Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 10:31, 14 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Cieszę się Bogdziu, że lepiej trochę u Ciebie
Sikoreczkę widziałam
Pozdrawiam serdecznie

Kasiu mogę troszke posiedziec ale niezbyt długo i bez przerwy zakraplam oczy bo mnie bolą ale jest lepiej i ból nie przypomina juz bólu zęba tzn nie jest taki mocny. u mnie świeci słonko i jest mróz. O 7 rano było -12,5 stopnia. Dla rh zaczyna sie najgorszy okres. Ziemia zamarznięta a świeci słońce i grozi im tzw susza fizjologiczna bo odparowują wodę na słońcu a nie pobierają z ziemi. Zaczął się już czas gdy trzeba je nieco przykrywac (cieniowac) by nie traciły za dużo wody, szczególnie jeśli sa wystawione na słońce. Pozdrawiam Kasiu.

O matko Bogdziu dziękuję !!!!!!

:***
Bogdzia 10:35, 14 sty 2013

EPODLAS napisał(a)
Bogdziu, życzę powrotu do zdrowia. Wczoraj byłam na działce, było pięknie, a zwłaszcza podobała mi śniegowa pierzynka na roślinach. Oby była jak najdłużej i ochroniła rośliny przed mrozami. Prawdziwą zimę można zobaczyć tylko na wsi.

Masz rację Bożenko że prawdziwą zimę widac tylko na wsi ale za to w mieście łatwiej ją przeżyc i jest o kilka stopni więcej na termometrze. U mnie dziś pięknie ale zimno.Pozdrawiam Bozenko.
agniecha973 10:49, 14 sty 2013

Witaj Bogdziu. Dziękuję za podpowiedzi o ptaszkach latających stadami zimą. Jak się uda, to jeszcze namierzę. Jaki u mnie ruch w ogrodzie! Nigdy tyle ptaków nie było, ale my zawsze wieszaliśmy tylko słoninę, a tu widzę, że największy ruch wokół karmnika jest. Mój M się spisał doskonale podczas naszego wyjazdu. Ponawieszał świeżej słoniny na drzewach, karmnik napełniał 2 razy. Pochwaliłam go. Też jest zaskoczony, że tyle ptaków ze stołówki korzysta. Podglądamy przez lornetkę, przeważają wróble, sikorki bogatki i modraszki i dzwońce. Ciekawe co będzie z tym rudzikiem, najbliższy tydzień zapowiadają dość srogi, nawet widziałam -18. Na razie -4, więc znośnie. Problem rudzika polega na niedostępności pokarmu czy niemożliwości przetrwania niskich temperatur?
dorkow0 13:08, 14 sty 2013

Witaj Bożenko... Poczytuję, że powolutku lepiej się czujesz, jakże się cieszę...
U nas zima i mróz, słonko przyświeca, mojego jedynego Rh już ocieniowałam i może będzie dobrze...
Serdeczności przesyłam...
Bogdzia 16:35, 14 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
Witaj Bogdziu. Dziękuję za podpowiedzi o ptaszkach latających stadami zimą. Jak się uda, to jeszcze namierzę. Jaki u mnie ruch w ogrodzie! Nigdy tyle ptaków nie było, ale my zawsze wieszaliśmy tylko słoninę, a tu widzę, że największy ruch wokół karmnika jest. Mój M się spisał doskonale podczas naszego wyjazdu. Ponawieszał świeżej słoniny na drzewach, karmnik napełniał 2 razy. Pochwaliłam go. Też jest zaskoczony, że tyle ptaków ze stołówki korzysta. Podglądamy przez lornetkę, przeważają wróble, sikorki bogatki i modraszki i dzwońce. Ciekawe co będzie z tym rudzikiem, najbliższy tydzień zapowiadają dość srogi, nawet widziałam -18. Na razie -4, więc znośnie. Problem rudzika polega na niedostępności pokarmu czy niemożliwości przetrwania niskich temperatur?

Rudzikowi jedno i drugie może zaszkodzic ale bardziej chodzi o pokarm, jeśli masz to wysyp trochę płatków owsianych lub kaszy manny tylko trzeba zmieniac żeby za długo nie leżało.Pisałaś ze u Ciebie nie ma jemiołuszek ale one teraz mają przeloty i moga sie wszędzie pojawic szczególnie jeśli na krzewach lub drzewach są jakieś owoce. Można już też wieszac a najlepiej zaczepiac na gałęziach drzew jabłka. Jak trochę przemarzna to ptaki chetnie z nich skorzystają , dla kosów lepiej na ziemi ale to nie mają byc duże ilości bo to właściwie witaminki dla ptaków a tylko dla niektórych podstawowy pokarm (wraz z innymi owocami) np właśnie dla jemiołuszek, kwiczołów.
Bogdzia 16:37, 14 sty 2013

dorkow0 napisał(a)
Witaj Bożenko... Poczytuję, że powolutku lepiej się czujesz, jakże się cieszę...
U nas zima i mróz, słonko przyświeca, mojego jedynego Rh już ocieniowałam i może będzie dobrze...

Dorotko w pochmurne dni zdejmuj to cieniowanie bo on nie moze całkiem bez światła pozostac.
Milka 16:39, 14 sty 2013

Bożenko, wróciłam w jednym kawałku z tych nart! a było świetnie i jednak tego się nie zapomina...tym samym na nowo zaczynam robić wypady na narty
dorkow0 16:55, 14 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Dorotko w pochmurne dni zdejmuj to cieniowanie bo on nie moze całkiem bez światła pozostac.

Bożenko, to taka siatka do cieniowania specjalna jest, ona przepuszcza światło i jednocześnie chroni przed ostrym słońcem i wiatrami... Dziękuję Ci serdecznie...
Bogdzia 16:55, 14 sty 2013

Irenko w kamerce najłatwiej było rozpoznac Ciebie bo twój różowy pas od razy rzucał sie w oczy. ale miałyscie tam fajnie. Mój m powiedział ze szkoda że już jestesmy w takim wieku bo byśmy jeszcze z wami poszaleli.No widac że każda minuta była fajna. Cieszymy sie z wami i planujemy spotkania letnie. Buziaki.
Bogdzia 16:57, 14 sty 2013

dorkow0 napisał(a)

Bożenko, to taka siatka do cieniowania specjalna jest, ona przepuszcza światło i jednocześnie chroni przed ostrym słońcem i wiatrami... Dziękuję Ci serdecznie...

Taka siatka dobra tylko przy zdejmowaniu trzeba bardzo uważc bo obrywa pączki które w nią powchodzą.