Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

danuta_szwajcer 17:52, 14 mar 2019

Podziwiam piękną łączke krokusową, w takiej grupie daje efekt. Chyba u siebie też tak posadze. RH Franceska jest cudna, ile juz ma lat? Mam u siebie dwie i w tym roku ładnie zakwitną bo mają pąki ale jeszcze są malutkie bo drugi rok je mam. Pozdrawiam
Bogdzia 19:15, 14 mar 2019

Katarzyna13 napisał(a)

Prawda co Bogdzia pisze. Słuchaj jej cennych rad, ja niestety robiłam po swojemu i teraz nie jest za ciekawie. Ku przestrodze zapraszam do mnie, może obrazkowa historia pokaże ci jak nie traktować rodków
Bogdziu również zapraszam cię do mnie. Jak się przerazisz historią - zrozumiem

Kasiu byłam u Ciebie i fakt sytuacja nie jest dobra. Muszę Tobie i wszystkim innym osobom powiedziec jedno. Ja i Toszka sadzimy inaczej rh, niestety nasze doswiadczenia są rózne. Ja sadzę w torfie kwasnym zmieszanym z ziemią a Toszka przygotowuje skomplikowany mix w skład którego wchodzi kora i poleca rh ściólkowac , ja uważam że to rh szkodzi. Nie będę się z Toszka przekonywac kto ma rację , musicie sami wybrac wg czyich wskazówek bedziecie sadzic.Byc może że Toszka ma wykształcenie ogrodnicze lub lepszą wiedzę, nie bedę sie sprzeczac bo nie wiem i nie widziałam jej rh.Moje rh rosna w miarę dobrze , niektóre są wielkie a ze nie mam w ogrodzie miejsca nie bedę eksperymentowac by sprawdzic czyj sposób jest lepszy. Poniewaz przygotowałas ziemię wg wskazówek Toszki to ja sie nie będę wypowiadac w sprawie Twoich rh, nie chcę podrywac jej autorytetu na forum bo to że robimy inaczej wcale nie musi świadczyc że któras z nas nie ma racji ale nie bedę korygowac jej wskazówek bo musiałabym napisac że kory bym nie dała i nie ściólkowala ,to nie wszystkie róznice miedzy nami, może nie mam racji.Wiem że osoby chcące skorzystac z pomocy mają w tej sytuacji problem,mnie nie zależy na tym byscie sadzili wg moich wskazówek tym bardziej ze oczy nie pozwalaja mi długo byc na Ogrodowisku i odpowiadac na wiele pytań a Toszka co trzeba docenic jest bardzo uczynna i chętnie słuzy radami. Tak więc poniewaz nasze rady się różnią musicie wybrac wg czyich wskazówek postepowac bo sprzecznych momentami informacji nie da sie pogodzic.Poniewaz sadziłas wg wskazówek Toszki popros ją o rade, przepraszam ze tak piszę ale nie mam doswiadczenia czym moze byc spowodowana choroba jesli rh był inaczej posadzony niz ja sadzę .
Bogdzia 19:17, 14 mar 2019

Waclaw napisał(a)

Nie są większe ale najważniejsze, że mam
Będę mógł zasilać. A pod rodki coś podsypać? W zeszłym roku posadziłem kilka rododendronów i azalie. Zgodnie z Twoją radą nie zasilałem. Jedna azalia uschła zaraz po posadzeniu. Dokupię.

Ja podsypuje tylko granulowanym nawozem dla rh ale jek widzisz sa rózne szkoły.W tym roku juz ten nawóz trzeba dac.
Bogdzia 19:18, 14 mar 2019

Basilikum napisał(a)
Bogdziu posdrawiam serdecznie

Dziękuje serdecznie i równiez pozdrówka ślę.
Bogdzia 19:24, 14 mar 2019

danuta_szwajcer napisał(a)
Podziwiam piękną łączke krokusową, w takiej grupie daje efekt. Chyba u siebie też tak posadze. RH Franceska jest cudna, ile juz ma lat? Mam u siebie dwie i w tym roku ładnie zakwitną bo mają pąki ale jeszcze są malutkie bo drugi rok je mam. Pozdrawiam

