewna dojrzałosc. Kwitna u mnie nawet takie maleńkie które maja jeden listek i jeden kwiatek.
Bogdzia 14:28, 14 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Musisz byc pewna tego ph bo w nieodpowiednim środowisku rh rosnac nie będą , pod tym względem to chyba najbardziej wymagające rośliny ze wszystkich uprawianych w ogrodzie, jest tak że jeśli przygotujesz kwasna ziemie na małym obszarze to ich korzenie poza ten obszar nie wyjdą a roślina nie rozwija sie i nie rośnie jak powinna, rosna wyłącznie w ziemi o odpowiednim ph.
Bogdzia 14:29, 14 mar 2019

Kociamama napisał(a)

Ale brzydal

ja ją (Franceskę) kocham.
Bogdzia 14:30, 14 mar 2019

effka napisał(a)
Jak bym takiego rodka miała w ogrodzie to w maju bym pod nim spała...

Katarzyna13 16:07, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Musisz byc pewna tego ph bo w nieodpowiednim środowisku rh rosnac nie będą , pod tym względem to chyba najbardziej wymagające rośliny ze wszystkich uprawianych w ogrodzie, jest tak że jeśli przygotujesz kwasna ziemie na małym obszarze to ich korzenie poza ten obszar nie wyjdą a roślina nie rozwija sie i nie rośnie jak powinna, rosna wyłącznie w ziemi o odpowiednim ph.

Prawda co Bogdzia pisze. Słuchaj jej cennych rad, ja niestety robiłam po swojemu i teraz nie jest za ciekawie. Ku przestrodze zapraszam do mnie, może obrazkowa historia pokaże ci jak nie traktować rodków
Bogdziu również zapraszam cię do mnie. Jak się przerazisz historią - zrozumiem
Waclaw 16:15, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Trochę drogo ale może wieksze opakowanie.

Nie są większe ale najważniejsze, że mam
Będę mógł zasilać. A pod rodki coś podsypać? W zeszłym roku posadziłem kilka rododendronów i azalie. Zgodnie z Twoją radą nie zasilałem. Jedna azalia uschła zaraz po posadzeniu. Dokupię.
Basilikum 17:08, 14 mar 2019

Bogdziu posdrawiam serdecznie