Z określeniem wieku Franceski mam problem bo dostałam ja od koleżanki niemal martwą, bez drobnych korzeni i tylko z jednym korzeniem na wzór korzenia palowego u drzew. Wyglądała tak źle ze nie miałam nadziei ze uda sie ją uratowac więc tylko odchyliłam łopatą skibę ziemi wsypałam kwasnego torfu i wsadziłam . Spodziewałam się że za tydzień wyrzucę a ona zaczęła rosnac. W miescu leczenia (w cieniu) rosła ze trzy a może cztery lata i dopiero wtedy przesadziłam ja do ogrodu, tak wiec od tego momentu własciwie powinnam liczyc jej wiek a to by było około 12 lat. Rośnie pod samym pniem wielkiej brzozy wiec pewnie w innym miejscu byłaby większa ale cieszę sie ze ja mam bo kolor ma piękny.
Katarzyna13 20:07, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

Kasiu byłam u Ciebie i fakt sytuacja nie jest dobra. Muszę Tobie i wszystkim innym osobom powiedziec jedno. Ja i Toszka sadzimy inaczej rh, niestety nasze doswiadczenia są rózne. Ja sadzę w torfie kwasnym zmieszanym z ziemią a Toszka przygotowuje skomplikowany mix w skład którego wchodzi kora i poleca rh ściólkowac , ja uważam że to rh szkodzi. Nie będę się z Toszka przekonywac kto ma rację , musicie sami wybrac wg czyich wskazówek bedziecie sadzic.Byc może że Toszka ma wykształcenie ogrodnicze lub lepszą wiedzę, nie bedę sie sprzeczac bo nie wiem i nie widziałam jej rh.Moje rh rosna w miarę dobrze , niektóre są wielkie a ze nie mam w ogrodzie miejsca nie bedę eksperymentowac by sprawdzic czyj sposób jest lepszy. Poniewaz przygotowałas ziemię wg wskazówek Toszki to ja sie nie będę wypowiadac w sprawie Twoich rh, nie chcę podrywac jej autorytetu na forum bo to że robimy inaczej wcale nie musi świadczyc że któras z nas nie ma racji ale nie bedę korygowac jej wskazówek bo musiałabym napisac że kory bym nie dała i nie ściólkowala ,to nie wszystkie róznice miedzy nami, może nie mam racji.Wiem że osoby chcące skorzystac z pomocy mają w tej sytuacji problem,mnie nie zależy na tym byscie sadzili wg moich wskazówek tym bardziej ze oczy nie pozwalaja mi długo byc na Ogrodowisku i odpowiadac na wiele pytań a Toszka co trzeba docenic jest bardzo uczynna i chętnie słuzy radami. Tak więc poniewaz nasze rady się różnią musicie wybrac wg czyich wskazówek postepowac bo sprzecznych momentami informacji nie da sie pogodzic.Poniewaz sadziłas wg wskazówek Toszki popros ją o rade, przepraszam ze tak piszę ale nie mam doswiadczenia czym moze byc spowodowana choroba jesli rh był inaczej posadzony niz ja sadzę .

No to namieszałam konkretnie. Bogdziu dziękuję za twoją wypowiedź. Szczerze to nie bardzo wiem co mogę napisać, bo jest mi strasznie głupio z zaistniałej sytuacji. Bardzo się ucieszyłam jak napisałaś żebym pokazała swoje zdjęcia, nie śmiałam cię prosić o pomoc bo wiedziałam że nieźle namieszałam. I tu jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie zmienia to faktu że ogród masz cudowny i uważam, że masz największe doświadczenie jakie dotąd czytałam na O. w uprawie nie tylko kwasolubnych roślin, co dowodem są twoje piękne zdjęcia oraz rezultaty innych dziewczyn które stosują się do twoich porad. Czytałam już nie raz o twoich problemach z oczami. Więc przepraszam za zabrany ci czas i gorąco pozdrawiam.
eVka 20:33, 14 mar 2019

A ja zapytam tylko jaki torf używasz, bo to bardzo ważne. Niestety na rynku szczególnie w marketach są bylejakie torfy, często nie mają pH deklarowanego.
an_tre 21:00, 14 mar 2019

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Kociamama 22:36, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

ja ją (Franceskę) kocham.

Na pewno z wzajemnością
tulucy 22:49, 14 mar 2019

Bogdzia napisał(a)

ja ją (Franceskę) kocham.

Też bym ją kochała